”Nu har vi ett sämre marknadsläge”, säger Ronny Löfquist och förklarar skillnaden mot de uppsägningar på Bruket som verkställdes för sju år sedan.
”Nu har vi ett sämre marknadsläge”, säger Ronny Löfquist och förklarar skillnaden mot de uppsägningar på Bruket som verkställdes för sju år sedan. Bild: Isabel Bark

Ronny Löfquist (S): ”Det blir en tuffare resa än förra gången”


– Varslen 2012 och 2013 var större. Men jag tror att det blir en tuffare resa för dem som tvingas lämna företaget den här gången, säger kommunrådet Ronny Löfquist (S) i en första kommentar till Stora Ensos besked om Hyltefabriken.

ANNONS
|

Han har varit medveten om att tidningspappersproduktionen gått på sparlåga en tid.

– Det har jag förstått via de regelbundna möten, på senare tid via Internet, med fabrikens ledning. Att marknadsläget för tidningspapper varit tufft. Men det kommer ändå som överraskning. Det är inte så att de förvarnar.

Ronny Löfquist blev uppringt av fabrikschefen Håkan Naij vid halvsjutiden på onsdagsmorgonen. Innan dess hade han ingen vetskap om att Bruket stod i begrepp att dra ned på sin verksamhet.

LÄS MER:Stora Enso stänger en pappersmaskin i Hyltebruk – 140 jobb i fara

Löfquist och Socialdemokraterna var i opposition vid varslen 2012–2013, vilka i tre etapper gällde 319 av företagets 780 anställda. Men han följde och deltog ändå i de åtgärder som sattes in från samhällets sida för att mildra effekten av uppsägningarna.

ANNONS

– Det var då en högkonjunktur och en stark arbetsmarknad som kunde fånga upp de som förlorade jobben på Bruket. Nu har vi ett sämre marknadsläge, säger Ronny Löfquist och förklarar varför han tror att onsdagens varsel leder till ”en tuffare resa”.

Kommunledningen beslöt också under gårdagen att gå in i vad man kallar ”stabsläge” kring den arbetsmarknadssituation som uppstår, men inte så drastiskt som vid utbrottet av coronapandemin.

– Vi kommer inte att ha dagliga träffar. Det handlar mer om att vi letar upp personer i vår organisation som kan samla kompetens, i kontakt i första hand med Bruket, säger Emma Gröndahl, tillförordnad kommunchef.

Hon beskriver det som kontakter med andra arbetsgivare, se om kommunen kan förmedla eller bidra till kompetensförsörjning och liknande åtgärder.

De mörka molnen över Bruket, vilka Ronny Löfquist skådar från sitt kommunrådsfönster och rakt över Järnvägsgatan i Hyltebruk, har ändå några glipor där den klara himmelsfärgen lyser fram.

– Vi ska vara tacksamma att Stora Enso väljer att vara kvar i Hylte. Man har också genomfört stora satsningar efter 2013 i framför allt andra produkter än tidningspapper från sin virkesråvara. Till det ska man också räkna den stora investeringen för ett par år sedan på en kondensturbin som gör att man kan producera egen el.

ANNONS
ANNONS