Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Rolf Oscarsson bygger om robotar för industrin – nu prisas hans företag

Rolf Oscarsson äger företaget Ekatech som bygger om robotar för industrin. Nu har han utsetts till årets företagare av Södra Hestra sparbank.
– Det var helt överraskande och hedrande, säger Rolf Oscarsson.

Sedan 2010 har Södra Hestra sparbank uppmärksammat ett företag som verkar i Hylte kommun eller omnejd. I år går priset årets företagare till Rolf Oscarsson, vd på Ekatech. Företaget finns i Smålandsstenar med tolv anställda och bygger om robotar för industrin.

– Jag har haft som mål hela tiden att verka i den här bygden. Med den här typen av verksamhet med ingenjörer och tekniker är det lätt att man flyttar till storstadsregioner, säger Rolf som har en tydlig koppling till Hylte eftersom han kommer ifrån Femsjötrakten.

Rekryterar från Högskolan

Ekatech har lyckats rekrytera nyanställda inom industriell automation genom goda samarbeten med Högskolan och Yrkeshögskolan i Halmstad. Läget i Smålandsstenar ger en närhet till underleverantörer på orten, i Gnosjöregionen och i Hylte kommun.

– Vi köper robotar från ABB och sedan bygger vi in funktioner och styrsystem innan de levereras ut till kunder som kompletta CE-märkta anläggningar. Vår huvudsakliga verksamhet, som har blivit väldigt framgångsrik, är att vi bygger ihop robotstationer som spikar ihop specialpallar, berättar Rolf Oscarsson.

Robotstationerna säljs till träpallstillverkare i hela Europa. Företagets affärsresor har påverkats under coronapandemin och det har krävts en del pappersarbete för att företagets montörer skulle få resa in i olika länder.

– Men trots pandemin har det gått fantastiskt bra. Till en början var vi oroliga, men vi har klarat det bra. Vi har ökat omsättningen och till och med ökat vinsten så vi är väldigt nöjda, säger Rolf Oscarsson.

Utsågs till superföretag

Södra Hestra sparbanks vd Monica Karlsson berättar att det fanns flera anledningar till varför man utsåg just Rolf Oscarsson till årets företagare.

– Valet var inte alls svårt. Dels är det ett företag som har vuxit kraftigt och dels har Rolf sina rötter i bygden, säger Monica Karlsson.

Under 2020 har Ekatech gjort en större utbyggnad för att kunna utveckla sitt koncept och i höst utsågs företaget till ett av landets 709 superföretag. Rolfs söner David och Eric Oscarsson är också högst delaktiga i företaget.

– Det är ett familjeföretag och vi har en generationsväxling som kommer att fungera. Jag har några år kvar att jobba, men det ska börjas i tid, avslutar Rolf.

LÄS FLER NÄRINGSLIVSNYHETER:

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!