Vi gör det första stoppet hos småföretagaren Anette Gunnarsson Widov. Hon arbetar som frisör och är egenföretagare sedan 30 år. I Hishult driver hon salongen Hårtoppen.
– Kärleken förde mig till Hishult, säger hon och berättar att hon förälskade sig i både sin dåvarande man och den vackra trakten. Att hon omgående fick ett trevligt bemötande gjorde ju inte saken sämre.
– När jag startade min salong ringde Gun-Eivor som drev den andra salongen i Hishult och önskade mig lycka till. ”Här behövs en frisör till”, sa hon. Det var det bästa välkomnande som jag kunde få, berättar Anette.
Det roliga med att driva en frisersalong är enligt Anette att jobba med människor och att kunderna visar henne förtroende.
– Anette är världens bästa frissa. Hon ställer alltid upp om det är något, konstaterar Gunni Brunbäck som precis har kommit till salongen för att färga håret.
Anette ler åt det fina omdömet och konstaterar att hon känner stor respekt för det förtroende som du som frisör måste förvalta. Hon arbetar fyra dagar per vecka i salongen och en dag med administration och inköp. Ibland blir det långa dagar eftersom Anette har som strategi att alltid ställa upp för sina kunder. ”Nöjda kunder är den bästa marknadsföringen”, konstaterar hon även om hon också har börjat marknadsföra sig på nätet. Men hon vill inte att företaget ska växa.
– Jag vill inte vara chef, deklarerar hon tydligt.
Eftersom Anette är frisör har hon koll på det mesta som händer i det lilla samhället tänker vi. Vi frågar därför om vilken företagare som vi borde besöka härnäst. Valet faller på hydraulcylindertillverkaren Trifa.
Precis på gränsen till Skåne ligger företaget som drivs av bröderna Ulf och Kennet Jarmo. Närmsta grannföretag är Holmana gårdsmejeri som ligger i Skåne.
– Ingemar på Holmana brukar säga att han hör när jag bli arg. Så nära är det till Skåne, skojar Ulf när vi konstaterar att han pratar skånska och inte halländska.
Ulf är inflyttad till bygden från Helsingborg. Han hann med en femårig sejour som grävmaskinist i forna DDR innan han startade företag med sin far och brorsan Kennet. Det är 30 år sedan.
– Jag utbildade mig till konstruktionsingenjör i Helsingborg och hydrauliken har funnits med sedan dess. När vi startade företaget använde jag papper och penna, medan konstruktionerna numera ritas i CAD-program i datorn.
För att komma till Trifa behöver du köra på väldigt smala vägar och det känns inte som att du kommer att komma fram till något. Men det gör du. När vi lite slentrianmässigt slänger ur oss att firman inte ligger så centralt får vi mothugg direkt från Ulf.
– Vi ligger väldigt centralt, du har allt runtomkring, konstaterar han och börjar räkna upp var kunderna finns. ”Markaryd, Ljungby, Laholm…”
– Alla hittar hit. Kunderna hittar oss, de kommer hit med sina problem och vi löser dem. Vi kallar oss uppfinnare eftersom vi varje dag löser problem och nya utmaningar för våra kunder. Vi gör kundanpassade hydraulcylinderlösningar och i den nischen är vi ganska ensamma.
Förutom Ulf och Kennet har Trifa fyra anställda. Firman omsätter ungefär 4 Mkr och lämnar imponerande 30 procent på sista raden. Det är Ulf som har hand om konstruktion och produktion medan Kennet sköter ekonomi och administration. Både Ulf och Kennet är även nere i verkstaden och jobbar.
– Kombinationen är det roliga. Jag är intresserad av konstruktionsteknik och det är roligt att skapa något med händerna.
En tredje generation Jarmo på Trifa blir det dock inte konstaterar Ulf. Barnen är inte intresserade utan istället hoppas han och Kennet kunna sälja företaget den dagen som de själva inte kan jobba längre. Men det lär dröja. Även om de båda närmar sig pensionsåldern verkar de sugna på att jobba många år till. Ulf har dock redan en idé om vad han ska göra när han slutar jobba. Han ska jobba. Fast inte med konstruktion utan med en webbshop för LED-belysning som han har börjat fila på.
Ulf ser bara fördelar med att företaget är lokaliserat i Hishult.
– Vi har en företagarförening där vi försöker hjälpa varandra och försöker hålla ihop bygden, berättar Ulf.
– Vi ”nätverkar” som det ju heter idag…
En av kunderna till Trifa, om än en liten, är Göran Rosengren. Han är en man med många järn i elden och förutom att vara chefredaktör för tidningen Proffs, bygger han webbsidor, är engagerad i den lokala företagarföreningen och har ett eget vattenkraftverk.
Det var Görans svärfar som köpte den fastighet där vattenkraftverket nu finns. Tillsammans med svärfar byggde Göran kraftverket – ett imponerande bygge.
– Jag är utbildad elektriker från början och har ett stort intresse för elektronik. Svärfar är å andra sidan väldigt intresserad av konstruktion. När vi träffades här i lokalen uppstod magi.
Ända in på 80-talet var det full aktivitet med kvarn och sågverk på området. Men allting har som bekant sin tid och den 25 november 2010 invigdes vattenkraftverket i den gamla kvarnen. Än så länge har investeringen inte burit sig, men å andra sidan är det inte så mycket arbete med att hålla verket igång.
– Elektriciteten sköter sig till stora delar själv, konstaterar Göran.
I snitt producerar Görans kraftverk 170 000 kilowattimmar per år och det räcker för att försörja hela Kornhult med hushållsel.
– Vattenkraften är grönare än någonting annat, ändå finns det många krafter som vill sätta stopp för de småskaliga vattenkraftverken. Det är väldigt märkligt tycker jag, konstaterar Göran som ser ett större syfte med verksamheten, större än ekonomisk avkastning.
– Världen behöver grön energi. Hade vi inte gjort detta hade vi kanske fått köpa mer el från kolkraftverk. Varje droppe måste räknas, konstaterar Göran och vi skiljs åt. Det har börjat regna och vi ondgör oss över vädret.
– Perfekt väder för ett vattenkraftverk, kontrar Göran.