Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Reaktorerna på Ringhals skulle kunna bli fler. Hälften av de svarande vill utveckla kärnkraften och bygga nya reaktorer vid behov, visar Demoskops årliga rapport som gjorts på uppdrag av Ringhals. Bild: Annika Karlbom
Reaktorerna på Ringhals skulle kunna bli fler. Hälften av de svarande vill utveckla kärnkraften och bygga nya reaktorer vid behov, visar Demoskops årliga rapport som gjorts på uppdrag av Ringhals. Bild: Annika Karlbom

Rekordhögt förtroende för Ringhals

En ny mätning visar att 92 procent av befolkningen närmast Ringhals har förtroende för verksamheten. Det är det bästa resultatet på 25 år, enligt kärnkraftsverket. Den positiva attityden har sannolikt med både elbrist, elpriser och klimatdebatt att göra.

På torsdag fattar regeringen beslut om hur landets kärnavfall ska hanteras på lång sikt. En fråga som hela branschen väntar på med spänning. Samtidigt ligger elpriserna på skyhöga nivåer och nyttan med den planerbara kärnkraften debatteras livligt.

799 personer deltog

Nu släpper kärnkraftsverket i Värö en ny opinionsundersökning gjord av Demoskop. Resultatet bygger på 299 telefonintervjuer med invånare i den inre zonen, det vill säga i kommunerna Kungsbacka, Mark, Varberg och Falkenbergs kommuner. Ytterligare 500 intervjuer har gjorts med invånare i den yttre zonen - Borås, Göteborg, Härryda, Lerum, Mölndal, Partille och Öckerö kommuner.

Undersökningen gjordes 1-18 november och har utförts varje år sen 1996.

Resultatet visar bland annat att:

• 92 procent av dem som bor i den inre zonen har ganska stort eller mycket stort förtroende för Ringhals kärnkraftverk. Det är den högsta siffran sen mätningarna startade. För befolkningen i den yttre cirkeln är förtroendet 75 procent.

• Hälften av intervjupersonerna vill utveckla kärnkraften och bygga nya reaktorer vid behov. Så höga siffror har Ringhals aldrig tidigare fått. Ingen (inte mätbart) vill att reaktorerna omedelbart stoppas.

• 76 procent vill inte öka utsläppen av växthusgaser till atmosfären.

Vill veta mer om utsläpp

De tillfrågade vill ha mer information om Ringhals utsläpp i luft och vatten, om radioaktivitet och återvinning. Det gäller oavsett var man bor.

– Våra utsläpp till luft och vatten håller sig långt under de gränsvärden som myndigheterna satt upp. Det handlar om hundradels nivå av vad som är tillåtet för kärnkraftverket, säger Charlotta Eldelind, kommunikationschef vid Ringhals i ett pressmeddelande.

– Våra provtagningar visar också att det inte finns några spår alls från Ringhals verksamhet i grönsaker och bär, samma sak gäller fisk som fångas här. Vi jobbar även mycket med både återvinning och källsortering, säger hon.

Påverkas av debatten

Anders Lindholm på Demoskop tror att befolkningens växande positiva attityd har påverkats av både klimatdebatten, elbristen och de skenande elpriserna.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!