Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bromma flygplats. Arkivbild.
Bromma flygplats. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Regeringen vill lägga ned Bromma flygplats

Regeringen vill lägga ned Bromma flygplats, där flygen mellan Halmstad och Stockholm i nuläget landar. En utredning tillsätts för hur flygplatsen ska avvecklas och samtidigt undersöks hur kapaciteten på Arlanda kan utvidgas.

Beskedet kommer på en pressträff med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och klimat- och miljöminister Per Bolund (MP).

– I dag kan regeringen ge besked att vi vill avveckla Bromma flygplats, säger Bolund.

Regeringen tillsätter en utredare för att se hur driften kan avvecklas "så snart som möjligt." Marken skulle i stället kunna användas för bostäder, enligt Bolund.

Samtidigt undersöks hur kapaciteten på Arlanda kan stärkas. Besked var väntat att komma under våren, har en hög källa inom regeringskansliet uppgett för TT.

Bromma är destinationen för Halmstadresenärer

BRA flyg, som innan coronakrisen stod för upp till 97 procent av flygtrafiken på Bromma, har tidigare öppnat för att flytta verksamheten till Arlanda men uppgett att den större flygplatsen inte har tillräcklig kapacitet.

För bara några veckor sedan meddelade BRA att man planerade på att trafikera linjen mellan Halmstad City Airport och Bromma igen efter att flygbolaget stått still under rekonstruktionen som inleddes i början av pandemin.

LÄS MER: Då börjar BRA flyga från Halmstad igen

Idag flyger bolaget Air Leap mellan Halmstad City Airport och Bromma. När nedläggning av Bromma flygplats tidigare diskuterats har Jon Melkersson, VD för Air Leap, sagt att det viktigaste är att det finns en linje mellan Halmstad och Stockholm. Vilken flygplats som är destinationen är mindre viktigt enligt honom.

– Då flyger vi till Arlanda i stället, den linjen funkar lika bra. Jag tror inte det skulle påverka varken kvaliteten eller passagerartillströmningen från Halmstad på något vis, sade Jon Melkersson då.

LÄS MER: Brommas flygplats kan läggas ned: ”Då flyger vi till Arlanda i stället”

Nya argument under pandemin

Miljöpartiet har länge velat lägga ned Bromma. Socialdemokraterna har stretat emot men beställde förra året en utredning av statliga Swedavia. Bolaget kom fram till att det vill avveckla Bromma.

Pandemin, med det stora raset i flygresandet, har gett nya argument för en nedläggning för dem som ser det som den enda rimliga utgången.

En nedläggning av Bromma förutsätter dock att det finns kapacitet att flytta över flyg från Bromma till Arlanda. Det har också diskuterats en rullbana till på Arlanda.

En avveckling av Bromma kan också få stora följder för regionalflyget, inrikesflyget, i Sverige.

För närvarande finns det avtal för flygplatsen med Stockholms stad till 2038.

Bromma är den flygplats som drabbats hårdast under pandemin. Under januari i år tappade man hela 98 procent av resenärerna jämfört samma månad i fjol. Arlanda i Stockholm och Landvetter i Göteborg backade med 86 respektive 89 procent.

Lars Larsson/TT

Niklas Svahn/TT