Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Problemen inom Andréassons koncern fortsätter. Äventyrslandet är också försatt i konkurs. Bild: Jari Välitalo
Problemen inom Andréassons koncern fortsätter. Äventyrslandet är också försatt i konkurs. Bild: Jari Välitalo

Problemen fortsätter – Äventyrslandet också försatt i konkurs

Det gick precis så illa som förväntat. Nu är också Äventyrslandet försatt i konkurs. Företagen i nöjes- och upplevelsekoncernen GKM Syd AB faller som dominobrickor.

Äventyrslandet, eller HÄ Skåne AB som är företagsnamnet, har försatts i konkurs vid Malmö tingsrätt. Åtgärden är en direkt följd av de ekonomiska problem i ägarkoncernen som HP rapporterat om sedan i vintras.

– Det är en pandemi, det är inte mycket att göra något åt. Det här drabbar alla på ena eller andra viset. Och det här gäller materiella ting, det finns de som mister anhöriga. Det är hundra gånger värre, nej tusen gånger värre, säger ägaren Mikael Andréasson och lägger till:

– Man trodde ju att det skulle kunna gå att öppna i sommar. Men det ser svårt ut. Vi kan bara avvakta och se. Smittan är ju värre nu än det var under hela förra året, just nu är det bara att sitta still och vänta. Det är jättetråkigt, vi tänker på alla anställda, men nu är det som det är.

Konkursförvaltaren anade faran

De andra stora företagen med snarlik verksamhet, Exploria i Stockholm och MegaFun i både Göteborg och Örebro försattes i konkurs i mitten av mars. Och redan då förutsågs Äventyrslandets eventuella öde av Per Broomé, som är konkursförvaltare för koncernbolaget GKM Syd AB:

”Äventyrslandets framtid avgörs inom kort, det beror på om man kan ha öppet i sommar eller inte. För var dag som går blir det allt osäkrare. Som det ser ut just nu tror jag inte på det. Det är mycket små möjligheter till det. Äventyrslandet lär gå i konkurs, även om det inte är jag som styr över det. Det gör ju ägaren."

De elva dotterbolagens vidare öde vilar i konkursförvaltaren, advokatfirman Delphis, händer. Dotterbolagen har en rad affärsförbindelser mellan sig som gör att inte koncernbolagets konkursförvaltare kan hantera deras konkurser. Det kan finnas motstående ekonomiska intressen och för att undvika en sådan konflikt är uppdragen att reda ut konkurserna fördelade på olika händer.

Stor negativ påverkan

Redan i sin senaste årsredovisning, som undertecknades av Mikael Andréasson i januari i år, flaggade Äventyrslandet för att Coronapandemin både hade fått stora konsekvenser och att den skulle kunna få stor påverkan på framtiden.

”Bolagets verksamhet har efter räkenskapsårets slut fortsatt påverkas mycket hårt av Coronaviruset. Detta har och kommer att ha en stor negativ påverkan på såväl omsättning, rörelseresultat och likviditet.

Detsamma gäller flertal andra bolag i koncernen.” sammanfattade han läget då.

Sade upp krediten

När konkursen i moderbolaget blev känd i slutet av 2020 sade Äventyrslandets bank upp krediten på cirka fem miljoner kronor. Äventyrslandet har sökt och fått de statliga stöd som getts under pandemin och när årsredovisningen skrevs bedömde ägaren att Äventyrslandet ”...kommer att ha erforderlig finansiering för de kommande tolv månaderna från balansdagen.”

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här