Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Pristagare som tror på den halländska ullen

De startade sin ullproduktion för tre år sedan. Nu har Charlotte Jansson och Carl-Oscar Allared utnämnts till Årets Fårföretagare av Svenska Fåravelsförbundet.

Delar av juryns motivering lyder: ”Calle och Charlotte imponerar när de tar sig an utmaningar och löser problem i stället för att vänta på att någon annan ska göra det”.

– Det var väldigt oväntat. Tio företag var nominerade och vi trodde faktiskt inte på vinst. Men det är naturligtvis fantastiskt kul och titeln sporrar oss för framtiden, säger Charlotte Jansson.

Tre år har passerat sedan paret tog över Carl-Oscar Allareds familjegård Pråmhuset utanför Skottorp. Ganska omgående startade de företaget CC Wool som utvecklar och tillverkar nålfiltade produkter till häst och hund.

– Vi insåg ganska snabbt att det skulle bli väldigt svårt att samla ihop tillräckligt mycket ull och då ska man ändå tänka på att Carl-Oscar är professionell fårklippare. Det var därför som vi 2019 startade Västkustens Ullinsamling som köper in och säljer ull. Vår största kund är Klippans yllefabrik och vi säljer även en del ull till bland annat madrassföretaget The Swedish Wool Mattress Company i Göteborg, säger Charlotte.

Under 2020 sålde Västkustens Ullinsamling 35 ton ull.

– Det är hyfsat mycket för att vara i Sverige men ur ett internationellt perspektiv är försäljningen fortfarande blygsam. Anledningen att ullproduktionen har blivit eftersatt i Sverige beror nog främst på att vi inte deltog i första och andra världskriget och kunde fortsätta att köpa polyester från USA. Vi blev helt enkelt bortskämda och det är först nu som människor har börjat inse vilket bra material ull i själva verket är ur miljö- och hållbarhetssynpunkt.

Verksamheten vilar på fyra ben

I dag vilar verksamheten på fyra ben – lammproduktion, ullprodukter, fårklippning och ullstation.

– Vi vill vara så breda och heltäckande som möjligt inom vårt område. Det kan vara en fördel om marknaden skulle börja gunga i framtiden, säger Charlotte.

Carl-Oscar jobbar fortfarande som fårklippare på heltid och Charlotte är kostrådgivare för hästar fyra dagar i veckan.

– Det är tuffa arbetsveckor men vår målsättning är att vi ska kunna leva på företagen i framtiden. Vår målsättningen är att bygga ett nytt stall med plats för 500 får. I dag har vi 180 får. Vi tror stenhårt på vår affärsidé, säger Charlotte Jansson.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här