Benjamin Edman rostar en sats kaffebönor från Guatemala.
Benjamin Edman rostar en sats kaffebönor från Guatemala. Bild: Jerry Carlsson

Pingstpastor satsar på kafferosteri

Hans passion för kaffe utvecklades till ett företag i slutet av förra året. Numera driver Benjamin Edman, som till vardags är pastor i Pingstkyrkan, Edmans bönhus i sitt lilla garage på Stämmovägen i Laholm.

ANNONS
LocationLaholm||

Doften av nyrostade kaffebönor letar sig ut till gatan utanför boningshuset. När HP besöker det nystartade kafferosteriet är Benjamin Edman i full färd med att förbereda inför dagens rostning.

– Det är bönor från Guatemala som ska rostas i dag. Det är en kaffesort som bara ska upp till en temperatur på 193 grader för att den ska bevara sin fruktighet. En del andra sorter, som till exempel det mörkrostade ska uppnå en temperatur på minst 200 grader för att det ska få rätt smak, säger han.

Kaffebönor som har importerats från Peru.
Kaffebönor som har importerats från Peru. Bild: Jerry Carlsson

Det märks att han kan sin sak.

– Jag har haft en passion för kaffe under hela mitt vuxna liv och har ägnat mig åt kafferosteri för eget bruk tidigare.

ANNONS

Men vad var det då som fick pastorn att starta eget kafferosteri?

– Det var en kompis i Timrå som kom med förslaget att vi skulle starta en affärsverksamhet ihop. Eftersom båda brann för kaffe låg det nära till hands att vi skulle satsa på ett kafferosteri.

Bakom den anspråkslösa garageporten döljer sig kafferosteriet Edmans bönhus.
Bakom den anspråkslösa garageporten döljer sig kafferosteriet Edmans bönhus. Bild: Jerry Carlsson

Kafferostningsmaskinen hittade Benjamin på Blocket. Efter att han förgäves försökt att finna en lämplig lokal under några månader bestämde han sig till slut för inleda verksamheten hemma i sitt 12 kvadratmeter lilla garage.

– Det är lite trångt men samtidigt sparar jag en hel del pengar på att ha verksamheten hemma.

Kaffebönorna kommer från grossister i Halmstad och Göteborg men snart kommer han att börja importera bönor direkt från en producent i Rwanda.

”Går över förväntan”

I nuläget säljer Benjamin sitt kaffe direkt till konsumenter via sociala medier.

– Försäljningen går faktiskt över förväntan. Runt 30 procent av kaffet som jag producerar säljs till kunder i Laholm medan resten levereras till privatpersoner på olika håll i landet.

Men hans drömmar sträcker sig längre än så.

– Även om jag inte har några planer på att driva det här mer en på halvtid så skulle jag naturligtvis vilja utveckla verksamheten så mycket som det går. Jag har lämnat några kaffeprover till några lokala kaféer så vi får se om det går att slå sig in på marknaden den vägen. Det skulle såklart vara kul att bearbeta nya marknader och kanske till och med anställa någon så småningom. Just nu är jag dock ganska nöjd med att jobba småskaligt, säger Benjamin Edman.

ANNONS
ANNONS