Paulsson Paleo: stenålderskost, yoga och mat från egna land

Hon tröttnade på det hektiska storstadslivet i London – och skapade något helt nytt i Simlångsdalen. Cecilia Paulsson är en av de företagare som deltar i konceptet Skördetid i Halland, en del av satsningen på längre turistsäsong i länet.

ANNONS
|

Hallands Affärer träffar Cecilia Paulsson hemma i skogarna utanför Simlångsdalen nära Brearedssjön en klar och vacker höstdag. Här driver hon tillsammans med sin syster och svåger företaget Paulsson Paleo.

På frågan hur det egentligen gick till den där gången för sex år sedan när Cecilia valde att byta en karriär inom läkemedelsindustrin och ett hektiskt singelliv i London mot en lugnare vardag med fokus på helt andra saker, så kommer svaret med ett skratt:

– Det var väl en midlife crisis, haha. Det hör kanske till någonstans mellan 30 och 40, att man börjar fundera på vad man egentligen vill med sitt liv.

ANNONS

I London gick mycket ut på att skynda sig. Och på att jobba så mycket som möjligt för att tjäna pengar till att kunna handla fina och nyttiga råvaror. För just att äta rätt och att ta hand om sin kropp har länge varit viktigt för Cecilia. Hon tror att hennes intresse för bra mat och motion var det som gjorde att hon orkade leva som hon gjorde i mångmiljonstaden, utan att bli utbränd. Men det var nära.

Bild: Jari Välitalo

Alla fyller en funktion

Cecilia beskriver livet i England som ensamt. Ibland kunde hon sakna känslan av att vara behövd. Snart började hon ifrågasätta hela den moderna människans livsstil: Varför konsumera en massa produkter i stället för att framställa och odla det man kan på egen hand?

I Simlångsdalen ser livet annorlunda ut. På gården bor Cecilia tillsammans med sin mamma och pappa, syster och svåger och sina två syskonbarn. De lever som en storfamilj där alla har olika sysslor att utföra.

– Alla är behövda och alla har en funktion. Sen är det klart att det har varit utmanade att lära sig bo och leva ihop.

På vilket sätt?

– Man blir van att bo själv när man gjort det under många år... men det har varit utvecklande att lära om. Man tvingas att bli vuxen när man har andra att ta hänsyn till. Jag tror att människor mår bra av att leva ihop, vi är flockdjur och behöver varandra.

ANNONS

Att Cecilia arbetade inom läkemedelsindustrin var ytterligare en anledning till att hon tröttnade på London. Jobbet kändes inte förenligt med det hon står för.

– Nej, jag tror att mycket i stället kan lösas genom att vi förändrar våra liv. Mediciner är inte lösningen på allt. Kost, motion, mindre stress och utevistelse är basala saker vi alla mår bra av, säger hon och fortsätter:

– Dessutom började jag ifrågasätta hela grejen med att vi spenderar våra liv åt att jobba åt någon annan, inte sällan stora företag som egentligen skiter i oss. Vi uppfyller någon annans dröm, i stället för att jobba åt oss själva.

Tror på naturlig stenålderskost

Cecilia är uppvuxen utomlands, precis som sin syster. Båda två bodde i London när de bestämde sig för att flytta hem till Sverige. Att starta Paulsson Paleo var ett gemensamt beslut. Deras verksamhet innefattar kostrådgivning, kurser, bed and breakfast och yoga. Dessutom har de odling och djurhållning i mindre skala för husbehov: Höns, får och grisar.

Att det blev just i Simlångsdalen de hamnade var egentligen mest en tillfällighet.

– Vi har haft sommarstuga i Skummeslöv och har mycket släkt i trakterna, och det var där mina föräldrar bodde när vi systrar ville flytta hem. Men att det blev precis i Simlångsdalen berodde mest på att vi hittade gården.

ANNONS

I västvärlden har vi en väldigt smal tarmflora, och det gör vårt immunförsvar känsligt.

Cecilias specialitet är kost, hon är utbildad kostrådgivare. Hon tror på att äta naturligt, och är skeptisk till hel- och halvfabrikat och tillsatser. I stället förespråkar hon en ”stenålderskost” bestående av grönsaker, fisk, kött, skaldjur, inälvsmat, ägg och naturliga fetter, och i viss mån nötter, frön, bär, frukt och feta mejeriprodukter. Syrade – även kallade fermenterade – produkter får gärna också ingå.

Under hösten håller hon kurser i hur man gör. Att fermentera innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process. Då vaknar hälsosamma bakterier till liv och börjar producera mjölksyra och kolsyra som gör maten nyttig samtidigt som smaken blir en annan.

– Det riktigt pärlar och spritter på tungan, och syrade grönsaker underlättar dessutom din matsmältningsprocess. I västvärlden har vi en väldigt smal tarmflora, och det gör vårt immunförsvar känsligt. Att äta syrat innebär att vi breddar vår flora.

Bild: Jari Välitalo

Vill styra sitt eget liv

Cecilia välkomnar regionens satsning på Skördetid i Halland och säger att både regionen och kommunen varit väldigt stöttande i allt hon och hennes familj gjort i Simlångsdalen. Hon säger att de naturligtvis har mycket att göra i företaget under sommarmånaderna, men att hösten samtidigt aldrig riktigt inneburit lågsäsong för dem.

– På hösten är det många som vill göra en nystart, och då är allt det vi erbjuder kring kost, motion och hälsa viktiga ingredienser.

ANNONS

Nu bor du här och har testat två helt olika typer av liv. Mår du bättre i dag?

– Ja, den stressen jag kände i London känner jag nästan aldrig här. Här styr jag över mitt eget liv och min egen tid.

Finns det inget du saknar från din gamla tillvaro?

– Jo, det är klart att man hade en annan frihet där och visst var det skönt. Här står ju gården och faller med att jag gör det jag ska göra, så var det aldrig med jobbet i London. Men samtidigt är det kanske just det som gör att jag mår bättre så här, att jag verkligen behövs.

Fakta: Händer hos Paulsson Paleo

Vid flera tillfällen under hösten hålls kurser och workshops i Simlångsdalen. Bland annat kurser i hur man syrar grönsaker. För mer information besök företagets Facebooksida.

ANNONS