Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

För Esa Huttu, ordförande för papperbetarna i Hylte, kom varslet överraskande.
För Esa Huttu, ordförande för papperbetarna i Hylte, kom varslet överraskande. "Jag trodde de skulle avvakta tills pandemin var över, och se hur läget är då", säger han. Bild: Lennart Hildingsson/arkiv

Pappers: ”De borde ha väntat lite med beslutet”

– Det är skit. Jag trodde inte de skulle komma med det här, säger Esa Huttu, ordförande för Pappers avdelning i Hylte, vilken organiserar 270 fabriksarbetare.

Produktionen på företaget har gått på sparlåga under under hela sommaren och våren. Men den dippen, menar han, har haft koppling till coronainfluensan och inte enbart till en strukturförändring i stort.

– Pandemin har påverkat produktionen jättemycket. Jag tycker de borde ha väntat med det här tills den är över.

LÄS MER: Stora Enso stänger en pappersmaskin i Hyltebruk – 140 jobb i fara

Förvarningarna om förestånde uppsägningar har gentemot fackorganisationerna inte skett med några större tidsfrister. Esa Huttu och Pappers avdelning kallades vid 7-tiden på onsdagsmorgonen till en mbl-information, som sedan hölls halv nio på förmiddagen. Informationen som gavs där sade i korthet att varslet 140 personer gäller hela enheten i Hylte, såväl tjänstemän som pappersarbetare.

Och att det är pappersmaskin 3 som ska stängas av.

–Jag vet ännu inte hur många av oss som blir berörda, säger Esa Huttu.

LÄS MER: Ronny Löfquist (S): ”Det blir en tuffare resa än förra gången”

Fackföreningen är heller ännu inte klar över hur man ska agera i mbl-förhandlingarna och hur man ska samla synpunkter från sina medlemmar. Företaget håller information till anställda, i grupper, under dagen (onsdag) med början efter lunchtid.

– Det är inte självklart att ha åtgärden att stänga av pappersmaskin 3. Jag vet att man diskuterat möjligheten att i stället konvertera om den till annan produktion än tidningspapper, säger Esa Huttu.

Han poängterar att företagsledningen ser en lönsamhet i att köra Pappersmaskin 4, som är den senast byggda på fabriken och den som har störst produktionskapacitet.

– Den är snabbast och man har kontinuerligt investeringar på den. Jag hoppas att det finns en lönsamhet i tidningspappret även i framtiden. Vi vet inte hur det ser ut 10–20 år fram i tiden.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här