Pannkaksfabrik förbereder för full återstart

Om allt går enligt plan kommer det att börja gräddas pannkakor i pannkaksfabriken i Lilla Tjärby i slutet av april.
– Det är ett intensivt arbete som pågår i fabriken för tillfället, säger Emelie Bontesse de Filippis, kommunikationschef på Lantmännen Cerealia.

ANNONS
LocationLaholm||

Förra gången som HP pratade med Emelie Bontesse de Filippis i början av november trodde hon att det skulle dröja upp till sex månader innan produktionen skulle kunna komma i gång igen efter branden.

– Vi följer fortfarande den tidsplanen. Det händer väldigt mycket inne i fabriken just nu. Det är väldigt många saker som måste hamna på plats innan vi kan köra i gång testproduktionen och därefter den ordinarie produktionen till marknaden. Det är ett komplext arbete att installera exempelvis ventilationssystemet, säger hon.

”Bygga upp ett nytt lager”

Även om produktionen kan återupptas i slutet av april kommer det dröja ytterligare en tid innan produkterna kan komma ut på marknaden.

ANNONS

– Sedan måste vi såklart att bygga upp ett nytt lager. Det kommer att gräddas för fullt i fabriken när produktionen kommer i gång igen. Det kan vi nog vara säkra på, säger hon.

I slutet av oktober fördelades lagret av pannkaksfabrikens produkter ut till kunderna.

– I dag är nog våra produkter ytterst sällsynta i butikerna, om det ens finns några kvar.

Tidskrävande saneringsarbete

Branden i pannkaksfabriken utbröt tidigt på morgonen 15 oktober förra året. Enligt de uppgifter som HP har fått ska den ha startat i en maskin i produktionshallen och därefter spridit vidare till byggnadskonstruktionen via ventilationen.

Det efterföljande saneringsarbetet pågick fram till januari.

– Det var väldigt tidskrävande. Väggar, golv och tak städades totalt fyra gånger.

Produktionspersonalen var hemma med full lön under de första sex veckorna efter branden.

– I slutet av november kunde de komma tillbaka och har sedan dess varit med i både saneringsarbetet och återuppbyggnaden.

Det var ju inte första gången som det brann i er anläggning. Har ni lagt extra fokus på den framtida säkerheten under uppbyggnaden?

– Man måste komma ihåg att när man gräddar pannkakor så sker det i en miljö som utgörs av fett och höga temperaturer. Vi väljer därför att installera ett nytt och väldigt modernt ventilationssystem som är betydligt bättre ur brandsäkerhetssynpunkt jämfört med det gamla. Vi sätter såklart alltid säkerheten i första rummet, säger Emelie Bontesse de Filippis.

ANNONS

LÄS MER:Brand stoppar produktion i pannkaksfabriken

LÄS MER:Ombudsman om bränderna: ”Anmärkningsvärt”

LÄS MER:Tidsödande sanering fördröjer pannkaksfabrikens återstart

ANNONS