Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Pandemin har fått Depend att satsa på handsprit

När pandemin slog till och omsättningen började dala var Depend snabba på att agera.
På kort tid lyckades kosmetikaföretaget ta fram ett helt nytt sortiment med handsprit – produkter som marknaden skrek efter.
– Ganska snabbt vändes dippen till ordervärden som vi nästan inte trodde var sanna, säger vd:n Mårten Johansson.

Precis som många andra företag kände Depend tydligt av när coronaviruset bröt ut tidigare i år.

– Vårt vanliga sortiment dök nästan 70 procent under tre till fyra veckor och man tänkte ”var ska detta ta vägen?”, säger vd Mårten Johansson.

Halmstadföretaget, som bland annat tillverkar nagellack, började fundera över lösningar och beslutade att satsa på ett sortiment med handsprit – produkter som många efterfrågade.

Faktum är att Depend har gjort likadant vid två tillfällen tidigare, bland annat under svininfluensan. De senaste åren har företaget också haft igång en tillverkning av handsprit som riktats mot verksamheter inom framför allt vård.

Men när man nu skulle ta fram produkter till privatpersoner under pågående pandemi uppstod flera hinder på vägen.

Bland annat var det brist på etanol och svårt att få tag i komponenter som flaskor, korkar och pumpar.

– Normalt brukar man vilja titta på olika varianter men nu gick det inte att tänka i sådana banor. Det var i princip bara att försöka hitta något som det gick att sätta en kork på, säger Mårten Johansson.

Företaget lyckades övervinna hindren och cirka tre veckor efter att man beslutat sig för att satsa var produkterna klara, vilket motsvarar något av ett rekord för Depend.

– Ganska snabbt vändes dippen som vi haft till ordervärden som vi nästan inte trodde var sanna. På så sätt gick vi från att ha jobbat normala dagar till att börja med två skift och sen tre skift till vi kände att vi kom ifatt, säger Mårten Johansson.

Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Företaget började också vrida och utveckla sin marknadsföring och snart kom försäljningen av det ordinarie sortimentet åter upp i normala nivåer.

Vd:n berättar att Depend klarat sig genom krisen utan att tvingas till neddragningar eller permitteringar.

– När man väl kom ur chocken fanns det många möjligheter att ge sig på. Jag tror att vi har tagit tag i alla de trådarna på ett bra sätt. På så vis har vi klarat oss väldigt bra det här halvåret, säger han.

Även om det ordinarie sortimentet återhämtat sig fortsätter företaget satsa på de nya produkterna med handsprit. Det kommer man att göra även efter att pandemin är över.

– Vi satsar på att det här blir en utökad Depend-serie som ska rulla året runt. Alkogelen ger oss en bra balans, säger vd:n.

LÄS MER: Depends minisatsning fyller 25 år

LÄS MER: Handsprit ska rädda Hylte/Halmstads ekonomi

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här