Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I 40 år har gokartbanan funnits på Östra stranden. Mikael Malm (vänster) och Peter Emmot, som driver familjeföretaget, tycker det känns tufft att behöva lämna platsen. Bild: HP/Arkiv och Jari Välitalo
I 40 år har gokartbanan funnits på Östra stranden. Mikael Malm (vänster) och Peter Emmot, som driver familjeföretaget, tycker det känns tufft att behöva lämna platsen. Bild: HP/Arkiv och Jari Välitalo

Oklar framtid för Östra strandens Gokartbana

Framtiden för anrika Östra strandens Gokartbana är hotad. Efter att drivit verksamheten på kommunens mark i 40 år har familjeföretaget nu blivit uppsagda. Anledningen är Södra infartens nästa etapp.
– Det känns jobbigt att det tar slut, säger Peter Emmot, som är delägare.

Gokartbanan på Östra stranden har drivits av ett och samma familjeföretag sedan 1981. Men nu måste verksamheten flytta för att ge plats åt Södra infarten.

– Det känns rätt jobbigt att det tar slut. Gokarten har varit en viktig del av mitt liv. Jag har varit där sedan jag var 13 år gammal, det har blivit ett sätt att leva på, säger Peter Emmot.

Ägarkollegan Mikael Malm håller med.

– Tomhet är vad jag känner. Det blir ju alltid så när man får något på pränt, blandat med lite irritation, vi har ju ändå bidragit till turismnäringen i stan under så många år, säger han.

För många Halmstadbor är gokartbanan klassisk, och varje år lockar aktiviteten omkring 20 000 besökare, inte minst sommarturister.

– Banan är en viktig tradition i Halmstad och vi har alltid försökt anstränga oss för att ge besökarna en bra upplevelse. Och man märker att det har uppskattats. Folk som var där som barn på 80-talet kommer tillbaka med sina barn och barnbarn för att köra gokart, säger Peter Emmot.

Jubileumsåret slutade med uppsägning

I år fyllde gokartbanan 40 år. Under 2020 har verksamheten besökts av fler än någonsin, trots coronapandemin, men jubileumsåret slutade i en kamp för överlevnad.

För drygt två veckor sedan tog företaget emot beskedet att Halmstads kommun säger upp deras arrendeavtal. Marken behövs för Södra infarten etapp 2.

– Tyvärr går det inte att ha kvar banan så som infarten är planerad. Det är tråkigt att behöva säga upp dem. Men nu går detaljplanen ut på samråd och snart är det dags att starta projektet, förklarar Magnus Sjöberg, mark- och exploateringschef på Halmstads kommun.

LÄS MER: Här är förslaget till Södra infartens nästa etapp

Ritningar från kommunens handlingar. Det ska bli en cirkulationsplats på den plats där Östra strandens gokartbana i dag ligger. Bild: Ramböll Sverige AB/Halmstads kommun
Ritningar från kommunens handlingar. Det ska bli en cirkulationsplats på den plats där Östra strandens gokartbana i dag ligger. Bild: Ramböll Sverige AB/Halmstads kommun

”Det har funnits hopp”

Att verksamhetens existens varit hotad blev känt i takt med att kommunens planer på Södra infarten kom allt närmare verklighet, berättar Peter Emmot.

– Vi har känt till projektet sedan länge. Men det har funnits hopp. På de första ritningarna berördes vi inte över huvud taget, men i senare förslag blev vi väldigt påverkade – så påverkade att vi inte kunde vara kvar, säger han.

Kommunens besked är att Östra strandens gokartbana ska vara borta den 1 oktober 2021. Det ser alltså ut att bli en säsong nästa år också. Men vad som händer därefter är oklart.

– Det pågår samtal mellan oss och Halmstads kommun. Det är för tidigt att säga vad som händer med vår verksamhet, om vi avvecklar eller flyttar till någon annan plats. Vi får se vad samtalen mynnar ut i och vilka möjligheter vi har, säger Mikael Malm.

Magnus Sjöberg berättar att kommunen har med sig företagets behov i den fortsatta planeringen.

– Vi siktar på att hitta en ny plats. Just nu är det för tidigt att spekulera eller lova något, säger han.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!