Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nytändning för omtyckt klinik som får spansk touch

En gång i tiden var kliniken välkänd och välbesökt. Och även om patienter inte återvänder med ett leende så hoppas Jimmy Olivera och Maite Ubiria, som nyligen tagit över tandläkarkliniken på Ågatan, att de åtminstone ska gå därifrån med ett.

Sedan i höstas äger tandhygienisterna sin egen klinik, JM Dental, i Oskarström.

– När jag kom hit så såg jag vattnet och jag är som en fisk, jag föddes i mars (stjärntecken fiskarna), och då tänkte jag åh så härligt och även nära till Halmstad. Detta måste vi satsa på. Går det åt hel-te så går det åt hel-te och då flyttar jag tillbaka, säger Maite Ubiria och skrattar.

Det där sprudlande skrattet fyller väntrummet på kliniken gång efter annan under intervjun. Och även Jimmy Olivera har ett ständigt leende på läpparna när han berättar om duons satsning.

– Det har varit en gammal folkkär klinik sedan tidigare. Det var en tandläkare som hette Bruno Chmel som var väldigt omtyckt och många kunder hade gått till honom under flera år. Och sedan gick han bort, en annan ägare tog över och sedan kom pandemin och han sålde kliniken och då kom vi in i bilden, berättar Jimmy Olivera.

Norrbotten gemensam nämnare

Men hur hamnade egentligen en spanjorska och en chilenare i Oskarström? Den gemensamma nämnaren stavas något oväntat – Norrbotten.

Det var nämligen där deras vägar möttes för första gången.

– Jag kommer från norra Spanien, San Sebastian, ett jättefint ställe. Sedan flyttade jag till Norrland, Gällivare dessutom. Men det var ingen kärlek som gjorde att jag flyttade dit utan det var jobbet faktiskt. Det är lite tråkigt med jobb i Spanien för det är många som utbildar sig, men som inte hittar något jobb, berättar Maite Ubiria och beskriver Gällivare som exotiskt och kul, i alla fall till en början.

– Det var ganska bra för mig att lära mig språket där för de pratar ganska långsamt och tydligt. Men efter två år förstod jag att det inte fungerar för mig. Jag blev så deprimerad, det finns ju inget ljus. Så då flyttade jag till södra Sverige.

Men innan dess hade hon, via en gemensam vän i Luleå, lärt känna Jimmy Olivera.

– I Luleå jobbade jag från 2015 till 2018. Och 2016 lärde jag känna Maite och en annan kollega som nu bor i Stockholm. Planen var att alla vi skulle flytta till södra Sverige och starta en klinik men av olika anledningar blev det bara jag och Maite som flyttade hit.

Många positivt överraskade

Maite träffade sin nuvarande sambo i Gällivare, och via en sejour i Lerum gick flyttlasset vidare till Landeryd. Maite jobbade då på privatklinik i Hyltebruk medan Jimmy hade flyttat till Halmstad och jobbade på Folktandvården.

När möjligheten på Ågatan i Oskarström dök upp var det en chans som hygienisterna inte kunde motstå.

– Det har alltid varit tandläkare här och aldrig funnits några privata hygienister i Oskarström. Det har varit positivt för det är väldigt många som aldrig har haft en hygienistbehandling förut så de har blivit positivt överraskade, menar Jimmy Olivera.

Pandemin har gett en tuff start

Duon har renoverat lokalen och köpt in modern utrustning, bland annat i form av en ny behandlingsstol. Efter vissa besvär, ”vi var lite kräsna”, hittade de även en tandläkare som nu är anställd.

Duon ser hellre ljuspunkterna men medger att den första tiden har varit tuff.

– Saken är den att vi köpte kliniken i höstas, när allt såg ganska ljust ut och man släppte på begränsningarna. Men när allt var klart då kom den andra vågen och alla restriktioner. Det har varit kämpigt, berättar Jimmy Olivera.

– Men vi är glada eftersom patienter som har kommit hit har vi gett det bästa vi har kunnat och de har varit nöjda och vill komma tillbaka. Vi kommer alltid ta hand om kunder och vi kommer alltid skoja också, intygar Maite Ubiria och skrattar.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här