Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Nya Ica-reklamen som hämtad från Halmstad

Ica-Stina och Ica-Stig finns på riktigt i Halmstad. Livsmedelskedjans reklamfilm skapade igenkänning både på Vallås och i Frösakull.

Hajpen var stor när Ica avslöjade Loa Falkmans efterträdare i företagets långkörarreklam. Efter många spekulationer stod det klart att det är Björn Kjellman och Suzanne Reuter som numera kommer spela lillebror Ica-Stig och storasyster Ica-Stina.

Hög igenkänningsfaktor

För Anna Lindquist och Martin Gren, som driver Ica Supermarket på Vallås, var igenkänningsfaktorn hög när den nya konstellationen dök upp i rutan.

Vallås-duon är nämligen också syskon som tagit över efter deras pappa. Och likt reklam-historien klev lillebror in i butiken före storasyster.

– Det var som taget från vår värld, säger Martin Gren.

När han återvände till butiken efter några år som kock jobbade Anna på Ica:s huvudkontor i Stockholm. När pappa Tommy sen berättade att han ville dra sig tillbaka beslutade syskonen att driva butiken vidare tillsammans.

”Det var som taget från vår värld,” tänkte Martin Gren om nya Ica-reklamen. Bild: Roger Larsson
”Det var som taget från vår värld,” tänkte Martin Gren om nya Ica-reklamen. Bild: Roger Larsson

Den som ska ta över en Ica-butik kan dock inte bara dyka upp och sätta igång. Ett generationsskifte kräver en hel del förberedelser.

Medan Martin skötte sin del från Halmstad gjorde Anna det mesta från Stockholm.

– Jag åkte ner på möten men var inte här och jobbade så mycket som Martin gjorde före jag blev handlare. Jag kom hit i princip ett halvår innan. Det var lite den känslan som med Ica-Stina, att man klev in och sa ”hej, hej, här är jag”.

13 år har gått sedan dess och syskonsamarbetet har visat sig fungera väl, berättar de.

– Det är skönt att vara två om att driva en sån här verksamhet. Vi är inte i samsyn om allt. Men en diskussion och en dialog leder till bra beslut, säger Martin.

– Jag tycker att det är en enorm trygghet, både att ha någon att bolla svåra frågor med men också att ha någon att fira framgång med, säger Anna.

Syskonen Filip och Anna Norin driver Ica Nära i Frösakull. Bild: Privat
Syskonen Filip och Anna Norin driver Ica Nära i Frösakull. Bild: Privat

Stämmer även in i Frösakull

Känslan av likhet mellan fiktion och verklighet infann sig även för syskonen Filip och Anna Norin som driver Ica Nära i Frösakull efter deras pappa.

– Karaktärerna är ju lite äldre än oss men vi är också en lillebror och en storasyster som varit iväg och kommit tillbaka, säger Anna.

– Jag utbildade mig inom ekonomi och marknadsföring och arbetade som redovisningskonsult ett tag men saknade Ica, fortsätter hon.

Anna blev klar som Ica-handlare 2019 medan Filip gjorde sitt generationsskifte 2016. De uppskattar också syskonsamarbetet.

– Det passar kanske inte alla men för oss funkar det jättebra, säger Filip.

Syskonen tycker sig vara lika på många sätt, exempelvis när det gäller visionerna för butiken. Samtidigt är de också är olika.

– Vi är bra på olika saker, vilket jag tror är en styrka, säger Anna.

LÄS MER: Mataffärerna känner ingen större coronaoro

LÄS MER: Här är företagen som prisades på näringslivsgalan

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här