Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jan-Eric Petersson – vd, Hampus Petersson – inköpschef, Ralf Ragnarsson – affärschef och den operativa chefen Joakim Johannesson tror på en ljus framtid för Nitator.  Bild: Jari Välitalo
Jan-Eric Petersson – vd, Hampus Petersson – inköpschef, Ralf Ragnarsson – affärschef och den operativa chefen Joakim Johannesson tror på en ljus framtid för Nitator. Bild: Jari Välitalo

Nitator reser sig ur krisen

En tisdag i mars blev allt nattsvart. Produktionen stannade och fabrikerna släcktes ner. Ett halvår senare är framtidstron på Nitator, som i första hand tillverkar plåtkomponenter till bilindustrin, större än på länge och företaget går mot rekordomsättning.

Även om det är för tidigt för Nitrators ledning att helt andas ut så vågar man åter tro på framtiden.

Lastbils- och personbilsindustrin rullar på och mångmiljonaffärer ramlar in i orderböckerna.

– Behovet av transporter ökar och därmed tillverkas också fler lastbilar. Det här året ser betydligt bättre ut än 2019. I Oskarström och Hylte landar vi troligtvis på 270 respektive 190 miljoner i årsomsättning. Ett riktigt bra resultat, säger Jan-Eric Petersson, vd.

Coronapandemin satte dock inledningsvis djupa avtryck i verksamheten.

Produktionen låg helt nere under tre veckor i april.

– Vi var tvungna att permittera och säga upp en stor del av vår personal. Det var en väldigt tuff tid, inte minst eftersom vi ser personalen som vår största tillgång och resurs. De flesta har dock fått komma tillbaka och fortsätter den positiva utvecklingen kommer vi även att behöva nyanställa framöver i produktionen, säger Ralf Ragnarsson, affärschef.

Jan-Eric Petersson passar i sammanhanget också på att ge en eloge till regeringen och fackförbunden Metall och Unionen.

– Regeringen gjorde att kraftfull insats och såg till att stödpengarna verkligen kom ut till de företag som befann sig i kris. Dessutom har vi haft ett fantastiskt samarbete med de lokala fackklubbarna och avdelningarna i Halmstad. Alla har gjort ett strålande jobb för att rädda företaget under den värsta krisen någonsin.

Den nya plåtpressen är på plats i fabriken i Hylte. Bild: Privat
Den nya plåtpressen är på plats i fabriken i Hylte. Bild: Privat

För att hänga med i utvecklingen har företaget nu gjort två stora investeringar.

– Vi behöver rusta oss för ett liv efter coronapandemin och har därför byggt ut måleriets förbehandlingskapacitet och installerat två helautomatiska svetsceller i Oskarström. Vi köper även in köper in tre nya automatpressar till vår fabrik i Hylte. Det handlar om investeringar i storleksordningen 35 miljoner kronor som ska vara på plats till nyår, säger Ralf Ragnarsson.

Även om bolagets tillväxttakt har varit hög sedan starten 1983 har ledningen varit noga med att bevara den familjära känslan.

– Tekniken förändras men vi kommer aldrig tumma på de traditioner och kärnvärden som en gång i tiden skapade den grundläggande stabiliteten i vårt företag. Det handlar om att skapa verktyg och processer för trivsel på jobbet som i sin tur leder till lojala och glada medarbetare, vilket i slutändan ska leda till vår vision att vara regionens mest attraktiva arbetsplats, säger Jan-Eric Petersson.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här