Nicolas Hassbjer har inte släppt Halmstad

1988 grundade Nicolas Hassbjer HMS Networks. 21 år senare lämnade han vd-posten för ett av Halmstads mest framgångsrika företag – men staden har skåningen aldrig övergett.
– Jag säger fortfarande oss om Halmstad, berättar Nicolas Hassbjer.

ANNONS
LocationHalmstad||

Det är en kylig vårdag och det blåser snålt vid Nissan men Nicolas Hassbjers jacka åker av ändå när det är dags att fotas. Kostymen är på och han har precis avverkat ett möte med Slottsmöllans Fastighets AB. Det är ”business as usual” för Hassbjer, styrelseordförande för bolaget.

Det var grundaren Sven Rautenberg som tog in Nicolas Hassbjer i styrelsen för Slottsmöllan, men uppdraget fick en ny inriktning 2013.

– När Sven gick bort hastigt i en hjärtinfarkt 2013 var Kajsa 22 år och Moa 20 år, om jag minns rätt. Kajsa sa att jag kan tänka mig att köra detta och då blev mitt mission att hjälpa henne. Dels i övergången från Sven som hade byggt upp detta – att se till att bolaget kunde fortsätta utvecklas – men också vara en mentor och lära Kajsa att bli en duktig företagsledare, berättar Nicolas Hassbjer.

ANNONS

Kajsa och Moa Rautenberg är alltså Svens döttrar och det är den förstnämnda, Slottsmöllans vd, som tar emot och hjälper oss tillrätta i rummet ”Wallbergs konferens”.

Kajsa Rautenberg var bara 22 år när hon tog över som vd för Slottsmöllans Fastigheter AB. Nicolas Hassbjer har hjälpt henne längs vägen sedan 2013.
Kajsa Rautenberg var bara 22 år när hon tog över som vd för Slottsmöllans Fastigheter AB. Nicolas Hassbjer har hjälpt henne längs vägen sedan 2013. Bild: Roger Larsson

Fortfarande flera företagskopplingar till Halmstad

Hem är Hittarp i Helsingborg för Nicolas Hassbjer, men flera gånger i månaden tar han mer än gärna elbilen, en Porsche Taycan 4S Plus, till andra sidan åsen och Halmstad

LÄS MER:Hassbjer går vidare för husköpares rätt

– De som tror att han har flyttat till Helsingborg och finns inte här längre, nej det stämmer inte, försäkrar 53-åringen.

När det kommer till företag har Nicolas Hassbjer tre kopplingar till Halmstad. Utöver ordförandeposten i Slottsmöllan är han delägare, omkring 20 procent, i Easyserv samt JS Energi, båda verksamma inom värmepumpsbranschen.

JS använder Easyservs system för att fjärrövervaka värmepumpar och Hassbjers delägarskap mynnar ut i hans intresse för energireducering samt personlig koppling till Lars-Åke Ekstrand och Jonas Åkerlund, två före detta anställda på HMS Networks, som har varit med och startat Easyserv tillsammans med grundaren Per-Ola Persson.

– På HMS-tiden gjorde vi en utredning och jag insåg hur mycket besparing i energi våra produkter medförde, att man kunde fjärrstyra en robot i stället för att skicka en servicetekniker.

Därav intresset för energireduktion.

Sällsynt svag för sushi

När Nicolas Hassbjer personligen behöver fylla på med energi är förstahandsvalet givet.

ANNONS

– Eftersom jag är beroende av sushi så åker jag till Halmstad och äter här hos Takenaka. Det är möjligt att det är någon sushirestaurang i Stockholm, en eller två, som mäter sig med Takenaka, om han får tiden på sig att göra det riktigt bra. Så vi är fortfarande stamgäster hos Takenaka.

När det begav sig var Hitachi en av HMS huvudkunder, vilket medförde många besök i Japan för vd Hassbjer. Det var givetvis också där som fröet till hans sushiberoende såddes.

– Ja, och det har bara blivit värre och värre. Min dotter Stella är 15 och henne lärde jag äta sushi när hon var två år och när vi inte åker till Takenaka så gör vi sushi själva. Och nu gör hon det nästan bättre än mig, berättar Nicolas Hassbjer som kan räkna till totalt 38 besök i Japan.

LÄS MER:Ica Maxi öppnar sushibar med Takenaka

”Ska bli det mest eftertraktade styrelseproffset”

Och fler besök lär det bli. Nicolas Hassbjer blev för ett år sedan ordförande i det japanska bolaget Yaskawas nordiska verksamhet. Yaskawa är världens näst största robottillverkare, det vill säga större än svenska jätten ABB.

– Det är jättekul för jag kan ju automation och robotar. Kopplingen är att det här var HMS största och viktigaste kund under väldigt många år. De letade upp mig eftersom de såg att jag inte längre var operativ i HMS.

ANNONS

Yaskawa och tidigare nämnda Slottsmöllan är två av totalt åtta (?) styrelseengagemang, varav fem som ordförande, för Nicolas Hassbjer. Han är dessutom aktiv rådgivare i de företag han är delägare i och frågar man hans fru, Camilla Hassbjer, jobbar Nicolas lika mycket nu som när han var vd.

Men så har han också ett uttalat personligt mål:

– Jag ska bli det mest eftertraktade styrelseproffset för teknikbolag, säger han självsäkert.

– Jag går sällan in i små nystartade bolag. 50 miljoner i omsättning och uppåt, när ett bolag börjar expandera internationellt och kanske går mot en börsnotering – det är min sweetspot. Det är alldeles för få bolag som tar det klivet. Rätt så många kommer upp i 10–20 miljoner i omsättning och kanske 30 anställda, men det är betydligt färre som kommer till flera hundra anställda. Och där tror jag att jag kan bidra som mest.

Mångårig ”samhällstjänst”

Nicolas Hassbjer har även avverkat nästan tio års samhällstjänst. Ja, det är alltså så han uttrycker det när han ingående berättar om sina uppdrag i Almis koncernstyrelse samt sin position som ordförande i Sydsvenska Handelskammaren.

– Bägge dessa har jag lämnat under 2020. De ville ha kvar mig i Almi men har man varit med i åtta år då bidrar man inte så mycket längre och i Handelskammaren där är man ordförande i normalt sex år, kanske åtta, men sedan ska man byta.

ANNONS

Hassbjer hyllar Högskolan

Ett uppdrag där han ”försöker göra samhällsnytta” finns kvar, det som vice ordförande för Stiftelsen Chalmers. Efter att ha lämnat styrelsen för Högskolan i Halmstad till förmån för skolan i Göteborg har han blivit allt mer imponerad över vad den förstnämnda har åstadkommit, givet de avsevärt mer begränsade resurserna.

– Jag tror att man kanske inte har förstått vilken betydelse Högskolan har. För det är inte bara start ups som har givit HMS och flera andra företag utan ingenjörerna har ju också gått ut och förnyat andra företag. Högskolan har jättestor betydelse.

Vad är det som Högskolan i Halmstad har gjort bra, tycker du?

– En liten regional högskola kan vara mer snabbfotad. De har lyckats justera sina utbildningar och också att inte bli ett Chalmers med de tunga utbildningarna. Högskoleingenjörerna kan göra väldigt stor nytta i ett företag utan att läsa fem år, det kan räcka med tre.

Med det sagt finns det dock satsningar som borde göras om man frågar den forne Halmstadstudenten Hassbjer – teknisk doktor i informationsteknologi – vars examensjobb mynnade ut i Hassbjer Micro Systems.

– Jag tycker att det är dags att göra en ny entreprenörskapssatsning här. Man har ju High Five som är ett jättebra initiativ av kommunen, sedan har skolan sin inkubator, men jag tror att man inom några år borde göra en stor satsning igen mot det som var Tekno Center (en företagsby). Titta på det som Chalmers har gjort men göra det i ett mindre format.

ANNONS

Senare i intervjun, när vi åter trillar in på ämnet Högskolan i Halmstad, passar Nicolas Hassbjer på att slänga ut ett bete.

– Den dagen man vill göra en nysatsning på entreprenörskap i Halmstad, och kommunen verkligen vill det, helst också regionen, då står jag till förfogande som rådgivare igen.

Saknar inte HMS

2009 lämnade Nicolas Hassbjer över vd-posten på HMS till Staffan Dahlström och fyra år senare sålde han av merparten av sin aktier. Han är än i dag aktieägare i bolaget om än med ”ett symboliskt innehav” och följer det på avstånd.

– Det var längesen jag släppte det men jag gläds över att det fortsätter att gå bra för företaget.

Någon saknad finns inte, hävdar han.

– Nej. Jag tittar i backspegeln och inser att det var helt fantastiskt. Jag startade när jag var 21 redan så jag hann med det här tidigt. ”Ska han sluta när han är 42 redan”, sade man, men då hade jag ju varit vd i 21 år redan. Allting har sin tid och man ska lämna uppdrag i tid.

Nicolas Hassbjer beskriver HMS som ”det näst finaste teknikbolaget i Sverige efter Axis”.

– HMS har imponerande tillväxt, men det är mest med förvärv. De måste tillbaka till några riktiga innovationer och skapa ännu mer sysselsättning här, det tycker jag att de ska fokusera på. Jag gissar att HMS har knappt 100 personer på utveckling, men Axis har 1 500 i Sverige, det är coolt.

ANNONS

Har du någon direkt koppling till HMS i dag?

– Jag känner väldigt många eftersom jag har anställt över 200 av dem som jobbar där. Jag umgås med några av dem fortfarande.

Staffan Dahlström, vd på HMS Networks.
Staffan Dahlström, vd på HMS Networks.

Hur är din relation med Staffan Dahlström i dag?

– Staffan, jag börjar fundera på hur länge han ska köra HMS egentligen, men vi umgås inte och så. Det är andra personer som jag träffar oftare.

Hur tajta var ni från början?

– Jag startade HMS och han kom och sökte ett jobb ett år senare när det redan var i gång. Då byggde han upp en helt egen konsultverksamhet där vi utvecklade microprocessorer i Tylös bastusystem, som blev fantastiska lösningar, och jag utvecklade kommunikationssystemen. Så de första tio åren jobbade vi med rätt olika saker. Det var egentligen 1998 då vi visste att så här ska vi göra, detta är planen, då blev Staffan försäljningschef i min ledningsgrupp i kommunikationssystem och så avvecklade vi den andra businessen.

Staffan Dahlström och Nicolas Hassbjer från tiden på HMS Networks i Halmstad.
Staffan Dahlström och Nicolas Hassbjer från tiden på HMS Networks i Halmstad. Bild: Staffan Sjöberg

– Jag var mest i Japan och Tyskland och Staffan var mest i USA så vi har nästan alltid jobbat med lite olika saker, sedan har vi varit kompanjoner ihop på HMS, men det blev så stort så det har aldrig skötts som ett familjeföretag.

ANNONS

Varför hörs ni inte längre?

– Jag har gått in i många andra bolag och har haft fullt upp med det. Sedan ska jag inte vara där och störa dem utan nu får de köra sitt race.

Uppdraget på Slottsmöllan snart slutfört

Vad gäller Slottsmöllan kan det också vara dags att släppa taget snart.

– Hade Sven sett detta i dag, hur Kajsa och Moa har tagit över det här, och inte bara förvaltat utan också utvecklat det, så hade han var väldigt stolt. Så det är nästan mission completed här.

Om uppdrag Halmstad någonsin blir slutfört för Nicolas Hassbjer är mer tveksamt.

LÄS MER:HMS nya rekord gör vd till dubbel miljardär

LÄS MER:HMS-vd sålde aktier för 100 miljoner

LÄS MER:Här är Halmstadborna med högst inkomst

ANNONS