Anna Fallkvist (M), ordförande i miljönämnden, är positiv till att låta folk sitta kvar på restaurangerna efter klockan 20.30, så som man valt att göra i flera andra kommuner.
Anna Fallkvist (M), ordförande i miljönämnden, är positiv till att låta folk sitta kvar på restaurangerna efter klockan 20.30, så som man valt att göra i flera andra kommuner. Bild: TT/Arkiv och HP/Arkiv

Nämndordförande vill sluta utrymma restauranger i Halmstad

I flera kommuner följer man inte rekommendationerna om när restauranger med alkoholtillstånd ska stängas. Anna Fallkvist (M), miljönämndens ordförande, är positiv till en liknande modell i Halmstads kommun.
– Jag tycker det hade varit schysst att låta folk sitta kvar på restaurangen under ordnade former, säger hon.

ANNONS
|

Folkhälsomyndighetens allmänna råd är att serveringsställen inte får servera alkohol efter klockan 20.00. Det ska vara utrymt 20.30 och de får öppna igen klockan 21.30.

I slutet av förra veckan meddelade regeringen att alkoholförbudet förlängs igen.

Flera kommuner väljer dock att inte följa rekommendationerna fullt ut. Några exempel är Ljungby, Lund och Mora, enligt Dagens Samhälle.

Anna Fallkvist (M), miljönämndens ordförande i Halmstad, har sneglat på den småländska grannkommunen och ser positivt på modellen.

– Jag står bakom Ljungby. Jag tycker det hade varit schysst att låta folk sitta kvar på restaurangen och dricka en kaffe och ta en dessert, säger hon.

ANNONS

Ordföranden tror att modellen skulle hjälpa restaurangbranschen som befinner sig i ett tufft ekonomiskt läge. Hon tror också att lättnaden skulle bidra till en minskad smittspridning.

– Det som händer i dagsläget är att det blir efterfest när restaurangerna stänger. Får man sitta kvar i lugn och ro, till klockan 22.00 exempelvis, så kan man sedan gå direkt hem, säger Anna Fallkvist och tillägger:

– Vi vet att våra krögare är fantastiska på att göra det så säkert som möjligt. Är det någonstans jag känner mig trygg så är det på just restaurangerna. Det är inte där smittan sprids.

Följer inte de allmänna råden

I Ljungby låter man restauranger ha öppet efter 20.30, så länge de inte serverar alkohol efter 20.00. Inspirationen hämtades från Lund där man har ansett att det saknas lagstöd för att stänga en timme efter förbudet.

– Vi tycker inte att det känns rimligt att gäster ska avbryta måltiden, stå ute och vänta i en timme och sedan komma tillbaka. Utifrån ett smittskyddsperspektiv känns det inte nödvändigt. I vår tillsyn har vi sett att restaurangerna tar ett stort ansvar, säger Per Svensson, chef för alkoholtillstånd vid Ljungby kommun.

Är ni säkra på att ni inte bryter mot någon lag?

ANNONS

– Det handlar om allmänna råd som vi väljer att inte följa. Dessa är vägledande men inte bindande på samma sätt som exempelvis föreskrifter. I normala fall följer vi de allmänna råden, men i det här fallet valde vi att inte göra det, säger Per Svensson.

Ljungby kommun har till och med gått ut på Facebook och uppmanat till sena restaurangbesök. Per Svensson vill dock vara tydlig med att beslutet är fattat ur ett smittspridningsperspektiv.

– Att restaurangerna i kommunen får det lättare blir en följd av beslutet, men det har inte legat till grund för vår bedömning, säger Per Svensson.

Motstånd i Halmstads kommun

Miljönämndens ordförande i Halmstad bekräftar att frågan om en mildare tolkning av de allmänna råden har diskuterats i kommunen. Men åsikterna går isär.

– Personligen tycker jag att det är ett vettigt beslut och ett sätt att hjälpa krögarna. Ungefär hälften av min nämnd är av samma uppfattning, men det finns andra som inte är det. Mest motstånd upplever jag från kommunstyrelsen, säger Anna Fallkvist.

Det är med andra ord inte aktuellt med en liknande modell i Halmstad?

– Tyvärr, inte i nuläget. Men jag hoppas att vi ska få igenom någon form av åtgärd så småningom, så att vi kan hjälpa krögarna.

ANNONS

En av motståndarna i kommunstyrelsen är ordförande Jonas Bergman (M). Hans argument är att det är viktigt att alla följer rekommendationerna, om vi ska lyckas med att få ner smittspridningen.

– Jag har all förståelse för att man vill hitta sätt att stötta näringslivet. Men hela strategin bygger på att man inte vill att folk ska träffas. Då blir det problematiskt om vi letar kryphål för att ändå uppmuntra människor till att träffas. Alla måste bära strategin i samma riktning om vi ska lyckas med den, säger han.

Bergman tillägger också att han har undersökt frågan med både Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen i Halland. Det svar han har fått är att det juridiskt sett inte finns något egentligt tolkningsutrymme. 30-minutersregeln ska gälla.

ANNONS