Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

My och Johan Feldt går skilda vägar även yrkesmässigt

Nu går Johan och My Feldt skilda vägar även yrkesmässigt. My tar över både bageriet och cykelkaféet, och Johan vet ännu inte vad han ska göra. ”My vill cirkus, och det vill inte jag,” säger han och skrattar.

Vi träffar dem i bageriet som de öppnade tillsammans sommaren 2012. Då var de ett par och jobbade stenhårt för att förverkliga sin gemensamma dröm. Fyra år senare gick de skilda vägar privat, men bestämde sig för att fortsätta driva företaget ihop.

– Vi har ju tre barn, som nu är elva, åtta och fem, så vissa dagar har vi pratat i telefon 20 gånger. Det har handlat om barnen, men ännu mer om moms, fakturor och recept. Det har blivit lite mycket, säger My och inflikar att både hon och Johan lever i nya relationer.

Bild: Jari Välitalo
Bild: Jari Välitalo

De säger båda att det givetvis har varit tufft emellanåt, och ibland har det blivit ”väl högljutt” för arbetskamraterna. De har bråkat, men alltid blivit sams igen.

– Kanske går man på lite väl hårt mot någon som man har varit gift med, även om det handlar om jobbgrejer, säger Johan och My nickar instämmande och säger att det ”lätt kan komma upp gammalt groll.” Men sen påpekar hon att de i grunden är bra vänner och också har haft jädrigt kul ihop, även efter skilsmässan.

– När vi målade om i bageriet och jag råkade måla över beställningslapparna skrattade Johan så att han höll på att ramla omkull.

My blir ensam ägare till bolaget

Men nu ska alltså My bli ensam ägare till bolaget, som har ett tiotal helårsanställda i två olika verksamheter: bageriet på Kasten Rönnowsgatan och Feldts socker och cykel inne i Halmstads city. Fiket öppnades i december för två år sedan, och kom till på Mys initiativ – trots att det är Johan som är den stora cykelfantasten.

– Vi ville starta ett kafé – delvis för att få lite distans; vi stod ju nästan på varandra här i bageriet – och skrev på kontraktet dagen efter att vi hade tittat på lokalen. Det var My som sa ”men, Johan, skulle du inte vilja ha ett cykelkafé?”. Och det ville jag ju, säger Johan.

I det fallet var de båda snabba, men på många andra sätt är de väldigt olika – och det är en av anledningarna till att de nu bestämt sig för att inte längre driva företag ihop. Johan illustrerar med ett exempel: bänken de sitter på under intervjun:

– Jag kom hit till bageriet en dag och då var den – och en massa annat – plötsligt knallrosa. Trots att jag hade sagt att jag ville att vi skulle hålla det trärent. Det är kanske ett dumt exempel, men det är lite så det är: My vill ha cirkus, det vill inte jag. Så det har liksom spretat för mycket när det gäller hur vi vill driva bolaget.

My har inga invändningar mot den beskrivningen:

– Jag är flummig och rörig. Jag vill ha starka färger och mycket grejer. Och det har jag ju fått utlopp för i mina böcker, målningar och det jag säljer i webbshoppen, även om jag har de verksamheterna i ett annat bolag.

Det är också därför som det aldrig varit aktuellt att Johan skulle köpa ut My.

– Nej, det där kreativa som My har stått för har blivit en stor del av varumärket, så det hade inte funkat. Och att dela upp bolaget i två delar har inte heller varit ett alternativ, säger han och tillägger att den tredje delägaren, hans pappa Bengt, nu går i pension och alltså även han säljer sin del till My.

Nya kaféet har arbetsnamnet ”Tivolikiosken”

Det var i våras som de började prata om att dela på sig, men när coronapandemin kom lades det hela på is. Men nu i höst har båda känt att det är dags att gå åt varsitt håll, och sent i tisdags kväll berättade My om beslutet på sociala medier.

– Jag skrev ett långt inlägg på Instagram, och det var jättetufft – jag grät hela kvällen.

Feldts socker och cykel, som var stängt mars-augusti på grund av corona, stänger igen om några dagar, men den här gången för att byggas om och öppna med ny inriktning och nytt namn den 20 november. Cykelprofilen försvinner med Johan, och ska ersättas av något som har arbetsnamnet ”Tivolikiosken”.

– Det ska fortfarande vara ett kafé, men kanske också ett galleri eller något annat som ger en upplevelse? Jag vill visa min konst, och inredningen ska spegla mitt intresse för färg och form. Man ska bli glad när man kommer in där, för vi behöver glädje, färg och karameller – helst ska det hänga polkagrisar i taket! (Här inflikar Johan retfullt att ”Ja, lite som Kalle och chokladfabriken, det är ju din största förebild, varpå My skrattar och säger ”just precis, så vill jag ha det!”).

Oklart vad Johan ska hitta på

Vad Johan ska hitta på är oklart. Han gör sista arbetsdagen på Feldts i slutet av november och konstaterar att det är med viss sorg han lämnar, även om han är helt säker på att det är rätt beslut.

– Häromdagen gick jag igenom en flyttlåda i förrådet och hittade en massa gamla verktyg som vi använde när vi drog igång bageriet för åtta år sedan. Det kändes vemodigt, säger Johan.

Jag ska vila, träna och satsa på att skapa julstämning i mitt hus hemma i Åled.

För första gången i sitt vuxna liv ska han dock vara helt ledig i december.

– Jag ska vila, träna och satsa på att skapa julstämning i mitt hus hemma i Åled.

Och vad händer sen? Finns det något som talar för att det kan ha med cykling att göra?

– Ja, kanske. Eller inte. Vi får se. Helt ärligt så vet jag inte vad jag ska göra.

Läs mer:

My och Johan Feldt har samlat in över 200 000

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här