Matts Rydén: ”Whisky är ett stycke kulturhistoria på flaska”

Matts Rydén vill förflytta den skotska landsbygdskänslan till de halländska vardagsrummen. Sedan fyra år tillbaka driver han Auld Rare Whisky, som bland annat fyller sina egna flaskor med den mytomspunna drycken.

ANNONS
LocationHalmstad||

Huset på Furuvägen i Halmstad ser ganska anspråkslöst ut. Men den röda tegelbyggnaden bär på en gedigen historia. En gång i tiden inrymde lokalerna bryggeri, tvätteri och ett färgföretag.

– När jag tog över lokalen såg den rent ut sagt för jävlig ut. Det fanns inget avlopp och den gamla hyresgästen hade använt byggfläktar som värmekälla, säger Matts Rydén.

Bartender i Hunnebostrand

Han är född och uppvuxen i Kungälv men efter lumpen, i början av 1980-talet, styrde ödet honom till Hunnebostrand där han tillbringade sommarhalvåret som bartender på Hotell Gästis. Övriga delen av året jobbade han på restaurang i Sälen.

– Så levde jag i 18 år innan jag tröttnade och ville göra någonting helt annat.

ANNONS

Det var kärleken som tog honom till Halmstad 1991. Sedan dess har han varit staden trogen.

– Halmstad är lagom stort och erbjuder det mesta.

Matts har aldrig varit rädd för att ta ut svängarna och har under åren drivit ett flertal olika företag inom olika branscher. Arbetet med casinoföretaget ledde till exempel fram till Popitbolaget som i dag finns under samma tak som Auld Rare Whisky och tillhandahåller betalningslösningar för restauranger och butiker.

För fyra år sedan fick Matts chansen att börja jobba med ett av sina största intressen i livet – whisky.

– Det är en dryck som går att variera i all oändlighet när det gäller produktions- och lagringsmetoder. Har man besökt en massa destillerier i Skottland, fått lukta på mäsken och träffat alla underbara människor som jobbar inom branschen så förstår man varför man fastnar. Whisky är ett stycke kulturhistoria på flaska.

Tidigare hade Matts byggt upp alla sina bolag från scratch men när han fick frågan av den förre ägaren Roger Svenningsson från Skillingaryd om han ville ta över Auld Rare Whisky tvekade han aldrig.

– Dessutom tilltalades jag av hans idé att på något sätt sammanfläta den skotska och småländska landsbygden genom en specifik dryck. När jag tog över bolaget var jag fast besluten att försöka förflytta den skotska landsbygdskänslan till de halländska vardagsrummen.

ANNONS

Sveriges första buljeteringsföretag

2008 blev Auld Rare Whisky Sveriges första licensierade buljeteringsföretag.

– Det innebär att vi buteljerar noggrant utvald whisky från nedlagda och äldre destillerier i Skottland på designade apoteksflaskor under vårt firmanamn. När jag tog över bolaget ärvde jag ett stort lager med whisky i lösvikt.

Ett lager som han numera får hushålla med. 2012 blev det nämligen förbjudet att exportera skotsk whisky från Skottland i träbehållare. Single Malt Scotch Whisky får sedan dess endast föras ut ur landet i flaskor.

– I dag har jag cirka 300 liter kvar på lager som jag kan sälja under etiketten Single Malt Scotch Whisky. Därefter kan jag fortsätta att importera whisky i träbehållare men då måste jag ta bort ordet Scotch från etiketten och bara marknadsföra produkterna som Single Malt Whisky. Det är fortfarande tillåtet och min plan är att buteljeringen ska bli min stora fritidssyssla när jag blir äldre.

Buteljering är tidskrävande och inte särskilt inkomstbringande. Därför har Matts valt att göra importen av whiskyflaskor till sin huvudsakliga försörjningskälla.

– Jag importerar whisky från olika små producenter i bland annat Skottland, Irland och Norge. Liksom vår egen whisky beställer kunderna produkterna via min hemsida och hämtar sedan ut dem på Systembolaget.

ANNONS

Trots sitt stora whiskyintresse har han aldrig haft några tankar på att starta ett eget whiskydestilleri.

– Sanningen är jag ser den verksamheten som ren pengaförstörelse. Det tar så otroligt lång tid innan man kan nå ut på marknaden och det är näst intill omöjligt att konkurrera med de stora jättarna.

I dag omsätter Auld Rare Whisky runt 600 000-700 000 om året.

– Det handlar inte om några stora pengar. Däremot har faktiskt verksamheten fått ett lyft under coronapandemin trots att vi har varit tvungna att ställa in provningar och att mässor inte har blivit av. Folk fortsätter dock ändå att dricka whisky och beställningarna på hemsidan har ökat under pandemin.

”Lever ett behagligt liv”

Matts är nöjd med att verksamheten, som han själv uttrycker det, ”lullar på”.

– Med jämna mellanrum dyker det upp nya leverantörer som vill att jag ska sälja deras produkter i Sverige. Det är inga stora volymer men det håller företaget flytande.

Han har hunnit bli 62 år men han har ännu inga planer på att dra ner på tempot.

– Nä, vad skulle jag göra då. Som läget är i dag är företaget ändå ganska självgående och jag får mycket tid över att ägna mig åt golf som är min stora hobby vid sidan om whisky. Jag lever ett ganska behagligt liv. Nu får vi bara hoppas att coronapandemin snart är över så jag åter kan resa till mitt andra hemland – Skottland.

ANNONS

Kräver minst tre års lagring

Whisky, som ursprungligen härstammar från Skottland och Irland, tillverkas av spannmål. EU: s lagstiftning kräver minst tre års lagring för att spriten ska få kallas whisky. Det finns tre typer av skotsk whisky: grainwhisky, maltwhisky och blended whisky. Det äldsta dokument som omtalar whiskybränning är ett skotskt brev från 1494. I Sverige omnämns drycken för första gången i Cajsa Wargs kokbok från 1755.

Källa: Nationalencyklopedin

Kul fakta om whisky

  • Ordet whisky kommer från gaeliskans uisce beatha, som betyder livets vatten.
  • Världens dyraste whiskyflaska, M från Macallan, såldes på en auktion i Hong Kong för 5,5 miljoner kronor.
  • Whisky är tåligt mot kyla. 2011 hittades en låda Mackinlays från 1897 på Antarktis som blivit kvar efter en polarexpedition. Whiskyn hade inte frusit trots att den hade legat så länge i 30 minusgrader.
  • Skotsk whisky måste hålla en alkoholhalt på minst 40 procent.
  • 1961 släppte Vin&Sprit den första svenska whiskyn, Skeppets Whisky.

Källor: Café, Systembolaget

ANNONS