Martin Sochor gör succé med kaffet från den röda Piaggion

Har du också sett den lilla röda mopedbilen med kaffeservering som börjat dyka upp runt omkring i Halmstad? Martin Sochor fick mod att förverkliga sin dröm efter en vandring på pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Känslan för kaffet hade han redan – och på leden mötte han dessutom kärleken.

ANNONS
|

Doften av kaffe känns på långt håll. Det fräser svagt när Martin Sochor skummar mjölken innan han lämnar över koppen till kunden, som stannat till vid den röda mopedbilen. Kunden heter Christoffer Larsson och är ute och går på Galgberget i Halmstad.

– Jag har inte handlat från vagnen tidigare, så det ska bli kul att prova kaffet, säger han och blåser på den rykande drycken innan han fortsätter sin promenad.

Martin Sochor torkar av ångröret och blickar ut över Halmstad som breder ut sig vid Galgbergets fot.

– Det är första gången jag står här vid utsiktspunkten bortanför sjukhuset med mopedbilen. Verksamheten är så ny att jag fortfarande provar mig fram för att se vilka platser som lämpar sig. Så småningom är tanken att kunna erbjuda catering och ambulerande servering i hela Halland – och i hela södra Sverige när eventen kommer i gång igen, berättar han.

ANNONS

Vagnen rullade ut strax före jul

Den 19 december i fjol, mitt under andra vågen av coronapandemin, rullade han ut sin kaffeservering för första gången. Men för att förstå hur Martin, som egentligen är it-kille, hamnat i ”njutningsbranschen” måste vi backa tiden lite till.

– Efter många år på teknikföretag längtade jag efter att arbeta med människor i stället. Jag skolade om mig till massageterapeut och jobbar fortfarande med behandlingar på deltid, berättar han.

Ett tvärt karriärkast, kan tyckas, men 2018 vände hans liv på ett än mer avgörande sätt. Det var då han bestämde sig för att förverkliga drömmen om att vandra den 80 mil långa ”Caminon”, pilgrimsleden som sträcker sig från Frankrike till spanska Santiago de Compostela. Martin älskar att vara utomhus men han var också nyfiken på hur en långvandring med bara det som ryms i ryggsäcken skulle påverka honom. Sex veckor hade han på sig – och på tredje dagen mötte han sitt öde utanför ett härbärge när han skulle äta middag.

– Där var en svensk kvinna som också bestämt sig för att vandra leden ensam för att få perspektiv på sitt liv. Hon hette Charlotta Pantzar och var från Eskilstuna. Vi träffades flera gånger under vandringen. Efter en tid började vi vandra tillsammans – och i dag lever vi ihop, ler Martin.

ANNONS

Många av tankarna som funnits i hans huvud när han började sin vandring slog också rot. Martin har alltid uppskattat en god kopp kaffe, men under veckorna på Caminon aktiverades alla hans sinnen. Förväntningen när doften av nymalda bönor plötsligt kittlade hans näsborrar och känslan när man får sluta händerna kring en kopp med alldeles nybryggd, varm dryck.

Familjens två ”killar”

– Hemma hade jag kikat på olika möjligheter att skaffa mig en servering i någon form, men eftersom jag vid den här tiden hade tagit ett nytt jobb inom teknikbranschen var det inte aktuellt just då. Men tanken fanns kvar.

Här blir Martin avbruten av höga skall från stigen på Galgberget. Två hundar kastar sig över honom i ett moln av glädje. Charlotta Pantzar – numera Martins sambo – är ute och rastar parets två ”killar”, Sisco (”mest tax, men en hel del annat också”) och Rupert (”han är en portugisisk gatuhund som vi adopterat, mestadels labrador”).

Hon slår sig ner på bänken bredvid mopedbilen och försöker hindra hundarna från att skälla på andra fyrbenta flanörer som är ute och promenerar med sina kaffesugna ägare.

Medan Martin serverar berättar Charlotta att de försöker fokusera på de små nyanserna i livet och se till att inte släpa på ett alltför stort bagage. Första året tillsammans bodde de med sina hundar i en husbil.

ANNONS

Martin vinkar av den sista kunden och torkar av händerna på sitt röda förkläde.

– Nu bor vi i en lägenhet, men husbilstiden var fantastisk. För mig var det ännu en dröm som förverkligades, säger han och ler mot sin sambo.

När coronapandemin slog till blev det svårare tider på teknikföretaget där Martin arbetade, och precis som många andra förlorade han sitt jobb.

Bitarna föll på plats

– Fyra dagar senare var jag med Charlotta, som är silversmed, på en hantverksmässa i Skåne. Där kom jag i kontakt med företaget Fogarolli och deras affärsidé. Då föll alla pusselbitar på plats, säger Martin.

Insikterna från Caminon gjorde att han var redo att ta steget trots att det kan tyckas riskfyllt att starta eget mitt under pågående pandemi.

– Jag tror faktiskt att allt fler här hemma har börjat uppskatta det lilla sedan pandemin bröt ut. Ungefär på samma sätt som vi lärde oss att göra när vi vandrade Caminon. Doften av en blomma. Skuggans föränderliga riktning när man är ute och går. En god kopp kaffe. Det behöver inte vara krångligare än så. Min kaffeservering finns där folk rör sig och erbjuder lite vardagsglädje.

Jag tror faktiskt att allt fler här hemma har börjat uppskatta det lilla sedan pandemin bröt ut.

Trots att det har gått mindre än två månader sedan Martin första gången rullade iväg med sin röda mopedbil av märket Piaggio har han och hans kaffebar hunnit få massor av respons. Ett av hans vackraste möten är med ett äldre par i Tylösand som hållit sig isolerade i sin stuga sedan i februari i fjol.

ANNONS

– När mopedbilen står i Tylösand kommer de ofta flera gånger samma dag. De är så glada för en kopp kaffe och för att få chansen att prata lite. Det gör mig alldeles varm, säger Martin.

Vinterbadare vill gärna ha lite värme…

Även vinterbadarna brukar vara glada för en kopp varmt när Martin är i närheten av Svärjarehålan.

– Badarna – och inte minst deras publik! Då kan det bli mycket folk, men alla är väldigt duktiga på att hålla avstånd, säger Martin och ställer sig vid kaffespakarna igen.

Det är Christoffer Larsson, som handlade av honom för en stund sedan, som nu hunnit gå hela varvet på slingan.

– Det var ett gott kaffe! Jag får ha en kopp till, säger han.

Fakta: Martin Sochor

Familj: ”Min sambo Charlotta Pantzar, som jag träffade på vägen till Santiago de Compostela, och våra hundar Sisco och Rupert. Två egna vuxna barn, Elin och Filip, samt Charlottas två vuxna barn, Amanda och Kajsa".”

Ålder: ”Jag är 53 år och Charlotta 55.”

Bor: ”I en bostadsrätt i centrala Halmstad.”

Företag: ”Mitt företag heter Martin Sochor AB. Jag är franchisetagare hos Fogarolli, vilket innebär att jag har eget bolag och eget ansvar.”

Favoritdryck: ”Jag blir varm av glädje av en cappuccino med extra stryka. Charlotta älskar Dirty chai, som är chai-te med en shot espresso. Helst från egna kaffevagnen, förstås.”

Framtidsdrömmar: ”När det gäller företaget avser jag att växa och ha fem mopedbilar om fem år. Privat hoppas vi båda att kunna göra fler långvandringar igen. Kanske rent av gå hela vägen hem från Spanien?”

Här hittar man kaffevagnen: Info läggs ut på Instagram (Martin Sochor), Facebook (Martin Sochor och Fogarolli) och även på LinkedIn (Martin Sochor).”

Fakta: Fogarolli

Företaget: Fogarolli startades 2006 av italienskan Cristina Fogarolli som tyckte att det var svårt att hitta gott kaffe när hon kom till Sverige. Den mobila kaffebaren med italienskt kaffe var hennes lösning på problemet.

Motto: ”Där det finns människor ska det finnas gott kaffe.”

Så transporteras mopedbilen: ”Längre sträckor körs den i skåpbil, men kortare sträckor går det bra att köra den. Den kan gå i 45 kilometer i timmen, men eftersom den är påbyggd med mycket utrustning så får vikten konsekvens för såväl hastigheten som ork. De få meter den körs är därför lugna och försiktiga.”

Fogarollis verksamhet: ”Att servera drycker vid event som konserter, festivaler och mässor är ett av de viktigaste benen för de mobila kaffebarerna. Även catering är en stor del av verksamheten. Nu i coronatider satsar man bland annat på ”Kaffetimmen”, då man mot en peng från exempelvis näringslivet ställer upp sin kaffevagn utanför sjukhus och äldreboenden och bjuder såväl boende som personal på kaffe.”

Källa: Martin Sochor och Fogarolli.com

ANNONS