Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Livet har mer att erbjuda än att jobba ihjäl sig”

Affärslunchen: Josefine Bengtsson, Oh My, Tavastgatan 26, Stockholm, kl 12.00 Det ska sägas direkt att detta blir en lite annorlunda affärslunch. Hallands Affärers utsände Christian Albinsson har nämligen provat på lunchyoga, ledd av Josefine Bengtsson med rötter i Halmstad. Konceptet heter ”Yoga for Office Dudes” och tanken är att stressade karriärister ska finna ett andningshål i en annars fullspäckad tillvaro.

Ironiskt nog stressade jag till yoga-lokalen för mitt första avstressande pass. Jag hade hört mycket om yoga, men visste inte riktigt vad som väntade mig. När jag kom in i salen, försenad, var alla andra redan igång… med att andas högt genom näsan.

Klassen leds av Josefine Bengtsson, uppvuxen i Halmstad, men numera boendes i Stockholm. Tidigare studerade hon ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och arbetade därefter som strategikonsult. Det var under dessa år som hon började uppleva yogans effekt mot stress, press och prestationsångest.

– När jag fann yogan och meditationen tog mitt liv en helomvändning. Från att leva med prestationsångest och stress till att jag idag har hittat en helt ny harmoni och närvaro, konstaterar Josefine och fortsätter:

– Sverige har legat efter när det gäller yoga, men det börjar ta fart. Yoga är det senaste och det är ingen slump att det händer just nu med all den stress som finns runt omkring oss. Vi behöver hitta en motvikt till det.

Tillbaka till yoga-passet. Det är dags att sluta ögonen och börja andas genom näsan. Det är nu det är tänkt att man ska glömma att telefonen förmodligen ringer och glömma allt det där pratet om amorteringskrav. Det enda som jag kan tänka på är emellertid att min granne på yoga-mattan bredvid låter väldigt mycket när han andas…

Josefine har alltid varit av den ambitiösa typen. Hon fick bra betyg i skolan och rycktes med i hetsen på Handelshögskolan och drömde plötsligt om att arbeta som ”banker” i London.

– Allt handlar om prestation i den världen och när jag hittade yogan kom jag underfund med att livet har mer att erbjuda än att jobba ihjäl sig. Jag gjorde klart studierna, men den enda gången som jag kände lugn var på yogamattan, säger hon och fortsätter:

– Att stå i en yogaposition är ren njutning och det blir aldrig tråkigt. Det kan göra lite ont i början och det kanske är konstigt att göra de olika andningsövningarna, men man kommer snabbt in i det.

Att det gör lite ont i början har hon rätt i. När jag ställer mig i positionen ”trädet” märks det på min kropp att jag kallades ”kylskåpet” av min handbollstränare i Drott Einar Jakobsson. Jag känner mig som dubbelt så gammal som min ålder enligt passet, men Josefine bara ler och säger att det inte spelar någon roll hur man ser ut när man gör de olika övningarna. ”Slappna av, slut ögonen. Försök känna din kropp”. Så låter budskapet.

– Vi har alla varit med om känslan av viktlöshet eller extremt glädjerus – en känsla som oftast försvinner lika fort som den dyker upp, exempelvis när vi är ny- kära. Med hjälp av yogan och meditationen kan jag hitta den känslan när jag vill oberoende av yttre faktorer, utan den där heta killen. Yoga blir lite som en drog, men utan några egentligen biverkningar vad jag har märkt än i alla fall. Jag är lite frälst, men jag har fortfarande kvar det analyserande och rationella. Det är inte så att jag bara släpper allt och drar till Indien, konstaterar Josefine. Att prata med henne är lite som att prata med en smart version av Carola Häggkvist, slår det mig.

För Josefine handlar tillvaron just nu väldigt mycket om att sjunga yogans lov och försöka få ut det till så många som möjligt. Josefine lever på att vara instruktör och på det nya bolaget Yogiakademin som hon driver ihop med killarna bakom Surfakademin. Yogiakademins affärsidé är att arrangera yoga-resor och den första resan går av stapeln om någon månad till Bretagne i Frankrike, för övrigt till det slott som Halmstadbekantingen Roland Nilsson äger, han som startade den framgångsrika reklambyrån Byrån 1 & 2.

– Alla behöver inte säga upp sig och bli ”yogisar” på heltid, men jag är helt säker på att många skulle ha nytta av att få in detta i sitt vardagliga liv, menar Josefine.

För egen del tar Josefine sin yoga och meditation hela vägen, bland annat har hon flera gånger deltagit i Vipassana-meditation som går ut på att vara tyst i tio dagar för att hitta inre frid. Helt tyst. Deltagarna sitter i en cell i lotusställning i tio timmar per dag, blundar och säger inte ett ord. De duschar inte på tio dagar och äter bara ”lite ris och banan”. Varför, undrar vän av ordning.

– Det är både det värsta och det mest givande som jag har gjort i mitt liv. Det gör ont och är väldigt jobbigt – känslor och minnen kommer upp. Efter ett tag lär man sig dock att gå utanför den där fysiska och mentala smärtan. Det är en praktik där jag lär känna mig själv och får på så sätt en större insikt om livet i stort. Allt runt omkring oss förändras ju hela tiden. Ibland händer det bra saker, ibland dåliga – lite som en bergochdalbana. Meditationen och yogan funkar lite som ett skydd för mig mot dessa yttre förändringar. Självklart kan jag vara nere en dag och känna motgångar, men jag kommer oftast ur den negativiteten ganska fort. Under sådana här intensiva meditationsretreat får jag dessutom kontakt med min kropp och mitt hjärta på ett helt nytt sätt. Efter några dagar brukar jag till och med gå runt och känna min livmoder. Det är äkta och jag känner en otrolig kärlek till hela universum, det går inte att beskriva med ord. Låter det flummigt, skrattar Josefine.

Ja, lite tänker jag, inte utan att jag blir fascinerad. Personligen kan jag efter mitt första yoga-pass definitivt förstå tjusningen. Kontinuerlig yoga hade tvivelsutan hjälpt mig i mitt jobb och mitt liv. Definitivt. Men att säga upp mig för att bli yogi på heltid får nog vänta ett tag...

Bild: Petter Hellman