Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Linda Jostler förverkligar drömmar om bröllop i Toscana

Böljande kullar. Olivlundar och vinrankor. Ett middagsbord som glimmar av hundratals lyktor i natten. Här är sagan om Linda Jostler från Halmstad som åkte till Italien på semester och blev kvar. Under Toscanas sol arrangerar hon bröllop åt svenskar och förverkligar deras drömmar om Den Perfekta Dagen.

När Söndrumstjejen Linda Jostler läste italienska på Sannarpsgymnasiet i Halmstad kunde hon aldrig drömma om att det en dag skulle bli hennes andra modersmål.

Och kanske var det tur, för då hade det nog inte blivit någon magisterexamen i så strikta ämnen som ekonomi och marknadsföring. År 2002 var hon hon färdig med sina högskolestudier. Innan hon tog steget ut i arbetslivet bestämde hon sig för att göra en tvåveckorsresa till Italien. 18 år senare är hon fortfarande kvar.

– Jag blev förälskad i Toscana. Det var något med landskapet och sättet att leva som gick rakt in i mig. Så jag packade om mina väskor, tog en intensivkurs i italienska och började söka jobb.

Började arrangera bröllop

Tack vare sin goda engelska fick Linda arbete i en Guccibutik i Florens. I takt med att hon blev allt bättre på italienska skiftade hon bana.

– I många år var jag marknadsansvarig på utlandssidan för ett designerföretag som gör smycken. Där fick jag chansen att resa och vara på mässor i bland annat USA, Sydkorea och Japan. Det var väldigt roligt och stimulerande men jag arbetade jämt.

Bild: Anna Roström
Bild: Anna Roström

De långa arbetsdagarna var inget problem förrän Linda mötte kärleken. Hon träffade en italiensk man och blev så småningom mamma.

– Den italienska föräldraledigheten ser inte alls ut som den svenska. Så när min dotter var 4-5 månader fick jag på allvar fundera på om jag var beredd att lämna bort henne och återgå till jobbet.

Linda kom fram till att det inte var ett alternativ. Då tipsade en väninna henne om att börja arrangera bröllop för svenskar som vill gifta sig i Italien.

– För tio år sedan var bröllopskoordinator ett ganska nytt begrepp. Många hade aldrig hört talas om det. Jag blev nyfiken och började sondera terrängen. Knöt kontakter med vingårdar, slott och olika matleverantörer. Samtidigt var jag lite nervös. Skulle svenska par vilja åka till Toscana för att gifta sig?

Det rungande svaret var JA! Toscanas böljande landskap verkar slå an en romantisk ton i svenska hjärtan.

Bild: Riccardo Pieri
Bild: Riccardo Pieri

Så Linda började skräddarsy bröllop för par från Sverige. Som koordinator ordnar hon i princip allt.

– Det är nog lättare att säga vad jag inte gör, skrattar hon och punktar upp en snabb lista:

– Kläder, ringar och flygresa ordnar paret själva. Resten tar jag hand om.

Önskemålen skräddarsys

Planeringen börjar i god tid före bröllopet. 18 månader är inte ovanligt. Det är ju mycket som ska bokas och ordnas.

– Allt skräddarsys efter parets önskemål. Jag säljer inga paketlösningar. Alla brudpar har sina drömmar och det är dem jag ska hjälpa till att uppfylla, säger Linda.

Ett nära samarbete är ledordet för att allt ska bli rätt.

– För mig är det viktigt att fånga känslan som paret är ute efter. Ska det vara en rustik vingård med middag under nattens stjärnor? Söker paret den lyxiga atmosfären som bara ett slott eller en tjusig villa kan ge? Eller är det kanske en borg med stenlagd innergård och historiska anor som är deras dröm? Sedan fyller vi på med önskemålen om blommor, ljus och allt annat som skapar den där fantastiska, romantiska stämningen.

Bild: Maria Broström
Bild: Maria Broström

Ett långväga bröllop kombineras alltid med en helg på destinationen, så att brudpar och gäster får tid att upptäcka Toscana eller bara ligga vid poolen, umgås och ha det skönt. Det vanligaste är att sällskapet anländer på en torsdag eller fredag och lämnar på söndagen.

– Utöver själva bröllopet och festen lägger jag ofta upp ett program för de övriga dagarna också. Vinprovning, sightseeing och ballongfärder är efterfrågat. Likaså att det finns en glassvagn eller proseccovagn i närheten av poolen eller olivlunden. Men det finns förstås hur många möjligheter som helst, säger Linda med en röst som bubblar av entusiasm.

Hon bidrar gärna med idéer och tips om sådant som brudparet inte känner till.

– Ibland får jag helt fria händer för en del av planeringen. Men jag förankrar allt. Och jag har alltid en plan B om det skulle hända något eller om det mot förmodan skulle regna, för vi har väldigt få regndagar i Toscana. Den planen måste såklart också godkännas av brudparet. Det ska aldrig vara annat än lyckotårar på bröllopsdagen!

Davidsstatyn på menyn

Linda älskar önskemål som går utanför det vanliga.

– Jag kommer speciellt ihåg ett bröllop där jag fick ordna med en krokimodell i samband med middagen. Han stod i samma pose som Michelangelos Davidsstaty. Alla bröllopsgästerna fick göra en skiss av honom. Sedan fick vinnaren en kopia av statyn.

Ett bröllop behöver inte vara stort för att Linda ska svinga sitt trollspö över det.

Bild: Maria Broström
Bild: Maria Broström

– Mitt största bröllop har haft 180 influgna gäster. Det minsta har bara bestått av två personer. Det är inte alls ovanligt att par som vill ”rymma” kontaktar mig för ett upplägg som gör att de kan fokusera helt på varandra under sin bröllopshelg.

Hur ser det ut på kändisfronten då?

– Jag har inte haft någon riktig kändis som gift sig här än. Men jag arrangerade bröllopet åt en av Måns Zelmerlöws bästa vänner härförleden och då var även Måns med. Sen har jag haft flera bröllopspar från Stockholmsgräddan, bland annat från politiska kretsar. Och särskilt roligt: Jag har haft flera par från Halmstad och övriga Halland!

En riktig ”Bridezilla” då, en brud som är fullständigt omöjlig att vara till lags?

– En gång på tio år, skrattar Linda. Det var svettigt, men det blev bra till slut ändå.

Förnyade löften

För den som önskar sig ett bröllop under bar himmel i Toscana är den ideala tiden maj till oktober. Vädret är nästan alltid vackert de här månaderna.

Bild: Maria Broström
Bild: Maria Broström

- Är man känslig för värme så kan man undvika juli och augusti. Då kan temperaturen lätt stiga upp mot 35-40 grader. Augusti är också den stora semester månaden i Italien. Då blir priserna högre och många italienare är på resande fot, tipsar Linda.

I år har coronapandemin satt stopp för svenska bröllop i Toscana. För Linda har det varit ett år av ombokningar och långtidsplanering. Nästa år är redan fulltecknat med bröllop och till Lindas glädje har även bokningarna för 2022 börjat trilla in.

Efter tio år i kärlekens tjänst är hon fortfarande lika förälskad i sitt yrke.

– Tänk dig att få arbeta med att förverkliga andras drömmar. Vinrankor, olivlundar och långbord under stjärnorna. Och då har vi inte ens pratat om maten och vinerna... Jag har lärt känna brudpar som jag fortfarande träffar och som har blivit nära vänner. Det är fantastiskt att få jobba med så här mycket skönhet och romantik.

För Linda är romantisk som person (även om hennes man faktiskt fick ställa ett ultimatum 2013 för att deras eget bröllop skulle bli av! Lindas ”arbetsbröllop” gick ju alltid gick före.) Hon är inte främmande för att göra något som också allt fler av hennes kunder efterfrågar:

– Jag skulle kunna tänka mig att förnya våra löftena med en vacker ceremoni. Det skulle dessutom ge mig och min man chansen att ha ytterligare en stor kärleksfest i de här underbara omgivningarna. För ja, jag är romantisk. Och perfektionist!

Bild: Riccardo Pieri
Bild: Riccardo Pieri

Även om Halmstad alltid kommer att ha en stor plats i Lindas hjärta har hon aldrig ångrat flytten till Toscana. Hennes liv består inte bara av sagobröllop, utan är i sig också något av en saga.

– Ibland när jag tittar ut genom fönstret måste jag nypa mig i armen för att förstå att det är sant. Att jag faktiskt bor i detta fantastiska landskap och jobbar med det roligaste jag kan tänka mig. Att jag har mitt liv här. Det är svårt att tro att det inte bara är en dröm.

Linda Jostler

Ålder: 45 år.

Uppvuxen: I Söndrum i Halmstad.

Familj: ”Min italienske man och våra två barn, 5 och 9 år gamla.”

Bor: I ett rustikt hus från 1700-talet, omgärdat av olivlundar i Toscana, Italien.

Ett måste för ett lyckat bröllop: ”Gifter man sig i Toscana så har man redan den fantastiska utsikten, de böljande kullarna samt maten och vinet... Då är det svårt att misslyckas. Men ett bra toastmasterpar är en stor tillgång.”

Toscanabröllopet och prislappen

Hur mycket ett bröllop i Toscana kostar kan inte Linda Jostler svara på rakt av. Hon har inga paketlösningar utan skräddarsyr drömbröllopet efter varje pars önskemål. Men några riktlinjer kan hon ge:

• Man får betydligt mer för pengarna i Toscana än i Sverige.

• Om man räknar på en kuvertavgift på 1500 kronor per gäst så ingår till exempel:

• Pizzaparty kvällen före med italiensk buffe med kallskuret, italienska ostar etcetera, pizza som bakas i en vedugn, efterrrättspizzor med nutella eller jordgubbar och mascarpone samt vin. På bröllopsdagen en buffé/aperitivo med italienska specialiteter, fyrarätters middag inklusive bröllopstårta och vin samt fri bar i två timmar.

• Hur mycket brudparet (och/eller deras föräldrar) står för av kostnaderna för gästerna varierar. En vanlig lösning är att brudparet svarar för festen, maten och arrangemangen under vistelsen, medan gästerna betalar sin egen resa samt kostnaden för boendet. ”Brudparet brukar i så fall önska sig i bröllopsgåva att gästen kommer till Toscana och är med och firar deras kärlek. Det blir gästens bröllopspresent till paret”, säger Linda Jostler.

• Avhopp bland gästerna är förvånansvärt ovanliga, enligt Linda Jostler: “För vem vill inte gå på ett bröllop i Toscana!” Hennes erfarenhet är att det oftast bara rör sig om någon enstaka gäst som får förhinder. ”Vanligaste orsaken är faktiskt att någon blivit gravid och inte bör flyga!”

• Nyfiken på mer? Linda Jostler finns på Instagram: lindajostler_tuscanyweddings

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!