Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stena Nautica går mellan Halmstad och Grenå.
Stena Nautica börjar fyllas mer och mer av passagerare men långt ifrån lika många som reste innan pandemin. Bild: Lina Salomonsson

Långsam ökning av passagerare till Grenå

Antalet passagerare på färjan mellan Halmstad och Grenå går stadigt uppåt men än har Stena Line inte sett den lavinartade ökningen som man hoppats på.

Stena Nautica hann inte köra många rundor mellan Halmstad och Grenå innan coronapandemin tog kål på efterfrågan av resor. Nu börjar det långsamt komma igång igen.

Veckan som Danmark öppnade upp gränsen för hallänningar var det fortfarande ganska tomt med svenskar på färjan. När HP besökte färjeterminalen var det främst danskar som varit i Sverige på semester eller danskar som är bosatta i Sverige och skulle hälsa på släkten.

LÄS MER: Enklare att resa – men fortfarande främst danskar på Grenå-linjen

Julia Kronberg som är ansvarig för passagerartrafiken från Sverige trodde då att antalet passagerare från Sverige skulle öka kraftigt när UD hävt avrådan om resor till Danmark. Nu har reseavrådan hävts och Danmark har dessutom öppnat upp för alla svenskar.

Hur har det blivit?

– Det är lite för tidigt för att säga. Vi har inte sett någon markant ökning sedan UD har släppt sin avrådan men Danmark har fortfarande kvar sin regel om att svenskar från flera regioner behöver ha sex bokade nätter i Danmark för att resa dit. Det är tyvärr en ganska hög tröskel, säger Julia Kronberg när HP ringer upp igen.

Bokas mer och mer

Antalet bokningar på linjen ökar successivt och till skillnad från för några veckor sedan börjar det nu jämna ut sig med andelen svenska och danska passagerare.

– Påbokningen ökar konstant. Men tyvärr är det de sista semesterveckorna nu och folk börjar snart jobba igen, men vi förväntar oss ändå att det kommer fortsätta bokas på.

Bussen som kört mellan stationen i Halmstad och färjeterminalen står fortfarande still och än finns inget beslut om när den börjar rulla igen. Det innebär att det krävs ett eget fordon för att resa till Grenå eftersom fotpassagerare inte kan gå på.

– Cykel går också bra på färjan, poängterar Julia Kronberg

Lång väg tillbaka

Det går inte riktigt att jämföra årets resande med tidigare år eftersom det var i början av 2020 som färjan flyttade till Halmstad från Varberg. Just nu är passagerarantalet mellan 10 och 20 procent av hur det såg ut vid samma perioden när färjan gick mellan Varberg och Grenå.

När tror man att resandet kommer återgå till det normala?

– Absolut inte i år. Passagerartrafiken är extremt beroende av sommarsäsongen och den är slut nu. Vi hoppas att man kommer hitta höstaktiviteter som lockar hit danskar att upptäckta hösten i Halland och tvärt om, säger hon och fortsätter:

–Vi får ha lite is i magen men vi kommer absolut promota höstaktiviteter i Halmstad och Grenå. Färjan har också varit populär för att upptäcka de svenska skiddestinationerna.

LÄS MER: Godstrafiken håller den nya färjelinjen flytande

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!