Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Långaryds lamm flyttar in på ny gård och utökar verksamheten

Våren är här och det innebär 350 nyfödda lamm hos Långaryds lamm. I år har Marcus och Viktoria Gustavsson dessutom flyttat till en ny gård och utökat verksamheten.

När gården i Nyby, Långaryd, lades ut till försäljning gick lammuppfödarna Marcus och Viktoria Gustavsson på visningen eftersom de var intresserade av marken och åkrarna. Planen var att sälja vidare bostadshuset, men huset hade andra planer för lammuppfödarparet.

– När vi gick upp på övervåningen skojade jag med Viktoria och sa att vi skulle köpa huset och renovera det. Sedan blev det så. Vi kunde inte släppa det här stället, berättar Marcus Gustavsson.

Flytten från Nyarp till Nyby, en knapp kilometer bort, blir den längsta i livet för honom.

– Det är inte så långt, men det är spännande.

Familjens bostadshus i Nyarp har sålts men ladugården, som de nyligen lät bygga ut, behåller de för att kunna ha lammuppfödningen på två ställen.

Långaryds lamm utökar och flyttar en del av verksamheten från Nyarp till Nyby i Långaryd. Bild: Isabel Bark
Långaryds lamm utökar och flyttar en del av verksamheten från Nyarp till Nyby i Långaryd. Bild: Isabel Bark

– Jag tror det kommer fungera bra för då kan vi först ha januarilamningen på ena stället och sedan ha februarilamningen på andra stället. Det blir lättare och smidigare. Vi kan även dela upp päls- och köttdjur som kräver olika uppfödningsmodeller, säger Marcus.

350 nyfödda lamm i vår

I den nya ladugården har djuren redan flyttat in. Sedan januari har 300 lamm fötts och ytterligare 50 väntas.

Köpet av hela fastigheten var en gemensam affär mellan paret Gustavsson och två andra köpare: barndomsvännen Mattias Lundberg hade sedan länge velat köpa en bit av åkermarken för att bygga ett bussgarage för sin taxi- och skolskjutsverksamhet och en annan bekant, Lars Lindquist, var intresserad av ett skogsskifte som ingick i fastigheten.

– Det var häftigt att kunna göra en gemensam grej och lyckas med detta, menar Marcus.

Till midsommar ska bostadshuset stå klart för inflyttning för Marcus, Viktoria och deras barn. Marcus gör renoveringen ihop med en lokal snickare, tillika en gammal skolkamrat.

Bostadshuset i Nyby ska vara färdigrenoverat till midsommar. Bild: Isabel Bark
Bostadshuset i Nyby ska vara färdigrenoverat till midsommar. Bild: Isabel Bark

– Vi har tilläggsisolerat huset från insidan och gjort ett tillbygge på 60 kvadratmeter, så det blir en helrenovering. Det är mycket jobb och vi är jättetrötta eftersom vi ska hinna renovera samtidigt som vi ska sköta djuren, säger Marcus.

– Det går ändå inte att åka någonstans nu under coronapandemin, så vi kan lika gärna renovera. Just nu är det slitsamt och då får man tänka att vi ville faktiskt göra detta, säger Viktoria.

Enklare under lamningen

Att bostadshuset ligger precis intill ladugården kommer att förenkla för paret framför allt under lamningen, då djuren måste hållas under uppsikt dygnet runt. Nästa år blir det eventuellt ett samarbete med en lammuppfödare i Burseryd, för att avlasta varandra.

– Lamningen är ju tuff. Om det ska fungera bra så ska man vara ute hos djuren dygnet runt. Då kan han komma hit och hjälpa till på dagtid och sedan sköter vi kvällen och natten. Och så gör vi tvärtom på hans gård, förklarar Marcus.

Det går ändå inte att åka någonstans nu under coronapandemin, så vi kan lika gärna renovera.

Allt kött som Långaryds lamm producerar går till Scan och säljs sedan runt om i landet. Markus har själv framfört önskemål om att det ska stå på förpackningen vilken gård köttet kommer ifrån, men än så länge har det inte blivit så.

Förra året utsågs paret Gustavsson till årets bästa lammuppfödare av HK Scan. Nu utökar de verksamheten och ska bland annat satsa på rasen Finull Dorset och ta fram egna korsningar.

– Vi har ökat med 60 djur i år och vi får se om det blir ännu fler, meningen är att göra detta på lång sikt, avslutar Viktoria.

LÄS OCKSÅ:

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här