Lägg undan Aladdinasken och bli en stjärna på egen choklad

Det doftar förföriskt när Carina Lovén häller upp en mugg ångande varm choklad, toppad med grädde och marshmallows. Doften förstärker känslan av vintermys i det julpyntade caféet, där fåtöljerna draperats med fårskinn och mjuka kuddar.

ANNONS
|

För Carina Lovén från Skummeslövsstrand är det en glädje varje dag hon kommer till jobbet.

Från sin Chocolateria i Norrvikens trädgårdar strax utanför Båstad ser hon ut över Kattegatts glittrande vatten. Och i köket får hon ägna sig åt sin stora passion: choklad.

Ett förkläde är bra att ha när det regnar choklad, det är något Carina Lovén har fått lära sig.
Ett förkläde är bra att ha när det regnar choklad, det är något Carina Lovén har fått lära sig. Bild: Jari Välitalo

– När jag bestämde mig för att starta en chocolateria var det många som sa till mig att jag inte var klok. Jag hade ju aldrig gjort en pralin i hela mitt liv. Deras tvivel blev sporren för mig att lyckas, säger hon med ett leende och knyter sitt bruna skinnförkläde om midjan.

Var tidigare på Skottorps slott

Vägen har inte varit spikrak. Just när hennes företag börjat gå bra satte omständigheterna krokben för henne. På den tiden låg Chocolaterian på Skottorps slott utanför Laholm, i en exklusiv men samtidigt lantlig miljö som Carina älskade. Men slottet såldes och Carina blev uppsagd.

ANNONS

– Jag kände mig alldeles villrådig. Utan lokal – ingen verksamhet. Skulle jag lägga ner eller skulle jag kämpa och börja om någon annanstans?

På chans sträckte Carina ut en trevade hand på sociala medier och bad om hjälp med att hitta en lokal. Hon fick svar från fastighetsägare i både Laholm och Båstad. Till slut fastnade hon för Norrviken. Fast valet var inte så självklart som man kan tro när man ser Chocolaterian i dag.

Carina Lovén älskar varm choklad som görs med smält kvalitetschoklad.
Carina Lovén älskar varm choklad som görs med smält kvalitetschoklad. Bild: Jari Välitalo

– Då var lokalen kall och ödslig. Den hade stått tom i många år. Här fanns inte ens ett kök. Jag fick använda all min fantasi för att försöka föreställa mig att det skulle gå att göra något bra här.

Carina tog chansen och med hennes karakteristiska envishet och kämpaglöd gick det förstås alldeles utmärkt. I april 2019 öppnade hon sin Chocolateria och sedan dess har verksamheten vuxit.

Startade bistro

– Lokalen har en terrass med fantastisk havsutsikt. ”Här vill man ju sitta och äta en räksmörgås och smutta på ett glas rosé” tänkte jag, och bestämde mig för att göra slag i saken. Nu har jag investerat i en bistro med fullständiga rättigheter i anslutning till Chocolaterian.

Satsningarna tar inte slut där. Carina har också en passion för glass, särskilt italiensk...

ANNONS

– Så jag lärde mig göra gelato som är himmelskt gott. Den italienska glassen görs inte på grädde och ägg som den svenska, utan är mjölkbaserad och mindre fet. Vi gör den i flera olika smaker. Storsäljaren är ”brynt smör” som påminner om smörkola.

I dag har Carina fyra heltidsanställda. Sommartid är det femton personer på lönelistan. I dagarna installerade hon ett rullband till sin chokladfontän ”som gör att man kan chokladdoppa precis allt!”.

Praliner i långa rader.
Praliner i långa rader. Bild: Jari Välitalo

– Jag älskar att utveckla verksamheten och prova mig fram. Jag har alltid nya idéer som sprakar i huvudet. Nästa steg är att jag hoppas kunna glasa in terrassen. Och kanske även bygga ut, säger hon.

Tiden då? Dygnet har ju trots allt bara 24 timmar. Förutom att vara företagare ”och den som rör i grytorna” är Carina också ensamstående mamma med tre barn.

– Jag har faktiskt ett knep. Sedan i början av året bor jag i Skummeslövsstrand och har havet fem minuter bort. När barnen har åkt till skolan går jag alltid en promenad längs kusten. Havet ser olika ut varje dag och att börja dagarna så här fyller mig med energi. Sedan älskar jag ju mitt arbete – och det är fantastiskt att både få bo och jobba på platser dit andra åker på semester, säger hon.

ANNONS

Carina Lovén

Ålder: 36 år.

Familj: ”Mina tre barn: Tindra 12 år, Selma 10 år och Ebbe 8 år.”

Bor: ”I Skummeslövsstrand, dit jag flyttade i februari efter att tidigare ha bott i Skottorp, två pärlor i Laholms kommun.”

Favoritpralin: ”Mina praliner med smak av saltkaramell eller saffran. Saffran är underbart, det skulle jag gärna äta året om...”

Viktigast i jul: ”Närheten till familjen. Det har varit ett tufft år med coronapandemin och det skulle betyda mycket att få träffa sina nära och kära till jul.”

Öppettider: ”Vi har öppet året om, onsdag-söndag 10-17. Under jul- och nyår tar vi dock lite ledigt.”

För mer info: Se Instagram: chocolaterian_norrviken

Carinas chokladfudge
Carinas chokladfudge Bild: Jari Välitalo

Carinas chokladfudge

(Satsen kan göras så stor du önskar, bara behåll proportionerna i receptet)

1 del grädde

1 del sirap

1 del socker

2 delar mörk kvalitetschoklad (gärna i pelletsform)

Eventuell smaksättning som lakritspulver, havssalt eller julkryddor efter egen önskan.

Gör så här:

Koka grädden, sirapen och sockret så att temperaturen blir 114 grader. Blanda i eventuell smaksättning i önskad mängd (prova dig fram).

Häll blandningen över chokladen. Låt chokladen smälta och rör till en jämn massa.

Häll över smeten i en form av önskad storlek. (En vanlig storlek är 21x30 centimeter.) Låt formen stå i rumstemperatur över natten.

Skär sedan fudgen i bitar. Jag tycker 2,5 x 2,5 centimeter är lagom.

Den här fudgen är jättefin att paketera och ge bort i julklapp.

Varm choklad á la Norrviken.
Varm choklad á la Norrviken. Bild: Jari Välitalo

Varm choklad á la Chocolaterian i Norrviken (1 portion)

2,5 - 3 deciliter mjölk

50 gram choklad, mörk eller ljus efter tycke

Om så önskas: grädde, marshmallows och riven choklad

Gör så här:

Värm mjölken och häll den i en kopp. Rör ner chokladen så att den smälter.

Toppa eventuellt med grädde, marshmallows och riven choklad för riktig lyxkänsla.

Vinter på Norrviken

•Till och med den 13 december visar Norrvikens trädgårdar upp sig i vinterskrud.

•Parken och Villa Abelin har smyckats med ljus. Tusentals lampor och marschaller skapar stämning i vintermörkret.

•Även orangeriet är öppet och julpyntat.

•På grund av corona är antalet platser begränsat och en förköpt biljett är ett måste. Mer information finns på Norrvikens hemsida.

ANNONS