Inte ens komponentbristen kan stoppa Staffan Dahlströms HMS, i stället beställer kunderna nu med större framförhållning så att de ska få leveranser när tillgången på komponenter blir bättre igen. Även börskursen slår nya rekord.
Inte ens komponentbristen kan stoppa Staffan Dahlströms HMS, i stället beställer kunderna nu med större framförhållning så att de ska få leveranser när tillgången på komponenter blir bättre igen. Även börskursen slår nya rekord. Bild: Jari Välitalo

Kursrekord gör vd till trippelmiljardär

Komponentbristen gör att HMS Networks kunder beställer på längre sikt för att få sina grejer – vilket fått företagets orderbok att bli rekordstor. Samtidigt har börskursen mer än fördubblats i år – och senaste all-time-high gör vd Staffan Dahlström till trippelmiljardär.

ANNONS
|

Även om pandemiåret 2020 innebar ett litet jack i HMS Networks uppåtgående försäljningskurva handlade det bara om en nedgång på 3,5 procent. I och med att kostnaderna samtidigt minskade, till följd av inställda mässor och försäljningsresor, ökade ändå vinsten som vanligt.

Utmärkande för årets tre första kvartal är att orderingången ökar i rekordfart, trots att HMS har svårt att leverera.

– Precis som många andra hämmas vi av komponentbristen, säger Joakim Nideborn, finanschef på HMS.

Elbilar kräver komponenter

– Den största enskilda förklaringen är bilbranschens snabba omställning till elbilsproduktion, som är väldigt komponentkrävande, förklarar han.

Enligt Nideborn har dock kunderna förståelse för att detta gör att leveranstiderna förlängs.

ANNONS

– Många av våra kunder som förr beställt när de behöver, planerar nu mycket längre framåt för att vara på säkra sidan, säger Joakim Nideborn.

Tredubblad orderbok

– För ett år sedan hade vi en orderbok på 250 miljoner kronor. Nu är den på 750 miljoner kronor, berättar han och pratar om att företagets kunder är väldigt trogna eftersom hälften av affärerna handlar om inbyggda lösningar där en industrirobot i regel har en livslängd på ett tiotal år.

Under året har också en del mässor och fysiska kundkontakter kommit igång igen efter den värsta pandemitiden, men enligt Nideborn kan den senaste utvecklingen i Europa vara ett tecken på att det kanske gått lite för snabbt.

– Corona har lärt oss att vi inte behöver resa lika mycket som förr, så vi ska överväga när digitala möten kan vara ett alternativ.

Raket på Stockholmsbörsen

Den positiva utvecklingen för HMS håller även i sig på börsen, där aktiekursen har mer än fördubblats i år.

– Jag vill inte spekulera i hur börsen ser på oss, men generellt har Stockholmsbörsen gått bra i år – och i synnerhet teknikaktier. Vi är väl helt enkelt en del av det, och uppenbarligen verkar folk tycka att det vi gör är relevant för framtiden, säger Joakim Nideborn.

ANNONS

LÄS MER:Han är förste miljardären i Halmstad

HP konstaterade 2018 att vd:n för HMS, Staffan Dahlström, genom värdet på sitt aktieinnehav i bolaget blev Halmstads förste officielle miljardär när börskursen då slog rekord.

Tog bara ett halvår

HP skrev i våras att det tog Dahlström 51 år att få ihop sin första miljard, medan den andra bara dröjde tre år. Nu står det klart att den tredje miljarden endast tog ytterligare ett halvår att räkna in.

LÄS MER:HMS nya rekord gör vd till dubbel miljardär

På torsdagen var stängningskursen rekordhöga 542 kronor, vilket gör att hans 6,1 miljoner aktier var värda 3,3 miljarder kronor. På fredagen var kursen som högst uppe i 558 kronor.

Staffan Dahlström har konsekvent vägrat att uttala sig om sin privata ekonomi, förutom kommentaren att det är ”värden som realiseras först om jag säljer mina aktier, men som vd kan jag i praktiken inte sälja eftersom det skulle skapa oro på aktiemarknaden”.

Miljoner i aktieutdelning

När han omkring förra årsskiftet faktiskt sålde aktier för 100 miljoner kronor kallade han försäljningen för en ”mindre korrigering” – vilket faktiskt stämmer, rent matematiskt.

LÄS MER:HMS-vd sålde aktier för 100 miljoner

Å andra sidan kan hans innehav generera en del pengar genom aktieutdelningar. Under coronaåret ställde HMS visserligen in sin utdelning, men i våras delades två kronor per aktie ut – vilket för Dahlström blev drygt 12 miljoner kronor.

81 techmiljardärer

Som teknikmiljardär är han med i en växande skara. Antalet svenskar som blivit miljardärer på digitala affärer och teknik har nästan fördubblats på tre år.

ANNONS

DI Digital gör en lista över svenska techmiljardärer varje år. 2019 var det 44 namn på listan, 2020 var det 59 namn och i år är det 81 miljardärer i sammanställningen.

Deras sammanlagda förmögenhet är 430 miljarder kronor – alltså sju gånger så mycket som budgeten för det svenska försvaret.

ANNONS