Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Krögarprofil driver både Salt och Kakel

Att öppna och driva tidsenliga restauranger är Palle Lundins melodi. Stockholm och Halmstad är hans favoriter i det avseendet. Han har även jobbat som bartender i New York.

– Jag älskar livet som krögare, för mig har det blivit en livsstil, säger han. Jag bär ständigt på idéer och nya projekt som jag vill genomföra.

Hans lokalt sett kanske mest uppskattade – och uppmärksammade – restaurang är Salt i Tylösand som hade premiär 2003. Det blev succé från första öppnings- dagen och 16 säsonger senare är Salt fortfarande ett av sommarstadens mest populära matställen med en vidunderlig utsikt över havet och Tylön.

– Trots årets fina sommar lyckades vi omsättningsmässigt inte överträffa fjolårets rekordsäsong, summerar Palle Lundin. Kännetecknande för Salt är att vi håller en hög och jämn kvalitet och att vi erbjuder en visuell upplevelse, oavsett väderlek.

Salt ligger vid vattenbrynet och restaurangens vara eller icke vara har blivit något av en följetong (eller följetång) i lokal media.

Ett rivningsföreliggande finns gällande utnyttjandet av marken men Salts hyresavtal med kommunen sträcker sig över 2020.

Ärendet behandlas nu av Miljödomstolen.

– Vi tänker öppna Salt även nästa sommar men målet är då att finnas i nya lokaler, lite högre upp från havet, där den gamla bastubyggnaden idag ligger, säger han.

Redan inom kort, den 28 september, är det premiär för Kakel Bar & Kök vid Lilla torg, som Palle Lundin driver ihop med Jörgen Söderberg.

– Tanken är att det ska bli en mötesplats för mat- och vinintresserade gäster som bara vill ”slinka in” och äta mellanrätter, som tapas, och unna sig något gott att dricka. Vi skapar en trivsam och internationellt miljö som ger besökarna en behagfull känsla.

– Samtidigt känns det inspirerande att få vara en del av den utveckling som pågår kring Lilla torg och det är intressant att kunna driva två rörelser i olika delar av Halmstad.

Palle har lång erfarenhet inom krogbranschen. Under tidiga 90-talet var han delägare i tre affärsrörelser som startade inom loppet av lika många år; Daltons 1993, Klosterköket 1994 samt övertagandet av Pio & Co 1994. Han var även aktiv i etableringen av nöjeslokalerna Bond och Boom Boom Room men är idag helt inriktad på Salt och Kakel.

Tidigare har han på konsultbasis även varit ansvarig vid flertalet etableringar med olika koncept i Stockholm.

– Jag har aldrig legat på latsidan och började redan i skolåldern att hyra ut solstolar i Tylösand. Senare drev jag strandkiosken på somrarna och tillbringade vinterhalvåret med att vindsurfa i utlandet. Efter perioderna i Stockholm och New York, återvände jag 1991 till Halmstad. Även om jag hade ett tioårigt ”återfall” till 08-området, är det här jag trivs allra bäst.

– Och det jag företar mig, vill jag alltid göra helhjärtat, understryker Palle Lundin.

Ända in i kaklet, typ.

Noterat: Restaurang Salt drivs av Palle Lundin och Richard Kalmar. Tillsammans med Göran Svensson äger de fastigheten i Tylösand.

Fakta: Paul Lundin

Familj: Ensamstående, sonen Oliver.

Bor: Halmstad.

Yrke: Krogägare, egen konsult-firma i krog- och restaurangbranschen.

Intressen: Träning i olika former, resor, mat och dryck.

Kör: Porsche 911.

Detta visste du (kanske) inte om Palle: Spelade i sin ungdom ishockey i HHK (numera Hammers) och muckade från värnplikten som löjtnant vid kustjägarna, K1, innan han gav sig in i krog- och nöjesbranschen och startade Daltons i Halmstad.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här