Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Roget Larsson/arkiv
Bild: Roget Larsson/arkiv

Konkurserna minskar i Halland

När konkurserna ökar i landet minskar de i Halland. Det kan vara ett tecken på att pandemin trots allt inte slagit så hårt här. I alla fall inte än.

I Sverige som helhet ökar antalet konkurser med tolv procent i maj jämfört med maj förra året. 669 företagsledare kastade in handduken jämfört med 598 år 2019.

Sett över året har antalet konkurser ökat med 21 procent jämfört med årets första fem månader 2019. Närmare 3 200 företag har gått i konkurs. En majoritet i mars och april. Tillsammans omsatte dessa företag drygt 2,3 miljarder kronor. 1 633 personer förlorade sina jobb.

Få konkurser i Halland

I Halland talar vi om mycket små tal. Så små att det knappt går att göra statistik av dem. Förra året gick 9 bolag i konkurs i maj månad. Majsiffran i år stannar på blygsamma 7 konkurser. En minskning med 22 procent. Januari–maj i år visar på en minskning med 2 procent jämför med samma period förra året.

”Det indikerar att näringslivet i Halland i ett längre perspektiv klarat sig ganska bra i den pågående coronaepidemin. Betydligt mycket bättre än resten av Sverige”, säger Harald Stjerna, partner på Syna som ligger bakom de månatliga undersökningarna.

Restauranger svårt utsatta

De branscher som låg värst till i maj är restaurang- och besöksnäringen, liksom byggbranschen och den specialiserade detaljhandeln. Små och medelstora företag är värst utsatta eftersom man saknar tillräcklig buffert för en plötslig nedgång. Underleverantörer till industrin är sådana exempel, konstaterar Syna.

Kreditupplysningsföretaget vågar inte spå i kristallkulan. Framtiden hänger helt på hur pandemin fortskrider. Om smittan klingar av i sommar och ekonomin skjuter fart igen finns det anledning att vara optimistisk. Om en andra smittvåg kommer råder motsatsen.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här