Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Janette Högberg på Gårdsbutik Thuresson bjuder på julgrillade revben

Det börjar i november, och trappas upp under hela december. Men dagen före julafton, då har Gårdsbutik Thuresson stängt, och ägaren Janette Högberg gör ”absolut ingenting”.

När Janette var liten drev hennes föräldrar lantbruk på gården Skogsbol mellan Morup och Glommen, och i början på 2000-talet började de sälja närproducerat kött hemma på gården.

– Det var inte särskilt vanligt då, jag tror att de var först här i bygden, säger Janette som ”var med överallt”.

När hon slutade gymnasiet gick det så bra att hon kunde börja jobba i företaget.

– Det fanns inget alternativ, det var det enda jag ville göra.

Jag saknar honom varje dag, men bestämde mig direkt för att jobba vidare i hans anda.

För sju år sedan tog Janette över som ensam ägare, tyvärr av en sorglig anledning: hennes pappa hade drabbats av cancer och gick bort, bara 61 år gammal.

– Jag saknar honom varje dag, men bestämde mig direkt för att jobba vidare i hans anda.

Det innebär bland annat att alla produkter ska komma från närområdet, och att djuren ska ha haft ett gott liv innan de slaktas. Det innebär också det inte finns några hierarkier i gårdsbutiken, utan alla är lika viktiga och rycker in där det behövs. En tredje sak är att man ser Thuressons som en del i den lokala matindustrin, där samarbete är A och O.

– Se på Falkenbergs Skafferi, det är så himla bra! Alla inser att om det går bra för någon, så gynnar det även de andra.

Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Coronan har inte drabbat Gårdsbutik Thuresson ekonomiskt, utan Janette konstaterar att omsättningen i stället har ökat och kommer att landa på ungefär tio miljoner i år – ”även om det känns hemskt att säga det.”

– Det hänger väl ihop med att vi har fått ändra vårt beteende. I stället för långa resor, gör man utflykter i sitt eget landskap. Vi tillbringar mer tid hemma – och vi äter mer hemma.

Linda Johansson, en av stammisarna på Gårdsbutik Thuresson. Bild: Dick Gillberg
Linda Johansson, en av stammisarna på Gårdsbutik Thuresson. Bild: Dick Gillberg

På Gårdsbutik Thuresson är en stor del av kunderna stammisar, som återkommer vecka efter vecka. En av dem är Linda Johansson, som bor i Glommen och har varit med från början.

– Jag minns den pyttelilla butiken de startade med, då fick man stå i kö utanför. Men sedan har det ju bara blivit större och större, säger Linda som den här dagen ska köpa högrev till kvällens grillning.

– Vi grillar året om, så för oss är det perfekt att ha en sådant här ställe på gångavstånd. Och det känns jättebra att veta varifrån alla produkterna har kommit, plus att man vill gynna de lokala företagen.

Det är mycket i Gårdsbutik Thuresson som vilar på traditioner, och på arvet från tidigare generationer. Janette berättar med värme om sin farmor Ingrid, som också växte upp på gården.

– Hon såg det fina hos allt och alla. Hon klagade inte över småsaker, och var generös och omtänksam. Och hon lagade mat från grunden tre gånger om dagen, utan tillsatser, och hon tog tillvara på allt. Det har vi också tagit fasta på när vi tillverkar våra produkter.

I början av året byggde man ett kafétält framför entrén, och det har kommit väl till pass under pandemin. Där kan kunder sitta och vänta om det är trångt inne i butiken, och dessutom få lite julstämning på köpet. Granen är klädd, tomtarna på plats och ur högtalarna strömmar julmusiken.

Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Janette vet inte hur många timmar hon och de andra snittar på en vecka i december, men om de får en sen företagsbeställning med julkassar till 45 anställda den 19:e –”då är det bara att hugga i”. Men dagen före julafton, då är det stängt på Gårdsbutik Thuresson.

– Så har det varit ända sedan mamma och pappa drog igång, och så kommer det att fortsätta. Den 23 december gör jag i princip ingenting. Julbordet har jag redan – det är väl någon sill jag måste köpa på ett annat ställe – och pyntar gör jag i slutet av november.

Janette Högberg. Bild: Dick Gillberg
Janette Högberg. Bild: Dick Gillberg

Janette Högberg

Ålder: 36 år.

Bor: I ett hus i Skogstorp utanför Falkenberg.

Familj: Förlovad med Pierre Åsälv, barnen Liam 12 år, och Nadine, 9, från ett tidigare förhållande, och Pierres son Melker, 6 år.

Gör: Äger Gårdsbutik Thuresson, som hon driver tillsammans med sambon Pierre och de andra i ”teamet” – som i dag består av fem årsanställda samt ett antal timanställda under sommar- och jultopparna.

Antalet skinkor som säljs under en vanlig jul: ”Hm… tror att vi säljer ungefär 500 under november och december.”

Antalet kilo köttkorv som tillverkas en vanlig jul: ”Ungefär 300 kilo”.

Här finns också Thuressons produkter: ”På ett tiotal restauranger i Varberg och Falkenberg. Jag har flera gånger fått frågan av matbutiker som vill sälja vårt kött, men tackat nej. Jag vill fortsätta som vi gör i dag.”

En klassiker: Mor Alice leverpastej. ”Den vann SM-guld i svenskt mathantverk och det är min mormors gamla recept. Den är gjord på grädde, kalvlever, ägg och ansjovis – inga tillsatser med andra ord. Tricket är att använda 40-procentig grädde…”.

RECEPT:

Faster Evys sötstarka senap

Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Ingredienser:

1 dl Colman’s senapspulver

4 dl grädde

2 dl socker

2 msk potatismjöl

2 ägg

Gör så här:

Blanda ihop socker, senapspulver och potatismjöl så att det inte är klumpar. Tillsätt övriga ingredienser. Låt senapen koka upp och sjuda en liten stund. (Senapen håller fyra veckor i kylskåp.)

Thuressons julgrillade revben (4 personer)

Bild: Dick Gillberg
Bild: Dick Gillberg

Ingredienser:

1 kg rimmade revben

Glaze:

1,5 dl ketchup

1 dl julmust

1 msk soja

0,5 tsk ingefära

0,5 tsk nejlika, mald

0,5 tsk chilipulver

1 tsk kanel

1 dl honung

Gör så här:

Koka revbenen i 1,5 timmar. Lägg sedan i en form och låt dem svalna lite. Lägg på rikligt med glaze och kör i ugnen på 180 grader i tio minuter. Lägg på lite mera glaze och kör dem cirka tio minuter till i ugnen.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här