Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jan Erik Nordberg snickrar för att slippa vara pensionär

Redan innan Jan Erik Nordberg gick i pension förra året hade han börjat jobba extra som hantverkare. Just nu kan han inte tänka sig att vara pensionär på heltid.

Veteranpoolen har kontor i hela landet som förmedlar pensionärer som kan jobba extra med exempelvis att bygga, måla eller städa. Vanligtvis är det privatpersoner som hyr in veteranerna för att göra jobb som vanliga hantverksfirmor kan tycka är för små.

Jan Erik Nordberg är 68 år och har jobbat för Veteranpoolen i Halmstad i omkring två år. Han har jobbat inom Försvarsmakten under större delen av sitt arbetsliv och är inte intresserad av att vara en stillasittande pensionär.

– Jag gillar inte att vara pensionär. Jag vill arbeta och har varit en arbetsnarkoman och jobbat upp till 100 timmar i veckan. Att helt plötsligt bara gå hemma, nej det är inte min cup of tea, säger han.

När vi träffas har han börjat på ett nytt projekt för bara några dagar sedan. Han klättrar upp och ner för en byggnadsställning för att byta ut några bräder och måla gaveln på en villa i Getinge. Trots att han inte har jobbat som hantverkare tidigare har han lång erfarenhet.

– När jag var ung utbildade jag mig till verktygsmakare. Så jag kan alla maskiner, jag kan läsa och rita ritningar. Sen har jag byggt och målat hela mitt liv, säger Jan Erik.

Jan Erik Nordberg har jobbat för Veteranpoolen i omkring två år.
Jan Erik gillar att hantverkaryrket innebär att att får vara kreativ och att det resulterar i konkreta slutresultat. Bild: Johan Persson

Fritt att välja hur mycket man vill jobba

Veteranerna väljer själva vilka uppdrag de vill ta sig an och hur de lägger upp sina dagar. Jobben som Jan Erik väljer innebär ofta att snickra eller måla. Han jobbar gärna mellan 60 och 90 timmar i månaden, alltså omkring en halvtidstjänst. Utöver det är han också fotograf.

– Normalt sett jobbar jag sex timmar på en dag, det är ganska lagom, säger han.

Jan Erik gillar att hantverkaryrket innebär att han skapar något som blir ett konkret resultat till skillnad från att vara militär. Men han har också kunnat ta med sig mycket av sina erfarenheter från Försvarsmakten till hantverkaryrket.

– Jag är målmedveten och inriktad på att saker ska lösas. Det finns inga problem, det finns bara lösningar. Jag tror att det är en viktig attityd. Sen gillar jag inte att stå och hänga utan jag är här för att arbeta.

Vad hade du gjort idag om du inte hade jobbat som hantverkare?

– Jag hade klättrat på väggarna! Jag hade jobbat med något, jag är ganska mångsidig så jag hade kunnat hitta på något att jobba med, skrattar han.

LÄS MER: Facket ser problem med satsning på pensionärer

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här