Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Hotellet är tomt - men fisket finns kvar

Bokningsläget inför sommaren såg bra ut. Tills ett visst virus vid namn corona tog över scenen fullständigt. Men trots att avbokningarna rasat in väljer familjen som driver Tiraholms fisk att göra det bästa av situationen. ”Man kan ju inte bara avvakta, man måste ju försöka göra något”, säger Malin Ekwall.

Det är en kall dag när det känns mer höst än vår i luften när Hallands Affärer besöker Tiraholms fisk utanför Unnaryd. Men alldeles gröna gräsmattor, små vitsippstuvor och musöron på björkarna vittnar om att april snart ska övergå i maj. Malin berättar att livet förändrades nästan som genom ett trollslag någon gång kring den 20 mars. Bara ett par dagar senare skulle de ha en konferens som avbokades.

– De sade aldrig rakt ut att det berodde på corona. Men vi trodde ju det.

Avbokning efter avbokning

Och sedan dess har det fortsatt. Avbokning efter avbokning. Nu senast var det en stor fest med gäster från Schweiz som skulle hållits på Tiraholms fisk framåt slutet av sommaren.

– Man förstår att de inte vågar vänta, ingen vet ju vad som händer, säger Malin Ekwall.

Kontentan är att hotell- och konferensverksamheten står i det närmaste helt stilla för tillfället. Enstaka strögäster är det enda som ramlar in.

– Man kan inte säga att vi tappat 100 procent, men vi har tappat 100 procent av våra bokningar fram till midsommar och väldigt få nya kommer in.

”Det känns väldigt viktigt att göra vad man kan för att hålla nere eventuell smitta.”

Men oavsett hur brant uppförsbacken är, menar Malin att det bara är att kavla upp ärmarna och göra det bästa man kan av situationen. Och precis det har man gjort. För det första har borden i restaurangdelen glesats ut samtidigt som man placerat ut små behållare med handsprit både här och där. För om det är något Malin Ekwall är noga med så är det att inte göra någonting som bidrar till ökad smittspridning.

– Det känns väldigt viktigt att man gör vad man kan för att hålla nere eventuell smitta.

Jonas Ekwall röker lax – en av de allra viktigaste delarna av verksamheten på Tiraholm.
Jonas Ekwall röker lax – en av de allra viktigaste delarna av verksamheten på Tiraholm.

På Tiraholm har man fördelen av att ha flera olika ben att stå på. Grunden i verksamheten är fisket och rökeriet. Sedan tillkommer restaurangdelen, och som kronan på verket öppnades hotellet 2018. Och det som drabbats värst av pandemin så här långt är hotell- och konferensverksamheten.

– Vi bestämde oss ganska snabbt för att försöka öka försäljningen av fisk. Tidigare brukade jag åka ut och sälja fisk vid tre tillfällen i månaden, nu har vi varit ute med fiskbilen 16 gånger. Vi är dessutom med olika reko-ringar (små minimarknader där lokala matproducenter säljer varor direkt till konsument reds.anm) varje vecka, säger Vicky Ekwall, Malins mamma och en av de som arbetar i familjeföretaget.

Hämtbufféer oväntat populära

Men den ökade försäljningen via fiskbilen är inte det enda man förändrat. Man har också börjat skapa fler färdigrätter som bara är att värma. Och den populära påskbuffén förvandlades raskt till en variant man kunde hämta istället för att avnjuta på plats.

– När vi stängde bokningen inför påsk landade vi på 150 beställningar och det är faktiskt fler än vad som hade fått plats att sitta i restaurangen, säger Malin Ekwall och berättar att man efter påsk fortsatt med vårbufféer.

– Med de ytor vi har här, har vi också alla möjligheter att gå ut och lämna varorna till kunderna i bilarna om det behövs.

Ett av skälen till att Tiraholm klarat omställningen såpass bra stavas ”varit med förr”. Inne i restaurangen är alla väggar klädda med stämningsfull träpanel, en panel som inte bara är en schysst inredningsdetalj:

– Det skulle man kunna kalla resultatet av vår förra riktigt stora kris. Efter Gudrun hade vi en massa stormfälld skog som var svår att sälja, då satte vi upp den på väggarna och byggde ut vår matsal med en del av virket.

”Vi tror ju samtidigt att folk vill göra något på sommaren och då kanske man väljer att boka tre nätter på hotell i närområdet istället.”

Under de veckor då både Halland, Sverige och världen haft det här viruset allra högst upp på agendan har mycket hunnit hända. Arrangemang med fler än 50 personer har förbjudits, nästan all form av tävlingsidrott har ställts in och vi uppmanas att inte göra resor som inte är absolut nödvändiga. Många är de turistföretagare som nu håller andan och hoppas att smittspridningen ska ebba ut en smula så att vi kan börja planera för lite Sverigesemester, nu när alla planer på att åka utomlands har grusats. Men på Tiraholms fisk håller man tummarna för att det ska funka oavsett.

– Vi har en hel del utländska gäster här normalt och de lär ju inte komma nu. Men vi tror samtidigt att folk vill göra något på sommaren och då kanske man väljer att boka tre nätter på ett hotell i närområdet istället. Och om inte annat så kan det vara en perfekt dagsutflykt att åka hit till oss.

– Men vi vet förstås inte hur det kommer att slå, så vi försöker planera för alla möjliga och omöjliga scenarion, säger Malin Ekwall.

Det gäller att övervintra krisen

Och trots alla smarta lösningar så har förstås intäkterna minskat även för Tiraholms fisk. Men ännu så länge har de inte behövt använda någon av de hjälpinsatser som regeringens krispaket erbjuder. Istället har man sett till att använda personalen till delvis andra saker.

– Våra lador och hus börjar till exempel bli väldigt röda och fina tack vare väldigt flexibla medarbetare.

Hur länge klarar ni den här situationen?

– Så länge som vi måste. Det finns inget alternativ, säger Malin Ekwall bestämt.

Tiraholms fisk

Tiraholm var från början ett litet småbruk. Nu har verksamheten funnits i släkten i fyra generationer.

Tiraholms fisk startade 1981 av Vicky och Nisse Ekwall. De bestämde sig då för att ställa om från konventionellt jordbruk till yrkesfiske i Bolmen.

1988 öppnade de en av landets första gårdsbutiker. En satsning som få trodde på, inte minst med tanke på att butiken låg mitt ute på landet. Men det gick bra och 1998 kunde de bygga sin restaurang.

2018 öppnades hotelldelen och i dag driver Vicky och Nisse företaget tillsammans med barnen Jens, Malin och Jonas. Anläggningen har årligen omkring 50 000 besökare och sysselsätter cirka 10 personer året runt, samt ytterligare ett 30-tal sommarjobbare.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!