Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hopp om bra turismsommar även i år

Destination Halland spår en minst lika het sommar för länets besöksnäring som i fjol. I Halmstad vittnar flera om ett bra bokningsläge. Samtidigt håller branschen andan i väntan på nya bud om restriktioner.
– Osäkerheten är jobbig. Vi hoppas på tydliga besked så vi har något att jobba efter, säger Elisabeth Haglund, vd på Hotel Tylösand.

Coronapandemin har varit en stor prövning för besöksnäringen. Hemester-sommaren 2020 innebar dock en ljusning för Halland. Jämfört med året innan ökade till och med hotellbeläggningen med en procent under högsäsongen.

Destination Halland är nu inställda på en repris.

– Vi tror att det blir en lika bra sommar som förra året. Vi klarade oss väldigt, väldigt bra jämfört med många andra län. Sol, bad, natur och den typen av semester som många efterfrågar i Sverige är precis vad vi har att erbjuda, säger utvecklingsledaren Anna Bengtsson.

– Man får alltid ha i bakhuvudet att saker och ting kan förändras. Men semester i Sverige är den stora trenden även i år, fortsätter hon.

99 procent inhemska gäster

Positiva tongångar kommer även från Haverdals camping. Vd Stefan Nilsson berättar att bokningstrycket hittills varit högre än normalt.

– Vi har så gott som fullbokat midsommar och det brukar det inte vara riktigt än. Sen är det svårt att säga om folk bokar tidigare eller om det blir mer totalt sett. Men det känns väldigt bra i alla fall. Min uppfattning är att folk tycker att camping är ett säkert och bra sätt att semestra på, säger han.

Till skillnad från ett vanligt år är 99 procent av de inbokade gästerna inhemska turister.

– Normalt har vi rätt mycket utländska gäster men inte nu, gränserna är ju inte öppna än. Förra året var det faktiskt en del tyskar och holländare. De kände sig tryggare i Sverige eftersom vi har så stora ytor för camping.

Elisabeth Haglund, vd för Hotel Tylösand, tycker sig också se ett bra bokningsläge inför sommaren.

– Ingen vet hur det kommer bli men vi tänker oss att vi kommer ha en god hotellbeläggning. Det bokar väldigt bra till sommaren redan nu, säger hon och fortsätter:

– Vi hoppas att vaccineringen går enligt plan och att värmen gör sitt till så att det blir lite lättare för människor att träffas och att vi kan göra en bra sommar.

Olika scenarion

Än är det dock osäkert hur verksamheten kommer kunna bedrivas med tanke på corona-restriktionerna.

Hotel Tylösand valt att flytta fram sina inplanerade konserter till nästa år. När det gäller restaurangerna, after beachen och nattklubben jobbar man i nuläget med olika scenarion.

Klart är dock att samtliga fyra restauranger kommer att ha öppet. Och blir det ingen after beach kommer den att ersättas med något annat.

– Det är jätteviktigt att vi har aktiviteter för våra gäster. Vi kommer göra allt för att de ska ha det trevligt, säger Elisabeth Haglund som hoppas att läget snart ska klarna.

Ett normalt år hade sommarplaneringen varit spikad för länge sedan, berättar hon.

– Nu förlängde de restriktionerna till 16 maj, så då får vi räkna med nytt besked. Vi hoppas att det blir ett positivt besked för oss och att vi kan komma igång med planeringen på riktigt.

”Skönt om det släppte”

Inne i centrum, på Scandic Hallandia, håller man också tummarna för lättade restriktioner.

– Vi har full förståelse för att de behövs men det hade varit skönt om de släppte snart, säger hotelldirektör Thomas Hansen.

Han tror också att hemester-trenden kommer fortsätta även denna sommar.

– Att folk blir vaccinerade är a och o för vår bransch. Det i kombination med att man släpper på restriktionerna tror jag kommer leda till mer resande och att vi till och med kan få en högre beläggning denna sommaren än förra.

LÄS MER: Stark sommar för turismen i Halland – trots corona

LÄS MER: Så illa gick det för besöksnäringen 2020

LÄS MER: Tomas Ledin flyttar sommarens konserter till 2022

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här