Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Hemester” gynnar bokförsäljningen

Bokhandeln framställs ofta som en bransch i kris och i många kommuner har bokhandlarna tvingats slå igen på grund av minskat kundunderlag.

Artikeln rättad 200803. I en tidigare version av denna artikel påstods att butiken Bokis på Flygstaden hade tvingats lägga ned. Detta stämmer inte. Butiken är till salu, men har öppet precis som vanligt. HP beklagar felet.

Ulrika Larsson, franchisetagare på Akademibokhandeln i Halmstad, menar att försäljningen för tillfället ligger på en stabil nivå.

– Att folk stannat hemma eller valt att komma till Halmstad på ”hemester” har gjort att bokförsäljningen ligger på ungefär samma nivå som tidigare år, men det är bara en känsla jag har.

Som HP tidigare berättat om cyklar Ulrika Larsson ibland hem med varor till kunder som tillhör riskgrupper.

– Vi håller flaggan högt och kör på.

Alla bokhandlare upplever inte samma

Diana Lavesson på Laholms bokhandel ger en annan bild av tillståndet.

– Det är en väldigt märklig situation. Om bokhandeln var extremt utsatt redan innan corona i och med att folk streamade böcker, så var den totalt paralyserad efter pandemiutbrottet. Vi tvingades dra åt alla bromsar genom att skära ned på personal och öppettider men sedan i maj fungerar verksamheten som vanligt, säger hon.

Som en anledning till att bokhandeln trots allt överlevt framhåller Diana Lavesson butikens trogna kunder.

– Det har varit en fantastisk uppslutning. Det är nog specifikt för bokhandlar i mindre städer. Våra kunder verkar vilja unna sig mer genom att köpa inbundna böcker i stället för att vänta på att de ska komma i pocket.

Redan försvagad bransch

Maria Hamrefors, som är ordförande i Svenska Bokhandlareföreningen, menar att bokhandeln drabbats hårt av digitalisering de senaste 20 åren och att pandemin har förvärrat en redan svår situation.

– Bokförsäljningen i hela riket gick ned med 35 procent fram till sommaren. En del butiker i köpcentrum har minskat sin försäljning med upp till 60 procent, medan butiker med entré från gatan generellt sett har klarat sig bättre. Bokhandeln i Skåne har också klarat sig bättre än den gjort i Stockholm samtidigt som Skåne haft mindre smittspridning, så där kan finnas ett samband, säger hon.

Hon menar att städers geografiska läge också kan ha betydelse.

– Butiker i ”sommarstäder” som Halmstad kan klara sig bra på turister, särskilt ett år som detta, men det återstår att se hur jul- och hösthandeln går, det är den viktigaste perioden.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!