Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fin Madden trivs bäst på cykelsadeln. Bild: Jerry Carlsson
Fin Madden trivs bäst på cykelsadeln. Bild: Jerry Carlsson

Han vill få fler att upptäcka Halmstad på två hjul

Fin Maddens liv har varit fyllt med utmaningar och äventyr. För sex år sedan landade han i Sverige och nyligen startade han företaget Mountain Biking in Halmstad i Simlångsdalen.

Huset på Gästgiverigatan i Simlångsdalen omges av lummig grönska. Här har Fin Madden funnit sin egen oas tillsammans med hustrun Elaine Zarzana och ettårige sonen Torne.

– Jag älskar lugnet här. Det känns verkligen som att jag har hittat hem, säger han och läppjar på sin kaffekopp.

Vägen till Simlångsdalen var allt annat än rak.

Han föddes på Irland och växte upp i Kanada. Friluftsintresset gjorde att han valde inriktningen outdoor recreation på universitetet.

– Jag ville bli naturguide men jag insåg ganska snart att det skulle vara svårt att försörja mig på det. Det slutade med att jag sökte och fick ett kontorsjobb som jag vantrivdes med. Mina äldre kollegor pratade bara om pensionen och vilka semesterförmåner de hade. Jag fick panik och kände att jag ville göra någonting helt annat med mitt liv.

Lämnade Kanada

Fin bestämde sig för att lämna Kanada och jobbade därefter som lärare i både Egypten och Sydkorea innan han av en händelse fick upp ögonen för Europa i allmänhet och Norden i synnerhet.

– Det var när jag gjorde en långdistanscykling genom halva Europa som jag upptäckte Sverige. Jag tilltalades av den vackra naturen och lugnet. När jag kom hem bestämde jag mig för att börja söka jobb i Sverige och till slut fick jag svar från Internationella Engelska skolan i Halmstad där jag fick en tjänst som lärare i engelska.

2013 gick flyttlasset från Kanada till Halmstad och några år senare hittade han och sambon sitt drömhus i Simlångsdalen.

Förra året bestämde han sig för att lämna sitt lärarjobb och förverkliga en dröm som han hade gått och burit på sedan universitetstiden.

Arrangerar guidade turer

Nu driver han Mountain Biking in Halmstad.

– Jag hyr bland annat ut mountainbikes och arrangerar guidade turer. Halmstad med omnejd har en fantastisk natur och det är en underbar känsla att upptäcka guldkorn längs vägen på två hjul.

I vårens program återfinner man bland annat ”Intro till mountainbiking och mjuk yoga”, ”Bikes and Beer i Steninge” samt ”Få din tonåring ur huset!”.

– Jag samarbetar med olika aktörer och försöker komma på teman som tilltalar den breda massan. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Mountain Biking in Halmstad är ett av företagen som kommer att medverka vid årets upplaga av Silicon Halli som går av stapeln i samband med festivalen Hallifornia i Varberg den 16-18 juli.

– Det känns bra att få visa upp vad vi sysslar med och förhoppningsvis kommer fler människor få upp ögonen för vår verksamhet. Cykling är som balsam för både kropp och själ, säger Fin Madden.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här