Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanne Andersson är grundare och delägare av Accesia. Vid näringslivsgalan i höstas prisades företaget med utmärkelsen Halmstad global award. Arkivbild.  Bild: Roger Larsson
Susanne Andersson är grundare och delägare av Accesia. Vid näringslivsgalan i höstas prisades företaget med utmärkelsen Halmstad global award. Arkivbild. Bild: Roger Larsson

Halmstadföretagets mjukvara för djurtandvård ska ut i världen

Susanne Andersson tröttnade på att dokumentera sitt arbete med djurtandvård på papper och tog saken i egna händer. Nu släpper hennes företag ett digitalt journalsystem globalt.
– Det här är något som har saknats på marknaden, säger hon.

Susanne Andersson är grundare och delägare av Halmstadföretaget Accesia som jobbar med utrustning och utbildning inom djurtandvård.

Idén om att ta fram ett digitalt journalsystem väcktes i början av 2000-talet när hon var ute och jobbade som konsult.

– För att dokumentera mitt jobb var jag tvungen att skriva ner allt på papper. Till slut åkte jag runt med tio pärmar i bilen mellan olika veterinärkliniker, berättar Susanne.

Jobbade med studenter

Hon kom då i kontakt med masterstudenter i programmering vid Högskolan i Halmstad. Tillsammans tog de fram en digital lösning på problemet.

Arbetet lade grunden för ett journalsystem vid namn Prodenta Cloud som Accesia nu har släppt på marknaden. Lanseringen skedde i slutet av mars.

– Det här är ett helt nytt program men det bygger på den grund som vi skapade 2003, säger Susanne Andersson.

LÄS MER: Våra husdjurs tänder – en växande affär

Programmet använder sig av standardiserade koder för olika diagnoser och behandlingar som utförs inom veterinär tandvård. Koderna har samma betydelse världen över.

– Jag som svensk kan enkelt skriva in den här koden och sen skicka en fråga till någon i Spanien som förstår precis vad jag menar.

– Programmet gör det också lättare för djurägare och försäkringsbolag att ta del av diagnosen och vilken behandling som veterinären har utfört, säger Susanne Andersson och tillägger att det även sparar tid som i stället kan användas till djurvård.

Flera språk

I nuläget finns systemet på svenska och engelska och snart kommer det även bli tillgängligt på tyska, danska och norska. Och företaget ska inom kort utöka till fler språk, berättar Susanne Andersson.

Hittills har Accesia tillhandahållit en tidigare version av programmet som använts av ett 60-tal kunder. Men det är först nu, med den nya versionen som de satsar på att nå ut brett och att integrera det med andra journalsystem för djur.

– Det som vi går in i nu är en helt ny fas. Det här systemet är något som har saknats på marknaden, säger Susanne Andersson och förklarar att de har fler digitaliserade produkter under utveckling.

LÄS MER: Landshövdingen djupdök i djurtandvård

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här