Halmstadbo öppnar ny fiskbutik och restaurang i Båstad

För sex år sedan startade Halmstadbon Johannes Strandahl fiskbutik i Båstad. Nu utökar företagaren sin verksamhet och flyttar in i en större lokal där han även kommer att driva restaurang med uppemot 100 sittplatser.

ANNONS
|

Johannes Strandahl är praktiskt tagit uppvuxen i branschen. Föräldrarna har genom åren drivit flera olika fiskvagnar och redan som tolvåring började han hjälpa till i verksamheten.

– Sista omgången var det pappa som drev en på Flygstaden i Halmstad. Sen blev han pensionär 2017 och då såldes den, säger han.

Startade eget

Sitt eget företag, ”Båstad seafood”, startade Johannes 2015. Att det blev just i Båstad var lite av en slump. En lokal vid Willys hade blivit ledig och efter ett besök bestämde han sig för att satsa.

– Vi åkte ner och tittade på den och då kände jag att ”det här vill jag köra på”, minns företagaren.

ANNONS

Sex år har gått sedan dess. Och Johannes har nu ett nytt projekt på gång. Snart slår han upp portarna till en ny, större butik och restaurang med serveringstillstånd.

– Det är tänkt att det ska vara färdigt redan i mitten på mars. Vi har sagt att det måste vara klart före påsk.

Betydligt mer plats

Den nya lokalen är på drygt 300 kvadratmeter, mer än dubbelt så stor som den nuvarande, och ligger på samma handelsområde.

Här kommer det bland annat finnas en tolv meter lång disk med plats för ännu mer fisk och skaldjur.

– Vi kommer också ha uppemot 100 sittplatser. Inte nu eftersom det är pandemi. Men på sikt. Det är en ganska ordentlig lokal för att vara en fiskhandel.

Utöver färsk fisk har Johannes valt att fokusera på färdigrätter, något som man också kommer att kunna göra mer av på den nya platsen.

– Det kan vi absolut utveckla ännu mer. Där finns nog ingen hejd, säger företagaren som har fler planer för framtiden. Bland annat vill han satsa mer på event.

Expansionsplanerna har inte hindrats av pandemin. Företaget klarade sig bra under fjolåret och ökade omsättningen, jämfört med 2019.

ANNONS

– Första året sålde vi för 2,9 miljoner och nu blev det nio miljoner förra året. Det har varit en stadig ökning på 15–20 procent per år. Nu hoppas vi att det blir ett hack till. Det här är ju en stor investering, säger Johannes.

Fler medarbetare

I dag har företaget sex anställda och med nyöppningen skapas ytterligare tre tjänster. Det handlar om två kockar och ytterligare en person till butiken.

– Sen brukar vi ta in uppemot nio sommarjobbare varje år. Nu blir vi i alla fall tolv stycken, men det är inte omöjligt att det blir några fler.

I nuläget är planen att hålla butiken och restaurangen öppen dagtid.

– Det finns säkert en efterfrågan på kvällen också men vi börjar så här. Vi bryter ny mark med restaurangen, det är en utmaning, säger Johannes och tillägger att han och personalen är ”taggade”.

LÄS MER:Strandhotellet i ny regi

LÄS MER:Lokala krögare om förlängt alkoholstopp: ”Rent ut sagt katastrof”

LÄS MER:Elisabeth Haglunds skarpa kritik: regeringens stöd är otillräckligt

ANNONS