Hallandsföretag hyllar havrens hälsofördelar med investeringar

När coronapandemin sköljde in över landet i våras ökade försäljningen av havregryn dramatiskt. Vecka 9-15 länsades butikshyllorna på grynen av oroliga hamstrare. Även om butiksrusningen har lagt sig är intresset för havre på topp. Halland är ett av de län som sätter spannmålet på kartan.

ANNONS
|

Berte Qvarn i Slöinge hör till de företag som satsar stort på havre. I januari nästa år beräknas den nya havrekvarnen vara klar att tas i bruk. Det handlar om en investering på 180 miljoner kronor, och då ingår även ett nytt vattenkraftverk.

– Kvarnen ger oss ytterligare ett ben att stå på. Satsningen ligger verkligen rätt i tiden med tanke på det stora intresset för havre. Det kommer inte att svalna framöver, med tanke på hur mycket det forskas på det här spannmålet, säger Fredrik Nilsson, råvaruchef och vice vd på Berte Qvarn.

ANNONS

Havrekvarnen intresserar odlarna

Under det första året räknar han med att den nya kvarnen ska köras med en tredjedel av sin kapacitet så att personalen får lära sig den ordentligt. Ett par nya processoperatörer kommer att anställas och på Bertes hemsida pågår annonseringen efter bönder som vill leverera havre.

– Min uppfattning är att intresset är stort bland odlarna. Vi kommer inte att klara oss på enbart halländsk havre – men väl på enbart svensk. Till vår befintliga vete- och rågkvarn har vi faktiskt inte använt importerad spannmål på årtionden, säger Fredrik Nilsson.

Som konsument är det dock inte lönt att leta efter havre från Berte Qvarn i butiken.

– Det här handlar om ”business to business”. Det betyder att vi som företag säljer havren vidare till andra företag som i sin tur förädlar den utifrån sina behov. En kund är Oatly och jag kan tänka mig att havre från Berte Qvarn kommer att dyka upp i deras havredrycker framöver.

Förutsättningarna för havreodling är goda

För lantbrukarna i Halland är den nya havrekvarnen en välkommen satsning. Det bedömer Anders Richardsson, regionordförande för LRF Halland.

– Att det är så stort fokus på havre är gynnsamt för Halland, eftersom förutsättningarna för att odla spannmålet här är så goda – ja, det fungerar faktiskt bra i hela vårt land. Själv kunde jag glädjas åt en fantastisk skörd i augusti och det var jag inte ensam om, säger han.

ANNONS

Antalet halländska lantbrukare som odlar havre i växtföljden är många. Däremot går långt ifrån all havre till livsmedelsproduktion, påpekar Louise Zetterholm, agronom på Hushållningssällskapet i Halland.

– Som med så mycket annat är det ekonomin som styr. Är det foderhavre som betalar sig bäst så odlar man det istället. I Halland är det dessutom många bönder som har behov av foder till de egna djuren på gården, säger hon.

Hon hoppas att det växande intresset för grynhavre för livsmedelsproduktion ska avspegla sig i priset till lantbrukarna.

– I så fall ökar intresset för att odla grödan – och vi har ju alla förutsättningar att få fina skördar här, säger hon.

Havren i fokus i forskning

Även lantbrukskooperativet Lantmännen, som ägs av svenska lantbrukare, har på senare tid investerat stort i havre. Det handlar om en havreanläggning i Kimstad utanför Norrköping.

– Reaktionerna har varit mycket positiva. Intresset för havreprodukter ökar konstant och kvarnen passar bra in i Lantmännens tankegångar om att utveckla produkter med havre som råvara. Dessutom deltar Lantmännen i flera forskningsprojekt med havre, berättar Carl-Peter Thorwid, vd för Lantmännen Cerealia.

Havre är den enskilda gröda som det forskas mest på just nu. Inte så konstigt kanske, med tanke på spannmålets många nyttigheter (se artikeln intill) och på att det går att använda i så olika sammanhang. Havregrynsgröt har väl de flesta av oss smakat. Men hur är det med havredryck, mathavre eller rent av ”havrekött”?

ANNONS

– Havren är mild och ger ingen bismak när den används i olika sorters livsmedelsprodukter. Därför är den väldigt tacksam att laborera med, förklarar Carl-Peter Thorwid.

Havredals hör mentalt till Halland

Några som tagit fasta på havrens möjligheter som livsmedelsingrediens är gänget bakom företaget Havredals. Två av dem, Per-Johan Thörn och Jens Johnsson, har sina hjärtan i Halland.

– Det började med att Per-Johan, vars föräldrar bor i Haverdal, insåg vilken god påverkan naturlig och sund mat har på våra kroppar. Efter många år i livsmedelsbranschen sa han upp sig och startade Havredals, med affärsidén att tillverka växtbaserade livsmedel, berättar Jens Johnsson.

Själv kom den Varbergsbördige Jens Johnsson in i bilden när det blev dags att designa förpackningen till Havredals första produkt; en havredryck som innehåller mer havre än andra motsvarande drycker. Och i Havredals blev han kvar som medgrundare.

Havredals låter ju synnerligen som ett halländskt företag. Och det är det också – fast bara mentalt.

– Alla har vi väl en plats på jorden som alltid finns med oss i hjärtat. För oss är det Haverdal med sina öppna fält och långa sandstränder. Därifrån kommer inspirationen att göra livsmedel som bidrar till att vi kan fortsätta leva på en frisk jord, säger Jens Johnsson.

ANNONS

Havredrycken finns i Haverdal

Företagets fysiska säte är däremot i Uppsala, där man samverkar med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Havredals har flera produkter på gång med havre som bas och bland annat jobbar man intensivt på att ta fram alternativ till kött.

– Målet är att kunna använda delar i produktionen till vårt växtbaserade kött och på sikt kunna skapa en cirkulär fabrik, förklarar Jens Johnsson.

Havredals är ett ungt företag. Det grundades 2019 och än så länge är det bara havredrycken som finns på marknaden. Den säljs ”överallt” i butiker i Stockholms- och Uppsalatrakten, men i Halland finns den endast i en butik – i Haverdal.

– Där säljs den på Hemköp och det är jättekul. Men vi hoppas förstås att den ska tas in på i fler butiker efter hand. Vi brukar säga att vårt mål är att tillverka livsmedel som kan bidra till en frisk planet med friska människor. Mat som borde uppfunnits för länge sen, helt enkelt, säger Jens Johnsson.

ANNONS