Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Halländsk vingård bygger krog under jord

Ständigt växande Ästad vingård har satt spaden i jorden för ett nytt projekt. Gästen börjar måltiden i ett växthus, tar hissen ner i underjorden och avslutar middagen vid en damm.

Det är vingårdens restaurang Äng som ska flytta på sig. Den nya anläggningen byggs till vänster om den konferensanläggning som även den delvis byggts under jord.

– På det viset får vi inte så stora hus ovan jord, säger delägaren och vd:n Daniel Carlsson. Det enda gästen kommer att se när den kommer till restaurangen är ett glashus.

Lokalt producerad mat

Äng har höga ambitioner i köket och kräver hög personaltäthet. Nästan all mat är lokalt producerad, en sittning tar tre till fyra timmar och ett dussintal små rätter serveras.

– Vi vill locka hit gastronomiskt intresserade gäster och huset är vårt nästa steg i utvecklingen, fortsätter Daniel Carlsson.

Scenariot ser ut så här: Gästen börjar måltiden uppe i glashuset. Där serveras kanapéer och kanske ett glas bubbel. Sällskapet tar sedan hissen sex meter under jord och hamnar i gårdens vinkällare. Där tar en sommelier emot och gårdens egna viner provsmakas.

Utsikt mot vatten

Därifrån och på samma plan vandrar gästerna ut i den stora matsalen som har fönster ut mot en anlagd damm på 1,5 hektar. Hela huset byggs alltså i en sluttning.

Restaurangen ska vara klar sommaren 2022 och är en investering på cirka 35 miljoner kronor för familjeföretaget.

Hur har ni råd, mitt under brinnande pandemi?

– Vi har en god relation med banken och vi har alltid återinvesterat, svarar Daniel Carlsson. Vi följer vår plan.

När pandemin slog till tappade Ästad vingård halva omsättningen och personalen korttidspermitterades. Men återhämtningen gick snabbt.Visserligen har man förlorat alla konferensgäster, men de privata gästerna har kompenserat.

– Jag var superskakis, säger Daniel Carlsson. Vi visste ju inte alls hur det skulle sluta. Men vi ökade faktiskt omsättningen under 2020. Vi har stora ytor, både utomhus och inomhus. Det går att hålla avstånd till varandra.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!