Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika Lindhe driver Halmstadföretaget Smakäventyr och är en av initiativtagarna bakom Smakvandring Halland och Gårdstrampet.  Bild: Pressbild
Annika Lindhe driver Halmstadföretaget Smakäventyr och är en av initiativtagarna bakom Smakvandring Halland och Gårdstrampet. Bild: Pressbild

Halländsk mat lyfts fram på cykel- och vandringsturer

Frisk luft och lokalt producerad mat. Det är ingredienser när företag i länet bjuder in till vandringar och cykelturer med smakstopp längs vägen.

Som en del i konceptet Smaka på Kattegattleden går 14 Halmstadföretag ihop och anordnar Gårdstrampet. Det handlar om en 39 kilometer lång cykeltur där deltagarna får upptäcka mat och konst i de norra delarna av kommunen.

– På vägen har vi tolv besöksmål, nio smakprovningar och en lunch. Det är en hel dag på cykel, berättar Annika Lindhe på företaget Smakäventyr som är en av initiativtagarna.

Trampar mellan gårdar

Smaka på Kattegattleden startade för två år sedan, bland annat i syfte att lyfta den lokala matkulturen. I årets upplaga deltar över 110 aktörer från Kungsbacka i norr till Helsingborg i söder. Tillsammans erbjuder de runt 40 olika rundor mellan maj och september.

Annika Lindhe har tidigare ordnat Suseldalsrundorna och utökar i år med ytterligare två turer. I Falkenberg blir det Smaka på Skrea och i Halmstad handlar det alltså om Gårdstrampet.

– Det viktiga med cykelrundorna är att kunna umgås på ett trivsamt sätt, se omgivningarna och upptäcka lite nytt, säger hon.

Turen startar och går i mål vid Haverdals camping. Däremellan slingrar den sig förbi Brännarp, Kvibille och Harplinge.

– Du cyklar genom Hallands tre naturlandskap; kusten, slätten och de lummiga skogarna, säger Annika Lindhe.

Vandring med matstopp

Företaget har även ett annat koncept på temat. Nyligen gick startskottet för Smakvandring Halland, en kombination av mat och vandring mellan Heberg och Slöinge.

Initiativet är ett samarbete med 14 markägare och Anna Carlsson som äger konferensanläggningen Hanarpstorpet. Idén väcktes när Annika Lindhe själv var ute och promenerade i området.

– Vi stötte på markägare som tyckte att det hade varit fantastiskt om vi ville lyfta deras område. De har varit jätteengagerade och bland annat ordnat bord av gamla ekar längs med slingan, säger hon.

Smakvandringen utgår från Hanarpstorpet och letar sig igenom landskapet i totalt fem kilometer. Längs vägen finns sex olika stopp inplanerade där deltagarna får äta en avsmakningsmeny och lära sig mer om maten från producenter i Halland.

Vandringarna hade premiär den 9 maj medan Gårdstrampet drar igång 30 maj. Båda två genomförs på flera datum fram till september.

Annika Lindhe tror att koncepten ligger rätt i tiden.

– Det är semestra hemma som gäller och det finns så mycket att se här i Halland.

LÄS MER: Här är Halmstads alla utflyktsmål – 57 naturreservat i unik guide

Fakta: Smaka på Kattegattleden

Kattegattleden är en cykelled som går från Göteborg i norr till Helsingborg i söder. 2018 utsågs den till årets cykelled i Europa.

Smaka på Kattegattleden startades för två år sedan. Då ingick 12 rundor i evenemanget som nu har vuxit till 40 rundor.

Några exempel från HP:s bevakningsområde är: Smaka på natur och kultur i Hishult, Halmstad Smakrunda, Kulinariska Gränslandet, Smaker av Laholm, Taste of Wilderness Tour och Gårdstrampet.

Totalt deltar 110 aktörer i årets upplaga.

Källa: Visit Halland/ smakapakattegattleden.se

LÄS MER: Hopp om bra turismsommar även i år

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här