Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/23

”Här ska folk få koppla av med hantverksbakat i avspänd miljö”

Glada färger, vintagemöbler och bröd som får folk att färdas långväga för att handla. Vilgots surdegsbageri har satt sydhalländska Våxtorp på fika-kartan. Grundaren Felicia Garellick avslöjar att hon misslyckades med varenda provbakning fram till morgonen då hon öppnade bageriet. ”Då funkade allt!”

Doften av nybakat virvlar ut över Bygatan från det röda huset med vita knutar. För några år sedan stod byggnaden öde och höll på att förfalla, men nu har den återfått sin forna glans. Likaså sin forna verksamhet, för här har inne det varit bageri förr, på Ellas tid.

– Det går inte en dag utan att någon kund relaterar till Ella, som bakade här för länge sedan. Hennes ande lever kvar i huset. När jag fick hyra lokalen kånkade jag upp hennes gamla bakbord från källaren och slipade om det. Det var ett jättejobb att få det fint, men nu är det åter kökets hjärta, säger Felicia Garellick, som önskar att hon kunnat få höra alla samtal som utspelat sig kring bakbordet under decenniernas gång.

”Lugnast att jag är min egen”

När Felicia var mammaledig bestämde hon sig för att inte återvända till en anställning. Hon går in för det hon gör med själ och hjärta och har arbetat inom flera olika branscher, men hon blir snabbt rastlös och vill ha förändring.

– Jag har sjukt mycket idéer. Dessutom är jag väldigt bra på att argumentera för dem, så det är lugnast för alla parter att jag driver eget, säger hon med ett skratt.

När hon analyserade sina möjligheter att starta företag såg hon två alternativ.

– Jag älskade att arbeta inom hemtjänsten. Utöver det har jag en viss fallenhet för att baka. Eftersom jag saknar vårdutbildning blev det väldigt krångligt att starta hemtjänst, så jag bestämde jag mig till slut för att öppna ett surdegsbageri – ett sådant där brödet bakas på ett traditionellt, långsamt vis helt utan jäst, säger Felicia.

Bild: Jari välitalo
Bild: Jari välitalo

Så här i backspegeln kan man konstatera bageriet var ett utmärkt val. Sedan Vilgots öppnade i februari 2021 har utmärkelser och nomineringar regnat över Felicia. Av 360° Eatguide utsågs bageriet nyligen till ett av Sveriges mest hållbara bagerier och kaféer. Felicia är även nominerad till årets unga entreprenör av Unga Landsbyggare och till årets unga företagare via Företagarna Laholm.

Men att baka surdegsbröd efter konstens alla regler var inte problemfritt från början.

– När jag tackade ja till att starta bageri i byn kunde jag baka surdegsbröd med jäst i. Men eftersom jag ville nischa mig mot surdeg och hantverk tog jag bort jästen. Då gick det plötsligt inte alls. Jag provbakade hemma i ett år innan Vilgots öppnade på riktigt. Gång på gång blev bröden platta, döbakta och oätliga. Jag slet mitt hår medan min ettåring skrek och slet mig i byxbenen, berättar Felicia.

Bageriöppningen kom allt närmare utan att hon lyckades med ett enda surdegsbröd. Hon renoverade, slipade och målade – men baka kunde hon fortfarande inte.

– När allt var klart för öppning bakade jag för första gången i bageriet. Jag blandade, vek och knådade på precis samma sätt som jag gjort hemma. Ut ur ugnen kom tre perfekta bröd – och sedan dess har det alltid funkat. Jag tror att det här med surdeg sitter i väggarna, säger Felicia med ett leende och håller fram ett bröd som är konstfullt dekorerat med ett sädesax.

Ellas tapetval

Hon har också funderat på om det var Ella, hon med bakbordet ni vet, som sträckte ut en hjälpande hand i sista stunden (om nu andar har händer).

– Jag är i alla fall helt övertygad om att det var hon som hjälpte mig med tapetvalet här inne, säger Felicia och leder vägen in i kaféets mellersta rum, som badar i solljus.

Här inne finns flera bord och en hemtrevlig öppen spis som förankrar rummet i historien. Felicia hade bestämt sig för att måla väggarna i en aprikos kulör inför premiären. Målarfärgen var inköpt och det var bara att sätta igång.

– Då fick jag plötsligt en väldigt stark känsla av att det skulle vara tapeter här inne istället – fast jag egentligen inte är så förtjust i tapeter. Känslan gick liksom inte att ignorera. ”Okej, Ella, nu får du hjälpa mig. Vilken tapet ska vi ha?” sa jag när jag stod där med mitt urval. Ett ögonblick senare visste jag bara vilken det skulle vara. Jag var lika säker på beslutet som jag är på mitt eget namn. Men det var ingen tapet jag själv skulle ha valt...

Rummet med Ellas tapeter. Bild: Jari välitalo
Rummet med Ellas tapeter. Bild: Jari välitalo

Tapeten med blommor i romber pryder nu ”mellanrummets” väggar. Felicia är så förtjust i den att hon även har valt att tapetsera med den hemma.

– Det får jag tacka Ella för – och kolla, jag får gåshud på direkten när jag berättar den här historien, säger hon och håller upp armen.

I kaféet hänger flera tavlor som är målade av Felicias berömda mormor, konstnären Gun-Britt Lawurn. Hon har haft utställningar över hela världen och hennes konst hänger bland annat hos Bill Clinton och kronprinsessan Victoria. Och så här i Våxtorp då, där flera av verken på väggarna också är till salu som på ett galleri.

– Jag är glad och stolt över att få ha mormors tavlor här. Hon har alltid betytt mycket för mig med sitt mod och sin självklarhet, säger Felicia, som även har hämtat sitt livsmotto från mormor och tatuerat in det på foten.

”Kasta hjärtat före och spring efter” står det. Och nog är det sin passion Felicia har följt genom att öppna Vilgots – bageriet som ”vill gott”.

– Jag är ödmjuk och stolt över att så många kunder har hittat hit. I början hade jag mycket funderingar på hur det skulle gå att sälja hantverksbakat bröd i en liten by på landet. Men på något märkligt sätt har det fungerat fint, och våra kunder färdas i genomsnitt en halvtimme för att komma hit och handla eller fika, säger Felicia.

Kanske är det inte bara brödet, utan även atmosfären som gör det?

– Det finns en medelålders man som kommer hit då och då ”för att släppa ner axlarna”. Han säger att det är bästa medicinen för honom att komma in genom dörren till Vilgots, för här blir han läkt av kärlek. Är det inte en otrolig komplimang?

Bild: Carina Nilsson
Bild: Carina Nilsson

Felicia Garellick

Ålder: 29 år.

Familj: ”Maken Kristian Jakobsson och sonen Vilgot.”

Bor: ”Strax utanför Våxtorp.”

Visionen för Vilgots: ”Vilgots ska vara ett kafé och hantverksbageri med fokus på eko, hållbarhet och surdeg. Här ska kunderna kunna köpa färskt bröd som är bakat så att alla mjölets nyttigheter kommer till sin rätt. Jag vill också att Vilgots ska vara en given mötesplats för frukost, lunch, fika eller festliga events. På sikt hoppas jag också att vi ska kunna ha en scen för konserter, dans, teater, yoga och annat kul.”

Antal anställda: ”Vi är tre; Jag, Emma Palmqvist och Stina Ullman.”

Vilgots lokal: ”Eldsjälarna Monica och Karl-Olof Persson äger huset och har stått för all renovering. Utan dem skulle Vilgots inte funnits. De har trott på mig och bageriet från start, och är fantastiska stöttepelare i stort som smått.”

RECEPT

Müsli

Bild: Jari välitalo
Bild: Jari välitalo

Ingredienser:

330 gram havregryn

330 gram dinkelflingor

160 gram rågflingor

130 gram kokosflingor

130 gram pumpakärnor

130 gram solrosfrön

120 gram linfrön

(Se fler ingredienser nedan, som ska med i nästa skede.)

Gör så här:

Blanda alla frön och gryn ovan i en stor bunke.

Ingredienser, fortsättning:

50 gram oraffinerat råsocker

165 gram kokande vatten

85 gram ekologisk rapsolja

85 gram kallpressad ekologisk kokosolja

5 gram mald ingefära

10 gram oraffinerat havssalt

25 gram kanel

Rör nu ihop vätskor, socker, salt och kryddor tills allt löst upp sig. Häll blandningen över fröna och grynen. Blanda ordentligt och kör in i ugnen på 240 grader i ca 25 minuter. Öppna luckan och rör om var tionde minut. Om du vill kan du tillsätta 430 gram torkad frukt och nötter när müslin har svalnat.

Cookie med choklad

Bild: Jari välitalo
Bild: Jari välitalo

Ingredienser:

400 gram ekosmör

160 gram ekologisk ljus sirap

300 gram oraffinerat råsocker

480 gram vetemjöl (för mera nötig smak, byt ut lite av vetet mot fullkornsmjöl, till exempel dinkel)

20 gram vaniljsocker

10 gram bikarbonat

1 tsk salt

Hackad choklad efter behag (ta hellre för mycket än för lite)

Rostade eko hasselnötter och/eller mandlar, även det efter behag.

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser till en fast deg. Rulla till bollar som väger ca 60-70 gram. Sprid ut bollarna på en plåt, men tänk på att dom flyter ut mycket. Baka i 180 grader i 15-20 minuter.

Pensla sedan försiktigt med brynt smör direkt när kakorna kommit ut ur ugnen. Strö lite havssalt över. (Salt förhöjer smakerna och gör verkligen det lilla extra för denna goda cookie! viskar Felicia och tillägger att degen även går att ha i frysen, då är det bara att ta upp och baka av när kaksuget smyger sig på.)

Vegansk brownie med chokladganache (ca 20 stycken)

Bild: Privat
Bild: Privat

Ingredienser:

270 gram rapsolja

510 gram oraffinerat råsocker

330 gram siktat mjöl (förslagsvis vete)

110 gram kakao

235 gram vatten

85 gram sirap

8 gram salt

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Fyll muffinsformar till en tredjedel eller klä en långpanna med bakplåtspapper. Baka i 180 grader i 10-15 minuter. (Kakan ska vara lite kladdig när den tas ut ur ugnen.)

Chokladganache till brownien:

330 gram choklad

3,5 dl grädde

Havssalt efter smak

Gör så här:

Koka grädden och stäng av plattan. Vänd ner chokladen och rör runt tills den smält. Mixa med mixerstav cirka 1 minut. Låt svalna och bred sedan ganachen över kakan. Toppa med havssalt och rostade nötter för det där lilla extra. (För extra piff, använd även ätbart glitter som strösslas över med tesil.)

MER OM FELICIA? LÄS ÄVEN:

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!