Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Intresset för både husbilar och husvagnar är stort och det är svårt att hitta en begagnat campingfordon. Bild: Robin Aron
Intresset för både husbilar och husvagnar är stort och det är svårt att hitta en begagnat campingfordon. Bild: Robin Aron

Glödhet bransch skapar varubrist

Det råder stor efterfrågan på både husvagnar och husbilar. Men utbudet är skralt och begagnatmarknaden svår. Få vill sälja när pandemin fortsätter att lägga restriktioner på utlandsresor och möten. Antalet nyregistreringar har därför ökat rejält.

– Det är en jättetråkig situation för oss, säger Fredrik Karlsson på återförsäljaren Autovendo i Falkenberg. Vi har helt enkelt inte tillräckligt med husbilar och husvagnar att sälja. Jag ska upp till Norge nu och leta husvagnar. Men situationen är densamma i hela Europa.

Samma varubrist noteras på andra fritidsprodukter som fiskeutrustning, golfprylar, utemöbler, cyklar, tält och utegrillar.

Autovendo har dock ett ben till att stå på.

– Vi har en verkstad där vi utför reparationer och skaderegleringar för försäkringsbolagen, säger Fredrik Karlsson.

Mer än en fördubbling

Husvagnsbranschens riksförbund mäter statistiken över sålda nya husvagnar och husbilar månad för månad. Till och med april i år nyregistrerade 1 452 husvagnar i Sverige. En ökning med 35 procent jämfört med samma period 2020.

Antalet nyregistrerade husbilar är fler, men siffrorna är missvisande eftersom återförsäljare nyregistrerat fordon i vinter som ännu inte är sålda eller sålda för senare leverans. Allt på grund av ändrade avgasreningskrav och nya skatteregler.

– Vi vet att det är en ökning, men exakt hur mycket kommer vi att veta först vid halvårsskiftet, säger riksförbundets Lars Erik Paulsson.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!