Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gekås vd Boris Lennerhov kan konstatera att varuhuset har tappat inkomster under coronapandemin.  Bild: Sanna Tedeborg
Gekås vd Boris Lennerhov kan konstatera att varuhuset har tappat inkomster under coronapandemin. Bild: Sanna Tedeborg

Gekås tappar miljarder i försäljning under coronapandemin

Boris Lennerhov räknar med att Gekås kommer att tappa 1,3 miljarder i försäljning under 2020 på grund av coronapandemin. Det innebär ett vinstbortfall på ett par hundra miljoner på sista raden.

Förra hösten kom det 1000 bussar med shoppingsugna kunder till Gekås. Den här hösten kanske det kommer 25 stycken. Bussbolagen klarar inte ekonomin när varannan plats ska lämnas tom.

– Om vi skulle tappa lite till så blir det tufft, för det finns många kostnader som det inte går att göra så mycket åt. Vi har de fastigheter som vi har, säger Boris Lennerhov.

– Hittills har vi ändå varit bra på att anpassa kostnaderna efter verkligheten med permitteringar. Nu har vi endast tjänstemän permitterade och de som blir mest lidande är våra säsongsanställda, säger han.

Gekås välkomnar pandemilag

Nu håller regeringen på att ta fram en speciell pandemilag som innefattar ett maxtak för antal besökare i butiker. Allt för att minska smittspridningen av covid-19 i landet.

– Jag är inte förvånad över att det blir ett tydligare regelverk och jag förstår mycket väl att det tar tid att få fram nya lagar som ska formuleras. För det går inte bara att säga svepande att det i ett köpcentrum max för vara 500 personer, utan det måste till ett kvadratmetermått, säger Boris Lennerhov och fortsätter:

– För annars kan det vara fullt med folk i livsmedelsbutiken på fredagen och ganska tomt i ett köpcentrum om man ska använda samma tillämpning. Trängsel och avstånd är vad det handlar om så det ska bli spännande när den tillfälliga lagen kommer.

Gekås följer rekommendationer

Gekås har under pandemin fått förhålla sig till de regler och rekommendationer som gäller. Nu är det ett maxtak på 3500 kunder i varuhuset, mot normala 8000. Varannan kassa har stängts för att avstånden i sidled ska kunna hållas.

– På lördagarna under hösten har vi en kö in i varuhuset från kvart över tio. Sen släpper vi den vid 15-tiden. Här är ungefär 30 procent färre kunder än vad det normalt brukar vara.

Boris Lennerhovs oro för corona

Boris Lennerhov konstaterar att Gekås inte haft ett enda fall av corona bland 1600 medarbetare.

– Som vi vet om, kanske jag ska tillägga. Så Gekås kan inte vara den stora smittohärden. För min stora oro har varit att få tio medarbetare på någon avdelning sjuka i corona eftersom det inneburit att vi fått stänga varuhuset. Det hade inte varit något att välja på.

– Våra kunder har inte kommit hit sjuka och de har varit försiktiga. Sen har personalen varit noggrann med att göra vad de kan. Det har varit duktigare än någonsin när företaget har prövats, säger Boris Lennerhov.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här