Boris Lennerhov, vd på Gekås, planerar för nya permitteringar.
Boris Lennerhov, vd på Gekås, planerar för nya permitteringar. Bild: Olof Ohlsson

Gekås rekordhelg gick upp i rök

I lördags stannade Gekås försäljning på 21,5 miljoner kronor. Det är en halvering jämfört med samma tidpunkt förra året då varuhuset slog nytt försäljningsrekord. Nu planeras det för nya permitteringar.

ANNONS
|

Förra hösten var den starkaste i Gekås 56-åriga historia och det var till och med svårt för vd Boris Lennerhov att ta in alla nya försäljningsrekord som avlöste varandra. ”Nästan ofattbart”, kommenterade han.

Sen coronapandemis utbrott i mitten av mars har Gekås resultatmässigt gått plus fyra månader (juli, augusti, september, oktober).

Gekås vinst bortsopad

Årets beräknade vinst på 350 miljoner är bortsopad och i bästa fall blir det ett positivt rörelseresultat när allt ska summeras. För att klara likviditeten tvingas nu Gekås gå till banken och låna pengar.

– Men det är ingen kris på det viset för Gekås är ett starkt bolag i botten som hade lite i ladorna med miljardbelopp i eget kapital. Vi har stora egendomar med fastigheter och hyreshus, men det är inget som vi har tänkt att sälja av. Det är väldigt ovanligt att ett så stort bolag som Gekås inte är mer belånat, säger Boris Lennerhov.

ANNONS

Nya restriktioner slår stenhårt

Nya restriktioner från folkhälsomyndigheten, som bland annat innebär att man enbart ska umgås med sina närmaste och undvika köpcentrum, slår stenhårt mot Gekås.

– Det blev lite moloket nu när andra smällen kom, för vi var på väg tillbaka vad det gäller försäljningen. Återigen blir man bekymrad och frågar sig om jobbet är kvar imorgon. Men på något sätt har vi vant oss vid pandemin och anpassar oss efter verkligheten.

Välkomnar förlängt permitteringsstöd

Beskedet om förlängt permitteringsstöd som kom i veckan är en lättnad mitt i allt elände.

– Vi kommer att nyttja permitteringar så långt vi kan för det är helt meningslöst att ha massvis med människor i varuhuset som inte gör nånting. Dessutom är det väldigt dyrt.

– Sen kommer vi att se över behovet för kompetensutveckling som företag också får bidrag till. Så vi för se det som en möjlighet att människor kan utvecklas mitt i allt elände, säger Boris Lennerhov.

Stor operation att permittera

Just nu har Gekås många säsongsanställda inne och reglerna säger att då får företaget inte nyttja permitteringsstödet.

– Säsongsanställda har kontrakt till vecka 48–49 när vi normalt sett går ner i försäljning. I januari och februari har vi bara fast anställd personal som jobbar och då kan vi permittera, säger Boris Lennerhov.

ANNONS

Gekås har 45 olika avdelningar och 1 600 medarbetare, så det är en stor operation att ordna med permitteringar och prata med fackliga företrädare.

Tappar mer i lön

Den som permitteras på 20 procent får ett löneavdrag på fyra procent. Detta upphör den sista mars 2021 då löneavdraget blir större för den enskilde medarbetaren.

– Fyra procents löneavdrag är ungefär vad det kostar att ta sig till jobbet och hem igen. I de nya bestämmelserna tar både arbetsgivare och medarbetare en större kostnad för permitteringarna.

– Sen tappar medarbetare 15 procent av lönen, och då blir det en helt annan fråga för någon som kanske inte har så bra betalt. Men vi får ta en dag i sänder och jag hoppas att vi slipper permittera med de nya bestämmelserna.

– Att det under rådande omständigheter ändå har fungerat i varuhuset får man vara nöjd med. Men snart kommer vaccinet och då börjar solen skina igen, säger Boris Lennerhov, som tror att människors köpbeteende kommer att förändras en del efter pandemin.

När det gäller coronasmitta bland personalen har Gekås varit förskonade, enligt Lennerhov.

– Peppar, peppar så har det gått bra så här långt, vilket man får vara tacksam för. Det är inte härifrån som landet smittas ner.

ANNONS
ANNONS