Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

”Görans spöke skulle gilla att vi driver Nya Gästis vidare”

Hur får man 300 000 views på Facebook och lockar en 25 meter lång kö av kunder till ett gästis som ligger ute på vischan? Hemligheten stavas ”Dansk fleskestej med rödkål, sockerstekta kulpotatisar, smörslungad brysselkål och rysligt god hemlagad gräddsås. Och så klart en knaprig svål.”

För ett år sedan slog Kristoffer Rudvall och sambon Caroline Carlsson upp portarna till Nya Gästis i Hishult utanför Laholm.

Tillsammans har de väckt liv i det anrika gästgiveriet som hamnade i malpåse när förre ägaren Göran Bengtsson hastigt gick bort 2017. Gästgiveriet hade då varit i hans familjs ägo sedan 1950-talet och gåsamiddagarna i Hishult var ett begrepp för många i de södra delarna av landet.

Inredningen från den förre ägarens tid finns fortfarande kvar på Hishults Nya Gästis. Valv och lyktor skapar en speciell atmosfär. Bild: Jari Välitalo
Inredningen från den förre ägarens tid finns fortfarande kvar på Hishults Nya Gästis. Valv och lyktor skapar en speciell atmosfär. Bild: Jari Välitalo

– Vi drev en vägkrog i Skånes Fagerhult när en matgäst undrade varför vi inte tog över Hishults Nya Gästis istället. Själva hade vi ingen aning om att det var till salu, men vi kände till stället och blev genast nyfikna, berättar Caroline.

Och på den vägen är det. Snart stod Caroline och Kristoffer som ägare till den 634 kvadratmeter stora byggnaden från 1918 i hjärtat av Hishult.

Cirkeln slöts genom köpet

För Kristoffer är det som om cirkeln har slutits genom köpet.

– Min mamma gifte sig 1990 och höll sin bröllopsfest här. Då kunde jag väl aldrig drömma om att jag själv 30 år senare skulle driva detta fantastiska ställe, säger han.

Men så blev det.

Premiäråret har varit tufft med tanke på coronapandemin. När paret slog upp dörrarna i fjol genom att återinföra de välrenommerade gåsamiddagarna var allt ännu solsken.

Gässen från förre ägarens tid är fortfarande med och välkomnar när Hishults Nya Gästis bjuder in till gåsamiddag. Bild: Jari Välitalo
Gässen från förre ägarens tid är fortfarande med och välkomnar när Hishults Nya Gästis bjuder in till gåsamiddag. Bild: Jari Välitalo

– Därutöver hann vi med att arrangera åtta söndagsmiddagar, dra igång lunchserveringen och erbjuda julbord. Sedan slog corona till, berättar Kristoffer.

Liksom för så många andra näringsidkare strömmade avbokningarna in. Bussgrupper, högtidsdagar och bröllopsfester försvann.

– Det har varit tufft, men vi kämpar på, säger Caroline.

I pandemitider har Nya Gästis ändå en fördel jämfört med många andra restauranger – nämligen rymden.

Foajén, med den välkomnande öppna spisen, är stor nog att mingla i. Salongen rymmer 149 sittande gäster. Därutöver finns Finrummet med sina soffgrupper och bord och så hela vinterträdgården med gott om plats och fönster ut mot grönskan. Och då har vi inte ens gått nerför trappan till puben under de stensatta källarvalven...

– Vi har alltså inga problem att glesa ut borden. Är det någon som vill sitta helt avskilt kan vi lösa det, liksom bordsservering eller leverans ute på gården. Det känns väldigt bra, säger Kristoffer och tar en påtår från kaffetermosen som alltid står redo för dem som jobbar.

Luncherna på Nya Gästis består

Paret har också valt att fortsätta servera lunch på vardagarna.

– Många kommer hit och äter i restaurangen, men vi har även en hel del utkörning, med fasta kunder som bas. Sedan har vi mycket catering och vi ordnar även grillkvällar, räkfrossa och andra trevligheter på helgerna med jämna mellanrum. Så det rullar på, säger Kristoffer.

Paradrätter. Bild: Jari Välitalo
Paradrätter. Bild: Jari Välitalo

Under sitt första år i Hishult har paret också välsignats med en liten dotter. I dagarna blir hon åtta veckor gammal. Sonen William är två år och älskar att hjälpa till med det han kan – som att blåsa ut ljus och packa upp matkassar.

Paret har visserligen en anställd, Gisela Thilly, men man kan ju undra hur de hinner med att både driva eget gästis och vara småbarnsföräldrar.

Krögarparet Kristoffer Rudvall och Caroline Carlsson med Gisela Thilly som är anställd av dem. Bild: Jari Välitalo
Krögarparet Kristoffer Rudvall och Caroline Carlsson med Gisela Thilly som är anställd av dem. Bild: Jari Välitalo

– Det blir en livsstil. Vi har också nära till jobbet, för vi har inrett en lägenhet till oss själva på övervåningen. Det är faktiskt en tradition att krögarfamiljen bor här till en början. Det gjorde även förre ägaren, berättar Kristoffer.

Gästis var i samma ägarfamilj i 60 år

Det är svårt att inte nämna den legendariske krögaren Göran Bengtsson och hans föräldrar, Berndt och Gustava Bengtsson, när man pratar om Nya Gästis. Familjen drev stället i över 60 år, och har därmed satt sin prägel på hela bygden. I den enorma festsalen har har tusentals fötter dansat över parkettgolven. Romanser har fötts under dansbandskvällar och fester. Skratten har ekat under biokvällar och tårar har runnit när här hållits begravningskaffe. Så många människor har passerat och så många möten har ägt rum sedan 1900-talets mitt, att om Nya Gästis väggar kunnat tala så gjorde de kanske klokast i att hålla tyst...

– Ibland påstår min sambo att det spökar här. I så fall är det Görans spöke. Han lär ha sagt att ingen kommer att kunna driva Nya Gästis vidare eftersom det krävs att man jobbar dygnet runt. Men vi ska göra vårt bästa – och jag är övertygad om att hans spöke skulle gilla vad det ser, säger Kristoffer.

Fotnot: Trots att både Kristoffer och Caroline är öppna som personer finns det en fråga de vägrar svara på. När det gäller receptet på fleskestejen som får folk att åka långväga till Nya Gästis tysnar de. Receptet är och förblir en hemlighet.

Fakta: Kristoffer Rudvall och Caroline Carlsson

Ålder: Han 39, hon 40.

Familj: Barnen William, två år, och Haly, åtta veckor.

Uppvuxna : Caroline är från Färingsö i Stockholm. Kristoffer är från skånska Åsljunga.

Intressen utöver jobbet: Caroline älskar hästar - framför allt dressyr. Matlagning, hundar och natur kommer också högt på listan. Kristoffer älskar att laga mat och har haft sitt stora matintresse sedan sex års ålder. Annars brinner han för bilar, fiske och naturen. Båda håller familjelivet högt.

Mer om: Hishults Nya Gästgivargård på Facebook eller hishultsgastis.se

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här