Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Från rosa bubblor till rosa moln för Årets företagare

Företagsnamnet har renderat i påhopp och anmälningar i sociala medier, men har också varit en nyckel till framgång för Piga.nu. Heli Hyyppäs bolag har växt i gasellfart och hon prisas nu av Företagarna Halmstad som årets företagare. Gubben i lådan, Philip Olsson och hans Isovox, är utsedd till årets unga företagare.

”Heli Hyyppä med familj har med sitt företag piga.nu visat att det går att nå oanade höjder. Hon har genom driv, engagemang och innovation lyckats utveckla sin verksamhet på ett föredömligt sätt”, lyder en del av Företagarna i Halmstads motivering till priset som tillkännagavs på fredagen.

Heli Hyyppä, ”pigan” som nu har blivit något av en företagsdrottning i Halmstad, är överväldigad.

– Det betyder extremt mycket. Från mitt hjärta kan jag säga att glädjetårarna kom. Man siktar mot månen och sedan kommer man in i månen. Jag är en utländsk kvinna som har lyckats, det känns väldigt stort.

Växer så det knakar

Heli Hyyppä flyttade från Finland till Sverige 1990 och 15 år senare startade hon sitt städföretag. Från bolagiseringen 2010 till 2019 gick omsättningen från knappa 2 miljoner kronor till nästan 23 miljoner. Piga.nu har i dag cirka 60 anställda (varav fyra män) och har via franchise expanderat till både Västergötland och Skåne.

– Vårat mål är att Piga ska finnas i varje område som har ungefär 100 000 personer. Vi har bara börjat på den motorvägen, säger Heli Hyyppä.

Vissa tycker att det är nedvärderande mot kvinnor

Men även om företagsresan kanske har gått i 120 så har Heli Hyyppä fått sina törnar längs vägen. Företagsnamnet har fått många att reagera.

– Piga är positivt för mig, och jag ville våga ta det på svenska i stället för till exempel ”maid”. Vi bor i Sverige och då ska det vara svenska ord man använder. Men vissa tycker att det är nedvärderande mot kvinnor som jobbar med detta yrke, men vi försöker hela tiden ändra det till att det är positivt, säger Heli och fortsätter:

– Man ska inte titta ner på personer, alla ska vara i samma nivå. Om man är advokat eller rörmokare, lokalvårdare eller en piga, det är ett yrke man gör. Vissa tycker om att städa och göra fint, vissa tycker om att sitta i kassor och slå in varor. Det är inget nedvärderande.

På sociala medier har personer ibland visat sitt missnöje, även om Heli anar ett trendbrott.

– Vi blev påhoppade på Facebook när vi sökte personal. Någon har anmält att vi skulle vara oseriösa. I vissa trådar har det skrivits att namnet är nedvärderande. Men de sista två åren har det blivit mer positivt och det är vi jätteglada för.

För marknadsföringen har namnet varit en framgångsfaktor, precis som de rosa bubblorna. Få missar när Pigas företagsbilar, fullpepprade med rosa prickar, rullar förbi.

– Det var jag och min dotter som kom på det. Först hade vi lite prickar i bilen, sedan köpte vi en Mini Cooper och då ville vi ha massa bubblor på. Det var 444 stycken på den, minns Heli Hyyppä.

– Namnet och rosa bubblor plus känslan med vardagslyx har betytt jättemycket för oss.

Från rosa bubblor till att gå på rosa moln alltså.

– Jag är världens lyckligaste företagare, utbrister Heli Hyyppä.

Årets unga företagare

Någon som kan sjunga ut sin glädje är 27-årige Philip Olsson. Grundaren och vd:n till Isovox Sweden, vars portabla inspelningsstudio erövrat världen, är utsedd till årets unga företagare i Halmstad kommun.

Philip Olsson Isovox Bild: Jari Välitalo
Philip Olsson Isovox Bild: Jari Välitalo

Vinnarna går vidare till länsfinalen på Halmstad Slott, planerad till den 26 augusti, och därefter går länsvinnarna vidare till Sverigefinalen i Blå Hallen den 15 oktober.

Berlings Glas prisat

Berlings glas har tilldelats Länsförsäkringars Hållbarhetspris som i år hade temat ”Tillsammans” med syfte att premiera ett företag som stått stark i oroliga pandemitider.

Motivering: ”Företaget har under året på ett konkret och handlingskraftigt vis varit en aktiv part i att anpassa samhället till rådande restriktioner och bidragit till en minskad smittspridning i hela länet.”

Övriga pristagare i Halland

Laholms kommun

Årets företag: Novista of Sweden

Årets unga företag: Nordic Therm Spa AB.

Varbergs kommun

Årets företag: Taiga

Årets unga företag: Zup Burger

Falkenberg och Hylte har inte delat ut sina priser än.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!