Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fortsatt strul för Coop efter it-attacken – ger ut maten gratis

Många Coop-butiker i Halmstad tvingas fortfarande hålla stängt efter helgens cyberattack. För att minska matsvinnet har en del butiker nu valt att skänka eller ställa ut mat som folk kan komma och hämta.

Utanför dörrarna på Coop Gamletull i Halmstad möts kunder av stora skyltar: ”Tillfälligt stängt” lyder dem.

– Vi har fortfarande stängt och vi har i nuläget inga indikationer på hur och när vi kommer kunna öppna igen, säger Diana Petarsdotter, säljchef på Coop Gamletull i Halmstad.

Det var efter att företaget som levererar programvara till Coops kassatjänster drabbades av en it-attack på fredagskvällen som Coop tvingades stänga butiker i hela landet. Vissa butiker har kunnat öppna igen genom att kunderna betalar via en app medan andra har fortsatta problem.

– Vi har inte öppet som vanligt utan endast för post och pakethantering, säger Coop på Furuvägens butikschef Torbjörn Carlsson.

LÄS MER: Coop stänger sina butiker efter it-angrepp mot underleverantör

Maten delas ut

På hyllorna och i kyldiskarna i butikerna står nu mat som riskerar att gå ut innan butikerna kan öppna igen. För att försöka minska matsvinnet har man på Coop Gamletull valt att ställa ut mat utanför dörrarna som kan hämtas upp av den som vill.

– Vi har valt att ge bort den mat som går att ge bort istället för att slänga. Vi har ställt ut bananer, bröd, nybakat och ägg. Sen har vi en kyl på väg ut för mejeriprodukter och sånt som behöver kylas och allt detta får folk nu komma och hämta upp gratis, säger Diana Petersdotter.

Man har även kontaktat diverse organisationer och företag som skulle kunna ha nytta av maten.

– Jag har ringt runt till till exempel Pingstkyrkan, Nattcaféet och andra organisationer och frågat om de kan och vill hämta grejer säger Diana och fortsätter:

– Sen har vi satt upp en skylt att vill man skänka en slant till Nattcaféet när man kommer och hämtar saker så får man väldigt gärna göra det.

Även på Coop Furuvägen delas maten ut till de som kommer förbi och hade tänkt handla.

– Vi är här och möter de kunder som vanligtvis handlar hos oss och försöker hjälpa dem så gott det går. Det är bättre att de får med sig en sallad än att den ligger här och blir dålig, säger Torbjörn Carlsson.

Uppskattad lösning

En som fick med sig en klase bananer och en limpa bröd hem från butiken vid Gamletull var kunden Tomas Jansson.

– Det är en bra lösning istället för att maten ska ligga och bli dålig och sen slängas men det är synd om butikerna, säger han.

Två andra som hade tänkt handla men som fick tänka om var Sehi och Bote. Nu tog de istället med sig lite mat till äldreboendet de arbetar på.

– Det är jättesnällt av dem att de gör såhär istället för att slänga. Då kan vi ta med lite till de äldre. Sen såklart hade det varit bättre om det varit öppet för butikernas skull. Hoppas de kan öppna snart, säger Sehi.

Kunden Oliver Grundström tycker att det är ett smart initiativ att dela ut maten.

– Det är bra för miljön och en bra lösning istället för att slänga maten, säger han.

Öppet på Hallarna och Flygaregatan

Gällande övriga Coop-butiker i Halmstad så håller man fortsatt stängt på Snöstorpsvägen och i Fyllinge och de uppger att de väntar på besked från centralt håll angående vad som ska göras med maten i deras butiker.

På Stora Coop på Hallarna i Halmstad och på Coop på Flygaregatan har man dock kunnat ha öppet med hjälp av betalning via scan- and pay-appen.

– Vi har öppet som vanligt och på vanliga öppettider men endast för betalning via scan- and pay-appen då, säger Staffan Larsson, butikschef på Coop Flygaregatan.

En del butiker har under helgen upplevt strul med appen men både på Hallarna och Flygaregatan har det under måndagen inte varit några problem.

– Den har fungerat bra och tagits emot väldigt positivt av kunderna, säger Joel Vallström, butikschef på Stora Coop på Hallarna.

– Gällande maten så klarar vi i nuläget av att hantera frysvarorna med den kundkapacitet som finns och sen så bjuder vi på fika och frukt och grönt utanför butiken så vi har inte behövt slänga något än, tillägger han.

LÄS MER: Coop öppnade – tvingas stänga igen efter appkrasch

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!