Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Flyg luftballong över Halmstad i sommar!

Hur ser Halmstad ut från en korg på 500 meters upp i luften? Den frågan kan snart besvaras. Från och med i sommar börjar nämligen luftballongsföretaget Dreamballoon flyga över Halmstad.

I juni räknar Dreamballoon med att blåsa i gång säsongens luftballongsflygningar. I år är även Halmstad med på listan över företagets flygområden.

– Förhoppningen är att vi kan börja flyga från Halmstad den 1 juli. I och med att det är en ny ort krävs det att vi får ihop lite passagerare innan vi kan börja, därför avvaktar vi lite jämfört med i de andra städerna, säger Hampus Söderblom, verksamhetschef på Dreamballoon i Sverige.

Att flyga luftballong kräver en del planering, och som verksamhetschef arbetar Hampus Söderblom bland annat med att planera flygningarna tillsammans med ballongpiloterna och vd:n Philip Mundt, till exempel varifrån man ska lyfta.

– Eftersom att vi är så väder och vindberoende är det en sån sak som vi aldrig kan veta för ens samma dag egentligen.

Hur är det att flyga i en stad som ligger så nära kusten?

– För passagerare så skulle jag säga att det är väldigt fint och trevligt. Som max flyger vi på en höjd om 500 meter, med utsikt över havet bland annat. Men själva flygningen kan såklart vara lite klurigare om man jämför med en stad som Skövde till exempel, som ligger lite mitt i landet. Då har man lite mer valmöjligheter, säger Hampus Söderblom och fortsätter:

– Men några större svårigheter är det inte. Vi flyger mycket i både Malmö och Helsingborg, som också är kuststäder. Det är aldrig några problem.

Har klimatet någon påverkan? Skiljer det sig mellan södra och norra Sverige när det kommer till att flyga luftballong?

– Både ja och nej. I södra delarna av landet är det ju ganska platt och inga berg som tar upp vinden och bidrar till lä. Samtidigt blåser det ofta väldigt lokalt. Ibland räcker det bara att vi förflyttar oss en mil, så ligger vinden mycket bättre.

– Om man ser till kuststäderna här nere då, så kanske vi inte kan lyfta var som helst om vinden ligger mot havet. Då får man flytta sig in inåt en bit, så det inte slutar med att man behöver landa i vattnet och simma tillbaka med ballongen. Det hade nog inte varit så uppskattat, skrattar Hampus.

Dreamballoon startade i Danmark 2012, och till en början flög man i en liten skara. Sedan 2015 har företaget även ägnat sig åt ballongflygningar i Sverige i flygområdena Stockholm, Göteborg, Västra Götaland och Skåne. Förutom Halmstad kommer Dreamballoon i år även att börja flyga i Västerås.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här