Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Per Arbin menar att det är viktigt för fastighetsägarna att vara flexibla i coronatider. Bild: Ola Folkesson

Fastighetsägarna öppnar för krisåtgärder

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel efterlyser ett tillfälligt hyresstopp för att rädda butikernas överlevnad efter coronasmittans utbrott.
– Det är ett extraordinärt läge och från vårt håll gör vi vad vi kan för att hjälpa och stötta våra kommersiella hyresgäster, säger Per Arbin, näringspolistiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Halmstad.

Svensk Handel för en kontinuerlig dialog med Fastighetsägarna för att hitta lösningar på hur landets handlare kan stöttas i ett läge när likviditeten bland många sällanköpshandlare är akut hotad.

"Jag är djupt oroad över hur situationen kommer att slå mot handelns företag och de många jobb som branschen skapar. När kunderna uteblir är det omöjligt att för handeln att fortsätta att betala lika höga hyresnivåer som tidigare. För att rädda butikernas överlevnad skulle vi behöva ett tillfälligt hyresstopp", säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Enligt Per Arbin tittar Fastighetsägarna i Halmstad på möjligheten att låta vissa hyresgäster betala hyran månadsvis i stället för kvartalsvis.

– Vi öppnar även för en större flexibilitet med öppettiderna för att kunna stötta hyresgästerna, säger Per Arbin.

Tror du att dessa åtgärder kommer att räcka för att stötta verksamheter som har akuta likviditetsproblem till följd av situationen?

– När det handlar om akuta fall är vår rekommendation till fastighetsägarna att göra en bedömning från fall till fall. En konkret åtgärd som redan har tillämpats är att en del hyresgäster får uppskov med hyran fram tills vi har fått en bättre överblick över läget. Som sagt, vi får ta en dag i taget och handla utifrån de förutsättningar som råder, säger Per Arbin.

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här