Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggnads är fackförbundet för byggnadsarbetare. Johan Lindholm är förbundsordförande.
Johan Lindholm, förbundsordförande för facket Byggnads, ser vissa risker med att pensionärer ska jobba extra som hantverkare. Bild: Terese Perman

Facket ser problem med satsning på pensionärer

Intresset för att anlita en pensionär som hantverkare är stort vilket har fått Veteranpoolen att vilja växa. Men det finns vissa problem menar facket Byggnads.

Bygga ett trädäck, klippa gräs, måla ett staket eller putsa fönster. Det är vanliga uppdrag som veteranerna som är anställda av Veteranpoolen tar sig an. Nu är både intresset för att anlita en veteran och att börja jobba igen efter pensionen stort. Då satsat Veteranpoolen i Halmstad på att anställa omkring 50 nya pensionärer.

– Det är en strid ström av nyblivna pensionärer som vill ansluta sig till oss, det är ett angeläget problem att hitta rätt folk, säger Kjell Severinsson som driver kontoret i Halmstad.

Veteranpoolen har hittills främst förmedlat arbetskraft till privatpersoner som behöver hjälp med mindre projekt i hemmet eller i trädgården. Nu vill man dessutom satsa på att bemanna företag.

LÄS MER: Jan Erik snickrar för att slippa vara pensionär

Pensionärer blir hantverkare medan ungdomar är arbetslösa

Många av veteranerna gör hantverksuppdrag som att snickra eller måla. Samtidigt har coronapandemin satt många branscher i kris och även om byggbranschen inte är hårdast drabbad har många påverkats. Enligt facket Byggnads har det inte varit någon speciell ökning av konkurser eller uppsägningar inom byggbranschen sedan pandemin brutit ut men det har blivit svårare för de unga hantverkarna.

– Det är just gruppen som tagit studenten i våras som har svårt att komma ut i arbetslivet, förklarar Karin Lindström, kommunikationschef för Byggnads.

Veteranpoolen ser däremot inte att de konkurrerar med de arbetslösa hantverkarna.

– Det vi gör är alltid på timbasis, det kan vara ett uppdrag som tar tre timmar eller en vecka. Det är inget som konkurrerar med yngre arbetskraft, det är heltidsanställningar som de behöver och det har inte vi, säger Kjell Severinsson.

"Pensionärer ska inte behöva jobba”

Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm tror inte det är någon stor risk att pensionärerna kommer ta jobb från yrkesarbetande eller lärlingar men ser andra problem.

”Vi är generellt negativa till att företag hyr ut byggnadsarbetare per timme. Det gör att arbetaren själv får ta hela smällen om det inte finns något arbete och ger ingen trygghet” skriver han i mail till HP.

Johan Lindholm menar också att det är ett problem att pensionerna är för låga och att en byggnadsarbetare som redan slitit ett långt arbetsliv inte ska behöva jobba för att få ekonomin att gå ihop som pensionär.

”Vi behöver mer pengar i systemet och en branschanpassad pensionsålder. Många orkar inte ens jobba till dagens pensionsålder och får en väldigt låg pension. Det är inte rimligt! Här behövs ändring både från politiker och arbetsgivare.”

Fler lokala näringslivsnyheter hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här